Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6889
De la 07 Ianuarie 2003
122892538

Jandarmeria, noua Securitate a guvernului Ponta?!

  • Am primit bastoane peste cap si gât, de mi-a dat sângele pe nas.”
  • Bătrâne cu icoane în mână, călcate în picioare de jandarmi!
  • 3 December 2013, 23:00
Concentrare extraordinară de forte de ordine la Pungesti, pentru a permite utilajelor firmei muresene MIF, angajate de Chevron pentru a pregăti terenul pentru amplasarea sondei de explorare pe perimetrul de la Silistea. Sositi în plină noapte, după ce au anihilat rezistenta putinilor locuitori din comună ce apucaseră să se mobilizeze, peste 500 de jandarmi veniti din patru judete, Mures, Prahova, Bacău si Vaslui, au vegheat o zi întreagă, pentru ca perimetrul să fie împrejmuit., scrie www.vremeanoua.ro, preluat de Romanian Global News.
În tot acest timp, accesul în "zona de sigurantă" a fost interzis inclusiv ziaristilor, toate vehiculele care doreau să ajungă în centrul comunei, sau, mai departe, la Gârceni, trebuind să treacă prin mai multe filtre pentru a li se permite accesul. Planul jandarmilor a fost foarte bine pus la punct, începând de la restrictionarea accesului în zonă, retinerea liderilor de opinie, modul în care au evacuat Tabăra de Rezistentă, sub pretextul legitimării persoanelor din zonă, si până la felul în care, întreaga zi, au reusit să controleze întreaga desfăsurare a evenimentelor.
Mai multe persoane au fost maltratate în cursul diminetii, atunci când jandarmii au fortat cordonul de protestatari, iar sapte dintre manifestanti, chiar liderii de opinie, au fost retinuti ore bune, fiind amendati, iar unora întocmindu-li-se dosare penale.
În jurul orelor 3.30, la auzul vestii că utilajele firmei muresene MIF, angajată de compania Chevron pentru pregătirea perimetrului de la Silistea în vederea amplasării sondei de explorare a gazelor de sist, însotite de efective de jandarmi se pregătesc să vină spre Pungesti, protestantii de la Pungesti au început mobilizarea.
Tactica fortelor de ordine era însă bine pusă la punct, astfel că, înainte ca locuitorii din comună să se mobilizeze, si-au făcut aparitia, în plină noapte, în jurul orelor 5 dimineata, cu scopul precis de a elibera drumul. "La primul semnal, am plecat cu goarna să chem oamenii din comună, asa cum am făcut si până acum. Nici nu am ajuns bine înapoi în Silistea, când s-au văzut farurile masinilor de jandarmi. În disperare, oamenii s-au pus în genunchi, la iesirea din sat, si s-au legat cu lanturi si funii, în încercarea de a opri jandarmii", povestea Costică Spiridon, fost primar, si unul dintre liderii miscării de rezistentă de la Pungesti.
Jandarmii au intervenit în fortă, pretextând faptul că drumul judetean fusese blocat de protestatari, cu scutieri, care au lovit cu bastoanele sau bruscând pe cei circa 100 de locuitori care apucaseră să ajungă în zonă. "Am tras masina de-a latul drumului, în încercarea disperată de a-i opri pe jandarmi, când au tăbărât, m-au scos cu forta din masină, si m-au lovit. În acel moment, mi-am pierdut cunostiinta, mi-am revenit abia în salvare", povestea Costică Spiridon. Acesta a fost transportat de ambulantă la Spitalul Judetean de Urgentă Vaslui, acolo unde, în urma investigatiilor medicale, a fost diagnosticat cu "politraumatisme prin agresiune, fractură coasta 2 dreaptă, contuzii genunchi drept", asa cum se arată în biletul de iesire din spital.
Oamenii povestesc că, printre protestatari, erau si copii, căzuti în genunchi alături de părinti, si care au fost tratati fără discriminare, la fel ca acestia. "Au venit pregătiti, stiau că ne vom lega cu lanturi si funii, asa că au venit cu ustensile să le taie. Dacă nu luam mâna, îmi tăiau degetele atunci când au tăiat lantul. Loveau cu bastoanele, noroc că, din cauza scuturilor, nu aveau fortă, dar chiar si asa, sunt plin de vânătăi", povestea si Dediu Ovidiu. "Am pus si o cărută de-a latul drumului, eu tineam de o parte, jandarmii trăgeau de cealaltă. Am primit bastoane peste cap si gât, de mi-a dat sângele pe nas. Au luat căruta si, în câteva secunde, au dat-o în santul de la marginea drumului, după care, au continuat să lovească lumea, să ne împrăstie.
Pe unii i-au luat pe sus si i-au dus la dube, altii au scăpat si au fugit în tabără", a declarat Florea Grigore Vasile. Zâna Domintean, activista venită de la Galati de mai bine de o lună si jumătate în sprijinul protestatarilor de la Pungesti, s-a agătat de bara primei masini de jandarmi care a ajuns în zonă, a căzut la pământ, fiind lovită cu bocancii si bastoanele de jandarmi. Ulterior, a fost luată pe sus, si dusă la dubă. "În învălmăseală, îmi veniseră hainele peste fată, nu mai puteam respira, si mă zbăteam, atunci probabil am spart si geamul de la duba jandarmilor, fără să-mi dau seama.
Sunt plină de vânătăi, în special în zona picioarelor, politistii de la Vaslui au făcut si poze, abia pot merge, dar nu voi renunta la această luptă", povestea Zâna Domintean, căreia i s-a întocmit dosar pentru distrugere, pentru faptul că a spart un geam al unui vehicul al jandarmilor, si un al doilea, pentru "blocarea unei căi de comunicatie, conform OUG 195/2002", ca de altfel alti cinci dintre protestatarii retinuti de jandarmi în dimineata zilei de ieri.
Si alti protestatari din comună reclamă faptul că au fost loviti cu brutalitate de jandarmi: Ion Gâză povestea că, la adăpostul întunericului, scutierii loveau cu precădere la picioare: "abia pot să mai merg, de la câte lovituri am încasat, si pentru ce, că eu nu făceam altceva decât să le stau în drum", în timp ce Ion Lăzurcă îsi aminteste că "era cât pe ce să mor dimineată.
Pe lângă lovituri cu bastonul sau bocancii, cum eram legati cu funiile unii de altii, era să mor strangulat, atunci când ne-au împins jandarmii. Noroc de un băiat de aici din sat, care a tras de funie de am putut să mă eliberez, altfel eram mort. Degeaba strigam, scutierii nu tineau cont de nimic, împingeau si băteau la grămadă, chiar dacă erau si copii sau bătrâni printre noi. Pe unii îi loveau chiar si când erau căzuti la pământ, la marginea drumului, pe altii îi alergau cu bastoanele, n-am mai văzut asa ceva. Si totul pe întuneric, ca să nu stii ce se întâmplă!".
"Am fost lovită, doborâtă la pământ, si, în timp ce încercam să mă ridic, am fost blocată de un jandarm, care m-a lovit cu scutul în piept. Am dureri, dar nu pot merge la medic, pentru că drumul este blocat de jandarmi!", era supărată Elena Loghin.
După ce au "deblocat" drumul judetean, o parte dintre jandarmi s-au deplasat la tabăra de rezistentă, acolo unde reusiseră să ajungă deja circa o sută de locuitori din comună, instalând garduri care au blocat accesul la sosea. Alti jandarmi au blocat, chiar în capătul satului Silistea, drumul judetean, interzicând accesul oricui, inclusiv al ziaristilor sositi imediat la fata locului, cu exceptia coloanei formată din fortele de ordine, utilaje ale firmei angajate de Chevron, ori pompieri, ambulante.
Costică Spiridon, după mai bine de 15 minute în care a fost inconstient întins pe sosea, a primit îngrijiri din partea paramedicilor de pe ambulantă si a fost transportat la spital, urmat imediat de un alt protestatar, care acuza dureri abdominale, după ce fusese lovit de jandarmi. Tot atunci, s-a anuntat si singura victimă din rândul fortelor de ordine, un jandarm fiind transportat la spital în urma unei crize de lumbago, probabil de la prea intensa folosire a bastonului din dotare!
Pungesti, teritoriu interzis
După primele conflicte cu protestatarii din Pungesti, zona a fost pur si simplu blocată de jandarmi, care au interzis accesul, pe durata întregii zile, spre centrul comunei, exceptie făcând, din jurul prânzului, vehiculele care, în urma controlului actelor, nu prezentau pericolul de a face parte dintre manifestanti.
Nici măcar presa nu a mai avut voie să pătrundă în zona fierbinte, chipurile, "pentru propria protectie", singura modalitate de a ajunge în tabăra de rezistentă fiind ocolind cale lungă, prin pădure, si la adăpostul întunericului.
Chiar si asa, în momentul în care primii ziaristi au ajuns în tabără, jandarmii s-au mobilizat, închizând practic perimetrul, restul ziaristilor sau a locuitorilor din comună care aveau aceasi intentie fiind întorsi din drum. În tot acest timp, în întreaga comună, echipe de jandarmi patrulau, legitimând si interogând orice pieton sau vehicul cu privire la scopul deplasării. În jurul orelor 6.30, coloana de vehicule ale fortelor de ordine si vehicule ale firmei de constructii agreate de Chevron a ajuns la perimetrul de la Silistea, efectivele de jandarmi deja existente fiind suplimentate, în timp ce utilajele MIF, imediat după sosire, apucându-se de construirea unei treceri peste santul ce delimita zona Chevron.
Tot atunci, jandarmii, sub pretextul legitimării persoanelor aflate în tabără, au început actiunea de îndepărtare a protestatarilor. Chiar dacă răspundeau cererii de a se legitima, cei prezenti erau, într-un fel sau altul, condusi în spatele cordoanelor de jandarmi care blocau accesul între Silistea si Pungesti, fiindu-le astfel blocat accesul înapoi în tabără. În plus, încă de la început, actiunile fortelor de ordine erau îndreptate spre cei care au fost identificati ca fiind liderii de opinie ai manifestantilor, pentru a-i lăsa fără conducători.
Este cazul lui Ticu Pâslaru, Marius Ignat, sau a Marianei Morosanu, care au fost ridicati fără menajamente, pe sus, de către jandarmi, retinuti si transportati, pentru audieri, la Vaslui, întocmindu-li-se si dosare penale. În final, în jurul orelor 9 dimineata, s-a reusit "eliberarea" de protestatari a taberei de rezistentă, doar circa cinci persoane din rândul acestora, printre care si bârlădeanul Dan Albu, "păstrati" pentru a păzi lucrurile din tabără. În tot acest timp, utilajele firmei MIF făcuseră deja traversarea peste ravena de la marginea drumului judetean pentru acces si începuseră să delimiteze cu gard perimetrul Chevron.
Rezistentă în zadar!
După evacuarea taberei de rezistentă, si în conditiile în care utilajele lucrau de zor, sub protectia sutelor de jandarmi masati în zonă, pentru amenajarea perimetrului Chevron, locuitorii din Pungesti s-au masat pentru a protesta în capătul satului Silistea, la bariera păzită de fortele de ordine.
Peste o sută de protestatari si-au exprimat, pe parcursul zilei nemultumirea fată de felul în care institutiile statului înteleg să-si facă datoria, apărând interesele unei companii private străine. În jurul prânzului, în sprijinul manifestantilor a venit si părintele Iulian Ghimus, care i-a certat pe jandarmi pentru felul în care acestia au înteles să-si facă datoria "Ati anuntat că, pentru siguranta noastră, ati blocat drumul.
Ce pericol poate fi, poate vreo explozie a gazelor de sist, pentru că oamenii sunt pasnici. Este un pretext fals, blocarea drumului poate fi justificată doar de lucruri foarte grave, ceea ce nu s-a întâmplat. Ceea ce se întâmplă azi aici sunt niste abuzuri, de care vor trebui să dea seamă cei care le fac!
Tineti minte, cu cât se ridică mai mândri si orgoliosi cei de la putere, cu atât căderea le va fi mai dură. Vointa locuitorilor comunei trebuie respectată si de cei de la putere, care acum v-au trimis aici să-i oprimati pe oameni". Părintele Ghimus a întocmit chiar o listă cu persoanele agresate de jandarmi pentru a intenta actiune împotriva fortelor de ordine pentru abuz în serviciu, agresiune si încălcarea proprietătii.
Ceva mai târziu, a sosit la Silistea o altă fată bisericească, părintele Ciprian, de la mănăstirea Grăjdeni, care, la rândul său, i-a certat pe jandarmii ce păzeau utilajele Chevron "Gânditi-vă că si voi aveti copii. Nu vreti să vă moară de cancer sau alte boli datorate exploatării gazelor de sist printr-o metodă atât de periculoasă. Atunci, de ce le interziceti acestor oameni să-si apere pământul si viata?", a cuvântat părintele Ciprian.
De altfel, atunci când si-au făcut aparitia basculantele MIF destinate perimetrului Chevron, părintele Ciprian a fost unul dintre cei care s-au pus în genunchi în fata utilajelor, tentativa sa de blocare a vehiculelor fiind dejucată de jandarmi care l-au luat pe sus si scos în afara carosabilului.
De altfel, chiar dacă, pe parcursul întregii zile, manifestarea a fost pasnică, cei circa 100 – 200 manifestanti neblocând vehiculele care intrau sau ieseau în perimetru, jandarmii si-au luat măsuri de sigurantă. Dacă atunci când era vorba de un vehicul particular, jandarmii nu făceau nicio miscare, atunci când era cazul unei masini a jandarmilor sau a firmei agreate de Chevron, un cordon de jandarmi se masa imediat în apropierea barierei, măturând drumul de protestatari si scotându-i pe acestia în afara carosabilului.
Chiar si după revenirea la Pungesti a celor sapte protestatari retinuti în cursul diminetii si a lui Costică Spiridon, externat din spital, manifestarea s-a mentinut pasnică, protestantii neblocând în niciun moment drumul judetean, si mărginindu-se la a striga diverse lozinci, unele dintre ele îndreptate si împotriva guvernului Ponta, care a autorizat folosirea fortei împotriva unor locuitori pasnici ce-si apără viitorul.
Chiar si la căderea noptii, cu toate că o parte din trupele de jandarmi sau lucrători care amenajează perimetrul Chevron părăsiseră deja locatia, drumul era în continuare blocat, chiar dacă, din cauza frigului, manifestantii părăsiseră deja zona. Trebuie remarcată însă si hărnicia lucrătorilor firmei agreate de Chevron care, într-o singură zi, au reusit nu doar realizarea accesului spre perimetrul Chevron peste un sant adânc de peste un metru, dar si împrejmuirea cu gard a suprafetei de 2,5 ha!
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Aşteptările Alinuţei
Gastronomie: Paella cu carne de pui şi porc
DJTS – Comunicat de presă
Cumpărături şi spectacol în mall de Noaptea reducerilor
Muzeul judeţean Botoşani – Comunicat de presă
Nira le-a dat de urmă contrabandiştilor de la Bădiuţi
Armatele române de pe cele două maluri ale Prutului continuă procesul de integrare
două acorduri militare importante au fost semnate la Bucureşti
Cerem permise de conducere "separat" pentru şoferii profesionişti şi amatori
Cine este Ignacio Garcia Bercero, seful negociatorilor UE pentru cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie
Dezbaterile pe bugetul 2014 au o ţintă falsă. ABC-ul construcţiei unui buget
Aveţi vreun protest legat de cămăşi? Noi le purtam. Dumneavoastră, nu
Ministrul Radu Stroe l-a schimbat din funcţie pe şeful Direcţiei Generale Anticorupţie
Codrut Sereş a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru trădare
Zsolt Nagy - cinci ani de închisoare
Botoşani: Primarul Portariuc şi-a făcut lecţiile pentru Crăciun şi Revelion
Schimbarea lui Cosmin Andrei, o măsură necesară
Ioan Rotundu
Organizaţia Salvaţi copiii şi Uvertura Mall
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog