Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13563
De la 07 Ianuarie 2003
122873630

Klaus Iohannis cere Ministerului de Externe sa mareasca numarul sectiilor de votare din diaspora

  • 9 November 2014, 23:00
Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, a solicitat, sambata, Ministerului Afacerilor Externe sa mareasca numarul sectiilor de votare din diaspora, afirmand ca aceasta masura se putea lua inca din primul tur de scrutin, dar Guvernul "nu a vrut", relateaza Mediafax.
Klaus Iohannis a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca "Guvernul a mintit" cand a afirmat ca nu putea fi suplimentat numarul sectiilor de votare din diaspora.
"Suntem in situatia neasteptata sa constatam ca Guvernul ne-a mintit. Biroul Electoral Central a anuntat ca Guvernul ar fi putut sa mareasca numarul sectiilor de votare din diaspora, dar nu a vrut. Lui Victor Ponta ii este frica de voturile romanilor din diaspora, pentru ca acestia stiu sa faca diferenta intre mine si el, un candidat care, inclusiv in calitatea de prim-ministru, a mintit", a declarat Iohannis. El a afirmat ca "este o situatie trista ca un candidat profita de functia publica pe care o are".
ntrebat daca solicita sporirea numarului de sectii de votare din diaspora sau doar a numarului de cabine, Iohannis a raspuns: "Solicit Guvernului, mai exact MAE, sa mareasca numarul sectiilor de votare din diaspora. Vom vedea daca au inteles care este miza, am impresia ca au inteles, dar nu vor".
Iohannis a precizat ca, daca se doreste, este timp suficient pentru organizarea mai multor sectii de votare.
In plus, candidatul ACL a cerut verificarea tuturor CNP-urilor pentru a se stabili daca a existat vot multiplu si daca nu au existat persoane decedate care sa fie pe listele electorale si in locul carora sa se fi votat.
Iohannis a mai spus ca a aflat ca "mii de oameni" ies in strada pentru a-si cere dreptul la vot si si-a exprimat solidaritatea cu acestia.
In plus, candidatul ACL le-a cerut tuturor romanilor sa-si foloseasca dreptul de vot.
"Ii chem pe toti romanii cu drept de vot sa-l foloseasca, sa iasa la vot si sa arate ca ei isi aleg presedintele. Victor Ponta este un pericol pentru democratia din Romania. In 16 noiembrie votam pentru democratie, pentru a ne apara dreptul obtinut cu jertfa", a mai spus Iohannis.
Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se arata intr-un comunicat remis, sambata, MEDIAFAX si in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.
BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate", asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".
Ulterior, tot sambata, MAE a anuntat ca se afla "intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC".
MAE "a luat nota" de precizarile BEC si a constatat ca, desi initial "din Hotararea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind infiintarea de noi sectii de votare", in urma unor "precizari suplimentare" cerute de minister BEC a comunicat "explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei sectiilor de votare in strainatate".
Ministrul de Externe, Titus Corlatean a fost intrebat, vineri, despre suplimentarea sectiilor de votare in strainatate, sustinand ca BEC a adoptat o hotarare "care nu confirma existenta unei baze juridice, potrivit legii (...) si nu permite infiintarea de noi sectii".
Corlatean a sustinut ca, pentru infiintarea de noi sectii de votare, este necesara o intreaga procedura, care cuprinde solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, dar si chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.
"Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai buna organizare si o utilizare la maximum a capacitatii logistice, evident va creste numarului celor care doresc sa voteze", a justificat ministrul de Externe.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Noua nomenclatură
Ghiudem uscat si iute
Horoscopul zilei
Traian Basescu propune ca dezbaterea electorala Victor Ponta - Klaus Iohannis sa aiba loc la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis nu respinge o dezbatere cu Ponta la Cotroceni
BElC: Ministerul de Externe putea sa deschida noi sectii de vot in strainatate pentru turul doi, dar nu a facut-o
Comisia Europeana: Romania mai are nevoie de o confirmare de la Bruxelles, pentru a putea reincepe sa ceara bani in POSDRU
Presedintele Traian Basescu solicita demiterea ministrului de Externe Titus Corlatean
acuzandu-l ca a dezinformat cu privire la marirea numarului de sectii din strainatate
Botoşani: Noi solicitări pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu
Niţel trafic de influenţă practicat de senatoarea Dpina Federovici
Ioan Rotundu
Scrisoarea lui Cătălin Flutur către botoşăneni
Comunicat de presă ACL Botoşani
Comisia Europeană avertizează: Economia actuală a României e proastă
Presa straina despre protestele din Romania
10 mii de oameni au iesit in strada pentru a-i sustine pe romanii din strainatate, impiedicati sa voteze in primul tur
Informatii si evenimente cenzurate: protestele anti-Ponta si inca ceva
Catalin Predoiu il acuza pe Victor Ponta ca a luat mita pentru Memorandumul cu Rompetrol
A negociat in Dubai mita pentru KazMunaiGaz?
Fost ministru german de Externe, despre Viktor Orban
De ce ar avea nevoie Ponta de imunitatea prezidenţială
Ioan Rotundu
Proteste pentru alegeri libere organizate de romanii din diaspora la Paris, Londra, Dublin si Viena
De 25 de ani suntem tot huligani!
Mitinguri de solidaritate cu romanii din diaspora si la Galati si Suceava
Ghinion, Galatiul s-a trezit din somn!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog