Sistemul sanitar botoşănean trebuie să se alinieze la modul în care este organizată sănătatea mintală potrivit normelor europene. În acest sens există propunerea împărţirii judeţului pe trei centre de sănătate mintală, respectiv Botoşani, Dorohoi şi Săveni. Autoritatea de Sănătate Publică Botoşani a solicitat finanţare pentru aceste trei centre. Cert este faptul că pentru centrul din Botoşani banii vor veni chiar din acest an, iar în anul următor probabil vor sosi fondurile pentru organizarea şi funcţionarea centrului de la Dorohoi şi Săveni. În cadrul centrelor va fi amenajată o zonă de stabilizare a bolnavilor, sanatoriile de la Podriga şi Vârfu Câmpului vor deveni unităţi aferente acestor centre.
În acest moment funcţionează centrul de sănătate mintală de la Botoşani. Acesta este sectorul unu adulţi şi copii de la Spitalul de Copii. Pentru celelalte sectoare, Dorohoi-Darabani şi Săveni Truşeşti sunt identificate locaţiile, cât şi necesarul de personal, precum şi ce investiţii trebuie făcute, a precizat Lidia Onofrei, purtător de cuvânt al ASP Botoşani. Aceasta a adăugat că ASP a făcut o solicitare către Ministerul Sănătăţii în acest sens. Pentru sectorul unu, respectiv Centrul de sănătate mintală Botoşani, finanţarea va începe probabil în luna aprilie sau mai. Pentru o bună funcţionare a centrelor se vor face şi angajări. Personalul care va lucra în aceste centre trebuie să fie specializat pe derularea activităţilor specifice de sănătate mintală. Se vor înfiinţa şi echipe mobile de intervenţie la domiciliul pacienţilor cu deficienţe de sănătate mintală.
Sperăm că vom reuşi să accesăm fondurile Phare pentru a crea o echipă mobilă pentru că în momentul de faţă nu aven fonduri, a specificat purtătorul de cuvânt al ASP. De asemenea, ASP va derula campanii de informare atât în mediul rural, cât şi în mediul urban cu privire la sănătatea mintală. Lidia Onofrei susţine că se va încerca şi introducerea asistentului comunitar de psihiatrie care se va ocupa special de bolnavii cu tulburări psihice. (Margareta NICHIFOR)