Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Anchete
Poşta redacţiei
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11322
De la 07 Ianuarie 2003
122896971

Jaful fondurilor publice are binecuvântare din interiorul APIA Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 16 September 2020, 17:05
Sunt mulţi fermierii botoşăneni care beneficiată de subvenţii guvernamentale şi europene pentru creşterea de animale şi administrarea păşunilor folosind metoda falsificării datelor privind numărul de animale deţinut. O sursă din interiorul APIA Botoşani mi-a explicat că „În general aceşti fermieri sunt cunoscuţi la nivel de APIA şi au câte un protector care-i ajută la întocmirea documentaţiei, având partea lui din sumele încasate de fermier cu titlu de subvenţii.”
Sursa, una extrem de bine informată, mi-a mai explicat că „Pensionarea grabnică a Gicăi Huţanu, director cu probleme de control a plăţii subvenţiilor, cercetată penal în mai multe astfel de plăţi ilegale, trebuie înţeleasă ca o punere la adăpost. S-au înmulţit plăţile ilegale şi doamna Huţanu s-a speriat şi a preferat să se pensioneze.”
Că există un jaf organizat asupra subvenţiilor pentru crescătorii de animale şi administratorii de păşune rezultă şi din situaţia de faţă. Fermierul Marin Ciubotariu (foto) din Călăraşi a depus un denunţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani şi IJP Botoşani prin care arată cum sunt fraudate aceste fonduri de către Gheorghe Voiniciuc, pădurar şi crescător de animale în comuna Călăraşi.
Ciubotariu susţine că Voiniciuc a declarat fictiv la APIA Botoşani că ar deţine380 de oi, obţinând şi o adeverinţă dubioasă de la Asociaţia Moldoovis Botoşani, act semnat de preşedintele Asociaţiei, cunoscutul impostor, profitor şi potlogar Ionică Nechifor.
Cu acte măsluite, Gheorghe Voiniciuc a încasat, susţine Ciubotariu, subvenţii necuvenite în anul 2017 – 2019 şi acest an. În realitate, se arată în denunţ, Voiniciuc deţine numai 135 de oi. Situaţia este cunoscută la APIA Botoşani de către inspectorul Victor Florea, considerat de Ciubotariu ca fiind cel ce protejează afacerile lui Voiniciuc. Se mai cunoaşte situaţia şi la nivel de Direcţie Sanitar Veterinară Botoşani dar de aici se preferă neutralitatea.
Ca pădurar, Gheorghe Voiniciuc administrează peste 300 ha pădure proprietatea Romsilva, pădure aflată pe raza comunei Călăraşi în mare parte dar şi pe raza comunei Santa Mare. În anul 2015, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a declarat pădurea de la Călăraşi, oficial sub denumirea de Pădurea Ciornohal , sit de importanţă comunitară ROSCI0141, întreaga suprafaţă a pădurii fiind declarată arie naturală protejată pentru că în această pădure creşte un arbust numit „scumpie” care în România este protejat prin lege.
Potrivit Regulamentului aprobat la nivel de Mediu, de respectarea obligaţiilor privind protejarea ariei naturale a Pădurii Ciornohal este responsabilă Direcţia Silvică Botoşani, instituţie a cărei angajat este şi pădurarul Gheorghe Voiniciuc.
Cum protejează pădurarul Voiniciuc aria naturală şi situl comunitar al Pădurii Ciornohal aflăm chiar din denunţul lui Marin Ciubotariu: „Mai mult de atât, Voiniciuc Gheorghe creşte nestingherit în cadrul ocolului silvic porci domestici, ţinuţi liberi, necrotaliaţi, care pot lua contact cu porcii mistreţi, mai ales că în această perioadă s-au constatat cazuri de pestă porcină în proximitatea localităţii noastre. În anul 2017, 2018 şi 2019 Voiniciuc Gheorghe creştea aproximativ 400 – 500 de porci pe an, liberi, necrotaliaţi, circulând prin toată pădurea Călăraşi, pădure unde există o rezervaţie naturală de scumpie, ocrotită prin lege.”
Iată cum pădurea statului este exploatată în folos personal chiar de către angajaţii care ar trebui s-o ocrotească. Cum este posibil aşa ceva? Este posibil pentru că la nivel de Direcţie Silvică Botoşani corupţia a devenit un factor primordial în realizarea de câştiguri personale substanţiale.
„Pentru a mai frauda fonduri europene Voiniciuc Gheorghe a obţinut păşune comunală de la primăria Călăraşi, tot pe baza adeverinţei cu animale fictive obţinută din baza de date a DSVSA Botoşani. De aici, întreaga însuşire de foloase necuvenite pentru care APIA Botoşani trebuie să se facă parte păgubită” – se mai arată în denunţ.
Iar dacă tata se înfruptă copios din banii publici şi se foloseşte din plin de pădurea statului, de ce fiul său Cristian Voiniciuc să fi rămas mai prejos. Ciubotariu susţine că Cristian deţine fictiv în baza de date a DSVSA Botoşani un efectiv de 500 de oi Mai administrează şi 100 ha păşune pentru care încasează o subvenţie substanţială. „Pentru a justifica încărcătura de animale pentru cele 100 ha de păşune declarate la APIA Botoşani Voiniciuc Andrei – Cristian în anii 2019 şi 2020 a depus la dosarul de la APIA adeverinţă de la medicul veterinar, reprezentantul DSVSA în comună, cu 500 de ovine fictive, ovine care nu au fost trecute la nicio subvenţie” – precizează Ciubotariu în denunţ.
Fac precizarea că fictivitatea celor 500 de oi a fost necesară pentru a putea încasa subvenţia la păşune, iar dovada că numărul de oi este fictiv vine de la faptul că oile nu au fost trecute şi la subvenţia de la APIA Botoşani.
După ce denunţul semnat de Marin Ciubotariu a ajuns la Parchet şi Poliţie, vineri, săptămâna trecută, familia Voiniciuc a fost supusă unei verificări privind efectivele de animale deţinute. Au venit în control cei de la APIA şi DSVSA Botoşani. Ce-au constatat nu se cunoaşte încă dar ce se ştie sigur este că de la APIA controlul l-a efectuat chiar protectorul familiei Voiniciuc, inspectorul Victor Florea.
De ştiut că acest Florea a trecut pe la mai toate partidele politice iar acum este harnic activist la Pro România, el fiind un bun amic cu Mihaela Huncă. Iar harnicul activist al Pro România a venit să-l verifice pe candidatul Pro România la primăria Călăraşi, respectiv Cristian Voiniciuc, autor a mai multor acte de huliganism. Câtă vreme la DNA Suceava va mai fi procuror şef Mihaela Mihai Popa, în judeţul Botoşani corupţia va înflori precum arbuştii de scumpie pe care pădurarul Voiniciuc îi foloseşte mâncare la porci.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 14 - 20.09.2030
Anisie fost secretar de stat în guvernul său, acum nu mai e bună?
Bancul săptămânii: Soluţie matrimonială
„DNA, repornește lupta împotriva corupților!”
- o petiție pe comunitatea declic.ro a strâns peste 16.000 de semnături
Orban: Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile
Manifestațiile vor fi din nou autorizate
Staţiunea Popăuţi a ajuns să fie vândută bucată cu bucată
Cu neruşinare, Roxana Ţurcanu vrea votată primar de Botoşani
Anul şcolar a început sub prizonieratul a două pandemii
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ecouri la articolele apărute în Jurnalul
Anunţ cu privire la distribuirea măştilor de protecţie
Când minciuna este pusă la suflet iar adevărul hulit cu vorbe otrăvite
Ioan Rotundu
Doina minte în aşa hal că… până şi Minciuna s-a ruşinat!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog