Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
27747
De la 07 Ianuarie 2003
76778291
Ivo Gheorghiev:

Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare

  • 15 August 2010, 23:00
Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare şi cer statului român ca, în relaţia cu statul bulgar, să dea dovadă de mai multă fermitate în a cere ca drepturile comunitatilor romanesti să fie respectate, transmite Romanian Global News
Dr. Ivo Gheorghiev, Preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, a vorbit, vineri, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, despre problemele cu care se confruntă românii din Bulgaria, care nu sunt recunoscuţi ca minoritatea naţională. Cei 300.000 de romani din Bulgaria, „inclusiv cei asimilaţi", nu au şcoli în limba română, nu au mass media iar serviciul religios în limba maternă este asigurat doar parţial, cu mari eforturi.
Dacă ne uităm real pe situaţia creată, noi avem o singură dorinţă - să oprim procesul de asimilare prin pârghiile prin care a fost declanşat. Să întoarcem istoria înapoi, să aflăm cum ne-au asimilat şi să ne dezasimilăm, dacă pot spune aşa. În primul rând, procesul de asimilare trebuie să fie oprit”, a declarat liderul romanilor din Bulgaria. Introducerea învăţământului în limba maternă în şcolile în care învaţă copiii români, este principala revendicare a romanilor din Bulgaria.
La intrebarea dacă aceste probleme nu ar putea fi rezolvate prin recunoaşterea românilor din Bulgaria ca minoritate naţională, Gheorghiev a declarat că „acesta este un punct nevralgic” şi a declarat că statul român trebuie să ceară cu mai multă fermitate ca, pe principiul reciprocităţii, drepturile acestora să fie respectate. „Recunoaşterea ca minoritate este un punct nevralgic. Statul bulgar nu ne recunoaşte ca minoritate. Statul român trebuie să ceară, cu mai multă fermitate, pe baza reciprocităţii, respectarea drepturilor noastre. Pentru că minoritatea bulgară din România, pe care noi o respectăm profund, se bucură de drepturi mult mai multe.
Drepturile pe care le-a dat statul român trebuie să fie pildă pentru statele din jur, ar trebui toate minorităţile româneşti din afară să beneficieze de ele”, a declarat Ivo Gheorghiev. „Statul român nu trebuie să uite niciodată că noi suntem o parte din corpul mare românesc” a subliniat Gheorghiev, opinanad că este nevoie de un minister al românilor din afara frontierelor.
Gheorghiev a declarat celor prezenţi că a fost ameninţat cu moartea de mai multe ori, pentru că luptă pentru drepturile românilor din Bulgaria iar la viaţa sa şi a familiei sale s-a atentat de mai multe ori. „Toată bucuria noastră de a fi români, la un moment dat, se rezumă la faptul că suferim pentru că suntem români. Nu pentru că merităm ci pentru că existăm.
Am fost ameninţat cu moartea, acum trei ani familia mea a stat 3 luni cu bagajele făcute pentru ca, în situaţia în care voi fi omorât, să meargă la Ambasada României din Sofia. S-a atentat de trei ori la viaţa mea şi o dată la viaţa familiei”, a spus Ivo Gheorghiev. La randul sau cercetătorul Emil Ţârcomnicu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Române a explicat ce s-a întâmplat cu românii din Bulgaria de-a lungul istorie şi cum s-a ajuns ca aceştia să dispară din documentele realizate la recensămintele oficiale.
El a subliniat că în acest moment, românii din Bulgaria au o identitate duală. „Românii din Timoc au o identitate duală. Dacă sunt întrebaţi de bulgari spun că sunt bulgari, dacă sunt întrebaţi de români spun că sunt români. Fac confuzia între cetăţenie şi naţionalitate”, a spus Ţârcomnicu. În legătură cu problema asimilării, prof univ dr Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a subliniat că este vorba de un concept politic agresiv care generează numai probleme.
„Problema asimilării, aşa cum se practică la sud de Dunăre şi dincolo de Prut, dincolo de Crişuri, este una de program politic, ţine de nişte pan-idei, precum pan-hungarismul sau pan-slavismul, este un concept politic, agresiv, care generează probrobleme. Care pârjoleşte mentalul locului, pârjoleşte etniile locale, nu procură soluţii ci generează probleme”, a afirmat directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Perversul „Ţâubleac tace vinovat
Horoscop
Bancul zilei: Cu ce te alegi când munceşti la stat
Program Tv SOMAX, luni, 16 august
Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit la Constanţa
În zonă se produce un abandon al cetăţenilor români de cître propriul stat
Românii din Covasna, Harghita şi Mureş vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică
Marius Nicoară (PNL) ii cere preşedintelui sî convoace CSAT
pe tema declaraţiilor autonomiste
Bulgaria acordă cetăţenie celor care au făcut donaţii substanţiale pentru cultură
Să învăţăm de la bulgari
„Zilele oraşului Flămânzi – ziua a II-a”
Concursuri atractive, recitaluri de ţinută, filmări „la greu” şi mici dispute politice
Oraşele Flămânzi şi Soroca, înfrăţite cultural
prin numele scriitorului martir D. Iov
Apele Siretului au mai înghiţit un tânăr
Victime ale caniculei, care nu-i iartă pe imprudenţi
S-au finalizat listele cu disponibilizările din învăţământ
Cum să ne ferim pentru a nu deveni victime ale ţânţarilor
Se apropie a doua sesiune de Bac
Unele cadre didactice nu sunt mulţumite de postul obţinut
Au terorizat în noaptea trecută zona centrală a municipiului Botoşani.
„Mulţumesc Cerului că nu au fost probleme mai mari”
a declarat directoreul Apa Grup, Maricel Georgescu
O botoşăneancă face cinste judeţului în Italia
Liberalul Ţurcanu îşi plăteşte ciobanii cu multă generozitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă