Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3739
De la 07 Ianuarie 2003
68858670
Kiev:

Crearea unor autonomii română li maghiară în Ucraina de Vest

  • 31 August 2011, 23:00
Doi deputati ai Partidului regiunilor, Vadim Kolesnikov si Serghei Kivalov, au depus spre dezbatere in Rada Suprema din Ucraina un proiect de lege conform caruia limbile minoritatilor nationale vor functiona la nivelul celei de stat.
Tinand cont de faptul ca „regionalii” controleaza parlamentul, este de asteptat ca proiectul sa devina lege. Noul proiect ar putea conduce insa la crearea unor autonomii romana si maghiara in Ucraina de Vest, scrie Nezavisimaia gazeta.
Directorul „Barometrului Ucrainei”, Viktor Nebojenko, este insa de parere ca noul act normativ va conduce la formarea in vestul Ucrainei a autonomiilor romana si maghiara. Potrivit proiectului, limba rusa, precum si alte limbi vor putea fi folosite in organele puterii de stat de la toate nivelurile, in sfera serviciilor administrative.
Documentul propune introducerea in pasaport, in diplomele de studii, biletul militar, in cartea de munca, certificatul de casatorie si in alte acte date in limbile de stat si ale minoritatilor la alegere. „In ultimii ani, in Ucraina de Vest tendinta separatista prinde tot mai multa forta. La acest lucru contribuie tarile vecine, Ungaria si Romania. Budapesta imparte pasapoarte ungurilor care traiesc in Transcarpatia, Bucurestiul celor din regiunea Cernauti.
Iar asta este o problema. Si ea va cunoaste o puternica dezvoltare, daca va fi adoptata noua lege a limbii. In acest caz, ar putea apare doua structuri teritoriale autonome. O perspectiva pe care autorii proiectului nu au luat-o in calcul.
Scopul lor a vizat exclusiv regiunile estice – sa impiedice formarea acolo a unui nou partid prorus, de orientaree centru stanga. Acest proces se deruleaza deja. Daca partidul va fi creat, iar regiunile estice isi trimit deja emisarii la Moscova dupa ajutor, acest lucru va lovi in Partidul regiunilor.
Prin urmare, regionalii si-au amintit de promisiunea lor electorala: de a face rusa a doua limba de stat. Dar ceea ce fac Kolesnikov si Kivalov va conduce nu la tabilizarea situatiei din Est, ci la separatism in Vest”, a comentat pentru NG seful serviciului de sondare a opiniei publice, Barometrul Ucrainei, Viktor Nebojenko.
In opinia lui, nu trebuie sa atati furtuna cand vantul abia adie: rusa este folosita in Ucraina de 35% dintre cetateni, care recurg la ucraineana numai daca vor sa-si gaseasca de lucru la stat. „Crimeea si Donetsk vor ramane acolo indiferent daca proiectul va fi sau nu adoptat. Dar in Transcarpatia si Cernauti ar putea incerca sa scape, mai ales ca in Ungaria au venit la putere nationalistii si care, ca si Romania, nu-si asund intentiile de recuperare a teritoriilor care au facut candva parte din granitele lor”, spune expertul.
„Daca Partidul regiunilor incearca, in acest mod, sa faca pe plac Moscovei, sperand sa obtine avantaje in alte chetiune, precum cea a gazelor naturale, eforturile sunt zadarnice: Rusia nu se va multumi cu atat, ea va dori si sistemul de transport al gazelor si Uniunea Vamala. Puterea nu trebuie sa uite acest lucru si sa apere interesele nationale ale Ucrainei”, a afirmat deputatul Viaceslav Kirilenko.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Poliţistul plictisit de moarte
Ioan Rotundu
Încă un sfert din cei prezenţi la Bac au dat bir cu fugiţii
DSP Botoşani controlat de Ministerul Sănătăţii
Au fost alocaţi banii pentru reabilitarea SJA Botoşani
Laptele praf pentru sugari devine amintire
La Botoşani, taxele şi impozitele vor fi plătite on-line
Elena Udrea vine iarăşi la Botoşani, cu punga plină
Primarul Flutur promite festival în această toamnă
Bani pentru comunele calamitate în 2010
Poliţist surprins făcând sex cu o femeie pe capota unei maşini
Vă justificaţi prezenţa în străinătate doar dacă aveţi performanţe economice
Guvernul german a aprobat extinderea puterilor FESF
Sorin Oprescu nu vrea cârdăşie cu cei din USL
Titlurile de proprietate emise prin hotărâri judecătoreşti depăşesc suprafaţa ţării
Există premise pentru o creştere economică de 3,5% în 2012
dar prognozele depind de ceea ce se întâmplă pe plan extern
Ambasada SUA îngrijorată de cartierele de ţigani din Baia Mare
Bancul zilei: I se fâlfâie
Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Jamboane cu friganele
Cine „deparazitează” Centrul Vechi?
Ioan Rotundu
Revitalizarea Centrului vechi al Botoşanilor
temă pentru acasă pentru consilierii locali
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă