Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Important
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
11744
De la 07 Ianuarie 2003
68436098

Jurnalismul de investigaţie, armă sau necesitate?

  • 19 December 2007, 23:00
La 8 ianuarie 2007, spre marea surpriză a celor peste 3.000 de abonaţi ai postului de cablu TV C & E din oraşul Flămânzi dar şi din comunele Băluşeni, Coşula, Copălău, Prăjeni, Frumuşica şi Deleni, pe canalul local de publicitate apărea prima ediţie a Buletinului Informativ "Realitatea". Realizat de un colectiv restrâns de autori condus de gazetarul Gabi Gomboş, afirmat în presa locală prin reportajele, anchetele şi investigaţiile jurnalistice publicate, de-a lungul celor opt ani de când locuieşte în judeţul Botoşani, în publicaţiile Evenimentul de Iaşi, Ziarul de Botoşani şi Dorohoi, Publicaţiile Jurnalul Online Botoşani şi Informaţia Botoşaniului, alături de ultimele două continuându-şi de altfel colaborarea şi în prezent, buletinul s-a bucurat de la început de un succes imens, pătrunzând, încet, încet, în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor de pe “axa” Băluşeni – Deleni, devenind mijlocul principal de informare din sfera politică, socială şi culturală din această zonă văduvită aproape în totalitate de presă judeţeană sau naţională.
Provocarea lansată ziaristului de Constantin Pitorac, directorul societăţii de cablu C & E CO SRL Flămânzi, de a realiza un buletin cu ştiri locale actualizat zilnic a prins, mulţi dintre cititorii constanţi ai programului conştientizând necesitatea informaţiei, venită chiar şi “pe sticlă”, în cel de-al treilea oraş, ca mărime, al judeţului. Faptul că, încă din primele zile de apariţie, anchetele jurnalistice şi informaţiile publicate au spus lucrurilor pe nume, scoţând la iveală numeroase fapte reprobabile sau încălcări ale legii, nu de către persoane particulare, ci chiar de către reprezentanţi ai instituţiilor publice aflaţi în slujba cetăţenilor, a deranjat, a şocat, a stârnit controverse şi deseori scandaluri. Un consilier local a lipit pe stâlpii oraşului, ca în far-west, fluturaşi cu fotografia jurnalistului responsabil de toate “mârşăviile” scrise pe post, purtând îndemnul, “prindeţi-l şi legaţi-l!” Mai mult decât atât, l-a aţâţat pe fiul său împotriva realizatorului buletinului, ziaristul fiind ameninţat şi somat să părăsească oraşul în următoarele trei săptămâni. A urmat o campanie anti-presă dezvoltată la nivelul întregii Primării Flămânzi, realizatorilor buletinului interzicându-li-se accesul în instituţie, la fel cum filmarea şi prezentarea pe post a şedinţelor Consiliului Local Flămânzi de către Constantin Pitorac, a fost interzisă de domnii consilieri pentru a nu li se ştirbi imaginea. Insensibili la ameninţări, realizatorii programelor au anunţat autorităţile, atunci când a fost cazul, apoi şi-au văzut mai departe de treabă.
Încet, încet, au început să apară sesizări ale unor aspecte negative venite chiar din partea cetăţenilor sau a reprezentanţilor unor instituţii, la un moment dat existând riscul ca Buletinul Informativ "Realitatea" să ajungă altceva, să devină un fel de sperietoare sau un mijloc de şantaj între parteneri, subiectul unor discuţii de genul “dacă nu rezolvi problema asta sau dacă nu faci cutare şi cutare lucru, ajungi pe cablu”. Este şi motivul pentru care numeroase sesizări vădit jignitoare sau tendenţioase nu au fost luate în calcul, cum nu s-a ţinut cont nici de atacurile declanşate la adresa unor persoane când acestea nu reprezentau decât rodul unor răzbunări personale. Treptat, numărul colaboratorilor a crescut, Buletinul Informativ "Realitatea" ajungând la ora actuală să aibă colaboratori constanţi în toate instituţiile majore locale, de la Primărie la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu", de la Centrul de Permanenţă Medicală la Poliţia Orăşenească. Acestora li se alătură reprezentanţi ai celorlalte administraţii sau instituţii în care programul mai este recepţionat, primarul de Băluşeni Dinu Câşlaru, primarul de Coşula Mircea Acatrinei, primarul de Prăjeni Gheorghe Matei, primăriţa de Frumuşica Margareta Vamanu, profesoara din Copălău Camelia Negrii şi referentul cultural de Deleni Mihai Lungu, fiind doar câţiva dintre colaboratorii constanţi ai emisiunilor zilnice realizate de postul CATV C & E.
Deşi în toată această perioadă numărul cititorilor buletinului “Realitatea” a crescut, problemele nu au lipsit. În urma dezvăluirii unor ilegalităţi pe cale de a fi comise cu complicitatea câtorva consilieri locali, realizatorii programului şi administratorul postului prin cablu au fost reclamaţi la toată presa judeţeană, la toate organismele de control posibile, însăşi secretara primăriei recunoscând ulterior că prin dezvăluirile făcute “aţi stricat multora jocurile”. Controalele au venit şi au plecat, verificatorii neputând constata, nici la adresa lui Constantin Pitorac, decât ceea ce au constatat organele de judecată care, la sugestia aceloraşi consilieri panicaţi, i-au întocmit acestuia “dosar penal”, pentru a constata, în final, că reclamaţiile făcute nu se confirmă.
Atacurile au continuat sub alte forme, însuşi consilierul personal al primarului, vizat în mai multe materiale cu conţinut critic, agresându-i verbal şi chiar fizic pe realizatorii buletinului, înainte de a tăia cablul TV care, în drumul său spre Prăjeni, ar fi “survolat”, chipurile, un colţ dintr-o proprietate cumpărată recent de acesta, printr-o altă licitaţie cu cântec, dezvăluită de presă. Curios este că, deşi primarul oraşului Flămânzi şi cea mai mare parte a consilierilor se dezic în prezent de comportamentul neadecvat şi de afacerile dubioase derulate de consilierul primarului, acesta şi-a găsit “sufletul pereche” în secretarul primăriei, constituind o alianţă cel puţin ciudată, despre care s-a tot scris şi pe care nu mai are rost să o comentăm. Chiar realizatorului Buletinului Informativ "Realitatea" i s-a promis mai prin toamnă un post “călduţ” în primărie, cu un salariu superior celui de jurnalist, post care ar fi urmat, dacă cel în cauză şi-ar fi dat acceptul, să fie înfiinţat “special” pentru el.
Ar mai fi multe lucruri de spus despre modul în care a supravieţuit, a luptat şi s-a impus pe piaţa jurnalistică Buletinul "Realitatea" în primul său an de existenţă, publicaţia dovedindu-se mereu aproape de pulsul evenimentelor, de sufletul cetăţenilor care au avut ceva de semnalat. Din păcate au mai fost şi persoane care nu au înţeles nici până în clipa de azi rolul jurnalistului într-o comunitate şi nici faptul că informarea populaţiei despre toate aspectele din teritoriu este în primul rând un act civic, o datorie pe care lucrătorul din media trebuie să şi-o îndeplinească conform Codului său Deontologic. Tocmai datorită faptului că încă mai există în teritoriu persoane importante, viceprimari, consilieri, secretari, directori de instituţii publice, care întreabă, după apariţia unui material care-i priveşte, “cine v-a permis să scrieţi despre mine?” sau “cine v-a dat voie să relataţi aşa ceva?”, vom insera în articolul de faţă câteva extrase din Codul Deontologic al Centrului Pentru Jurnalism Independent, parte integrantă a Statutului Jurnalistului adoptat de către Convenţia Organizaţiilor de Media, reunite la Sinaia în perioada 9-11 iulie 2004.
Lucrul care trebuie lămurit din start este noţiunea de “interes public”, iar aceasta trebuie înţeleasă plecând de la premisele conform cărora “orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes public. Aceasta nu se rezumă numai la aspectele politice, ci include orice altă împrejurare care prezintă interes pentru comunitate. Interesul public nu priveşte doar ceea ce autorităţile consideră că este de interes public, modul în care acţionează autorităţile ori instituţiile publice, precum şi orice entitate care utilizează bani publici sau care afectează interesul comunităţii fiind de interes public major. Mai mult, toate acţiunile, omisiunile, gesturile şi cuvintele demnitarilor, politicienilor şi ale tuturor funcţionarilor publici legate de exercitarea funcţiei lor, sunt de interes public major. Viaţa privată a acestora este de interes public atunci când are relevanţă pentru exercitarea funcţiei”. În ceea ce priveşte rolul jurnalistului, codul prevede atât că “jurnalistul este dator să exercite dreptul inviolabil la libera exprimare în virtutea dreptului publicului de a fi informat” cât şi faptul că în demersul său “jurnalistul este dator să semnaleze neglijenţa, injustiţia, abuzul de orice fel (...), să reflecte societatea în ansamblul şi diversitatea ei, acordând acces în presă şi opiniilor minoritare şi individuale”. Extrem de important este faptul că, în conformitate cu documentul menţionat “publicul are dreptul să cunoască nu numai informaţiile şi ideile primite favorabil sau cu indiferenţă ori considerate inofensive, dar şi pe acelea care ofensează, şochează sau deranjează. Acestea sunt cerinţe ale pluralismului, toleranţei şi spiritului deschis, fără de care nu există societate democratică”. Cu speranţa că, şi în anul care se apropie, Buletinul Informativ "Realitatea" îşi va găsi locul preferat în inimile şi sufletele cititorilor dar şi eficienţa cu care i-am obişnuit pe cei care ne urmăresc materialele în mod regulat, realizatorii primului ziar “pe sticlă” din judeţul Botoşani urează cititorilor, colaboratorilor, simpatizanţilor şi chiar detractorilor Sărbători Fericite şi la bună colaborare şi în anul 2008! (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Colegiul Medicilor Botoşani a ales noua conducere
Intrarea în Spitalul Judeţean va fi inaugurată după Crăciun
Agenţii economici şi-au mărit investiţiile
La Botoşani, ministrul Educaţiei a fost lăsat repetent
Prima recepţie parţială la ANL Bucovina
Flutur nu-i va mai colinda şi ura pe botoşănenii
Municipalitatea vrea expertiză la imobilului fostului CGP
Priorităţile pensionarilor discutate la Instituţia Prefectului
Penegiştii acuză dezechilibrul politic
Ciuştea trage linie la sfârşit de an
Primăria Săveni încheie anul cu datorii
Laura Cosoi a suferit un accident
Cu cătuşele pe masă şi bastonul la vedere, anchetele curg brici
anchetaţi pentru c-au dat relaţii presei
Isteţime
Horoscop
Anunţ „Vasilache”
Program TELE'M Botoşani, joi, 20 decembrie
Zice că vă oferă un Crăciun de vis
Interviu cu Gilles Sohm, director general al AG2R Fond de pensii
Românul şi porcul
Pomenirea Sfântului Sfinţitului Ignatie
Salariile de merit, motiv de ceartă între cadrele didactice
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă