Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19926
De la 07 Ianuarie 2003
93808121

Judecători fără frică de Dumnezeu

  • (Ioan Rotundu)
  • 4 June 2006, 23:00
Despre patimile pe care le suportă preotul Gavril Paşcovici s-a mai scris în publicaţia de faţă. Preotul îşi poartă propria cruce, dar nu pe dealul Golgotei, ci pe cel al Justiţiei române. Preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat fără nici un fel de cale de întoarcere în interpretare, că Justiţia română colcăie de corupţie, de unde şi bulina neagră a Consiliului Europei în ce priveşte rezerva faţă de intrarea noastră în această comunitate internaţională. Greşeala preotului Paşcovici a pornit de la credulitatea sa că poate investi banii adunaţi de la enoriaşii şi credincioşii adevăraţi întru realizarea unui scop nobil : ajutorarea socială a năpăstuiţilor de soartă, adică a celor fără un acoperiş deasupra capului şi fără garanţia zilei de mâine că vor putea îmbuca ceva.
Revenind în miezul subiectului ce ni l-am propus, să reiterăm pe înţelesul larg patimile juridice la care este supus de mai mulţi ani preotul a cărui sinceritate în dreptatea pământeană a fost amarnic înşelată chiar de către cei ce pretind credinţă în Dumnezeu. Mărul discordiei continuă să-l constituie spaţiul comercial de la parterul blocului 12, sc. B, parter, din Calea Naţională Botoşani, pe care preotul Gavril Paşcovici l-a cumpărat cu ani în urmă pentru a-l transforma într-o cantină socială. Ghinionul său a fost că, atunci când s-a decis să cumpere acest spaţiu, n-a evaluat şi consecinţele juridice de intrare efectivă în posesie, în spaţiu, la data cumpărării, funcţionând deja societatea comercială Harmicom SRL cu un restaurant de duzină, adică mai mult crâşmă de cartier decât unitate reprezentativă în domeniul serviciilor de alimentaţie publică. După îndelungate procese, care au durat ani de zile, s-a reuşit ca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România (decizia 1078/15.03.2006) să se obţină o soluţie definitivă şi irevocabilă prin care preotul Gavril Paşcovici a fost recunoscut proprietarul de drept al spaţiului în cauză.
Pentru că în mai multe rânduri încercările sale de a întra în posesia spaţiului pe calea evacuării silite a societăţii Harmicom SRL au eşuat, preotul şi-a pus mari speranţe în decizia ÎCCJ. O nouă încercare de intrare în posesia spaţiului s-a consumat în ziua de 15 mai 2006, când nimeni nu mai considera că există vreo piedică în derularea operaţiunii de evacuare a societăţii Harmicom, având în vedere tocmai definitivitatea şi irevocabilitatea actului juridic ce a stat la baza evacuării silite. Proprietarul Paşcovici, executorul judecătoresc Dinu Secrieru şi cei implicaţi n-au avut în vedere un element simplu, dar hotărâtor.
Patronul societăţii Harmicom SRL, Hariton Părăscuţă, având soţia judecătoare în cadrul Judecătoriei Botoşani, a dispus de noi pârghii juridice de blocare a evacuării sale silite, chiar dacă soluţiile la care s-a recurs erau împotriva deciziei judecătoreşti definitive şi irevocabile a ÎCCJ. Printr-o acţiune juridică introdusă la Judecătoria Botoşani, fără citarea părţilor (nu era obligatorie) şi fără ca procesul să fie afişat pe tabloul public al proceselor, vicepreşedinta Judecătoriei, Mihaela Mihalachi, a emis ordonanţă preşedinţială prin care a stopat evacuarea silită.
Iată opinia reprezentantului preotului Paşcovici: „Vicepreşedinta Mihalachi n-avea competenţa de a judeca acest proces, el fiind de competenţa preşedintelui Judecătoriei Botoşani. Apoi, la mijloc fiind vorba de o decizie a ÎCCJ rămasă definitivă şi irevocabilă, nici o altă soluţie juridică nu putea împiedica evacuarea silită”. Deşi astfel de procese, privind evacuarea silită, se judecă de îndată, contestaţia preotului Paşcovici la stoparea evacuării silite a primit termen de judecată 25 mai a.c. Judecata a fost o parodie juridică. Iată opinia aceluiaşi reprezentant juridic al preotului: „Vicepreşedinta Mihalachi s-a comportat într-o formă abuzivă ce-o descalifică profesional. Ea, contrar oricăror proceduri juridice, i-a sugerat lui Părăscuţă dacă nu cumva doreşte un termen de luare la cunoştinţă a documentelor aflate la dosar. Cu toată opoziţia avocatului lui Paşcovici, judecătoarea a acordat termen de judecată data de 20.06.2006. Este ceva sfidător şi de neconceput. Corupţia ce-a cuprins Justiţia românească este mai gravă decât s-ar crede.”
Procedura cere ca un astfel de proces să se judece în regim de urgenţă. Faptul că s-au acordat termene îndeajuns de largi – 20 iunie a.c. în cazul de faţă, când în aceeaşi zi judecătoarea Mihalachi a acordat şi termene de judecată pentru ziua de 12.06.2006 – spune multe. Pentru astăzi, 5 iunie a.c., este anunţată o nouă încercare de evacuare silită a societăţii Harmicom. Pentru ca operaţiunea să nu se soldeze cu un nou eşec, a fost schimbat şi executorul judecătoresc.
Vineri, 2 iunie a.c., judecătoarea Părăscuţă l-a sunat pe executorul judecătoresc şi l-a ameninţat că dacă-l va evacua silit pe soţul său, îşi va pierde libertatea. Cel puţin aşa susţine reprezentantul juridic al preotului Paşcovici, care afirmă că executorul judecătoresc s-a prezentat la el în cursul zilei de vineri, foarte speriat. Interesant este şi altceva. Sâmbătă, într-un colectiv restrâns, s-a discutat despre faptul că jandarmii nu vor sprijini astăzi acţiunea executorului judecătoresc de evacuare silită a societăţii Harmicom.
Supoziţiile sunt multe, unele fondate altele nu. Cert este că o altă solicitare juridică a preotului Paşcovici a fost blocată de justiţia botoşăneană. De trei ori a încercat preotul să intre în posesia Încheierii de şedinţă prin care s-a blocat evacuarea silită. Tot de atâtea ori i s-a spus de grefieră că dosarul se află în fişetul vicepreşedintei Mihalachi şi nu are acces. Preotul doreşte să promoveze o acţiune juridică împotriva magistratului Mihalachi pentru abuz de funcţie şi s-o pună să răspundă pentru daune morale împreună cu Hariton Părăscuţă, patronul societăţii Harmicom. Vom urmări cu interes acţiunea de evacuare silită de astăzi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Elevii au muncit la noul sediu al Corpului Didactic
Trofeul concursului “Nicoar㔠câştigat de Alexandru –Mihai Sîrbu
Accident de muncă la fabrica de mobilă
Premieră la Vasilache
Botoşănenii se tem de gripa aviară
Amenzi pentru nedepunerea declaraţiilor de comision
Numărul ajutoarelor sociale, în creştere
Ministrul Sănătăţii va veni la Botoşani
Ţâbuleac luptă pentru protecţia consumatorului
Conţac, pe urma celor care îi vor moartea
Furt înscenat de o adolescentă
Jaful impozitelor în comuna municipiu
(Marian MOROŞAN)
Împuşcat pe marginea unui iaz
Judeţul Botoşani, acoperit de ape
Horoscop
Comentariu la comentarii (XCII)
(Ioan Rotundu)
Atacurile liderilor PD la adresa ministrului Flutur sunt identice cu cele ale PSD
Marko Bela se pronunţă pentru o restructurare 'rapidă şi temeinică' a Guvernului
Declasificarea dosarelor MApN va produce 'un cutremur' pe scena politică românească
Codul Fiscal corespunde legislaţiei europene
O restructurare a administraţiei centrale trebuie făcută în grabă
Bucureştenii sunt cel mai mare aspirator uman de noxe din Europa
Franţa ia măsuri pentru dezvoltarea energiei solare
5 iunie - Ziua Mondială a Mediului
Parada Cetăţii Alba Iulia, în costume de epocă
Concursul internaţional de limba şi literatura română 'Mihai Eminescu'
Profesori universitari premiaţi la Salonul de Inventică
Incidente la parada 'Gayfest'
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă