Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21356
De la 07 Ianuarie 2003
122907005

Kievul vrea să introducă studiul în ucraineană în şcolile româneşti

  • 28 July 2008, 23:00
Profesorii care predau in scolile romanesti din jurul granitelor au redevenit pentru cateva zile elevi, la un curs de pefectionare organizat de ICR. Dascalii din Bulgaria, Ucraina, Serbia si Republica Moldova au facut schimb de experienta, dar si de dificultatile cu care se confrunta.
“Ascultand ce se intampla in Bulgaria sau alte tari, noi inca o ducem bine. Avem 86 de scoli cu predare in limba romana”, spune profesoara Maria Borla, din comuna Ciudei, din raionul Storojinet. Incercarile Kievului de a taia elanul invatamantului romanesc nu lipsesc. “Exista o scrisoare metodologica, nu este ordin inca, pentru 2008-2009, in care se propune introducerea predarii in limba ucraineana a istoriei Ucrainei si, pe masura posibilitatilor, a geografiei Ucrainei”, spune doamna Borla. Totodata, introducerea vizelor a redus foarte mult numarul elevilor romani din Ucraina care doresc sa studieze in tara. In plus, multi dintre ei aleg acum sa mearga la universitatile private, care au rasarit ca si ciupercile dupa ploaie in Cernauti. Profesorul Anatol Moraru din Balti a atras atentia ca, in mod paradoxal, desi colegii din Cernauti sunt geografic aproape, dialogul este aproape inexistent, chiar daca au probleme similare. “In cazul Ucrainei este o politica de ucrainizare, ca si in cazul Republicii Moldova, unde actuala conducere merge pe moldovenism. Aceste contacte trebuie sa si le asume cineva”, ne-a declarat profesorul Moraru, sugerand necesitatea implicarii autoritatilor romane. “Guvernul de la Chisinau ii sustine pe asa-zisii moldoveni din sudul Basarabiei si Odesa din interes”, a adaugat el. Invatamantul in limba rusa se dezvolta in Republica Moldova, unde exista mai multe filiale ale universitatilor din Rusia, in timp ce filialele universitatilor romanesti au fost blocate sub diverse pretexte. In Bulgaria, limba romana castiga teren atat in randul vlahilor, dar si al bulgarilor. „Intai se zicea ca bulgarii sunt prosti. La noi se zicea ca romanii sunt prosti. Acum s-a vazut ca nu e asa”, povesteste Pamilinia Petrova din Vidin.
Cornelia Rosoga, Gardianul
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Diaspora română din Spania şi Italia se revoltă
”Trădarea” ca interes naţional
Cleopatra Stratan, cinci recorduri mondiale la doar cinci ani
Program Tele'M Botoşani marţi, 29 iulie
O blondă deşteaptă
Horoscop
Vi se oferă şansa vieţii. Profitaţi din plin de ea!
De la praznic la spital
Barajul de la Stânca Costeşti în pericol
Mănăstirea Cozancea nu a putut fi evaluată din cauza inundaţiilor
Piedone trimite miercuri ajutoare la sinistraţii botoşăneni
Ţâbuleac vrea ca strategia de dezvoltare a judeţului să fie gata în octombrie
Tabără pentru sinistraţii botoşăneni
Preşedintele CJ se simte luat peste picior de doi tupeişti
Centrul Vechi al municipiului va fi iluminat arhitectural
Apa potabilă nu mai este… potabilă
Comentariul comentariilor (CLVI)
(Ioan Rotundu)
Ce şanse au cei şase liberali să ajungă deputaţi?
Ioan Rotundu
Puhoaiele se retrag, autorităţile la fel, rămân nenorociţii
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog