Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10711
De la 07 Ianuarie 2003
97401909

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii Centenarului.

  • Dintre obiectiile sefului statului: titlul legii, selectia activitatilor ce vor primi cofinantare de la Guvern, excluderea ONG-urilor de la consultari
  • 24 October 2017, 23:00
Presedintele Klaus Iohannis a decis sa nu promulge Legea privind Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului (1916-1918) si Centenarul Marii Uniri si a trimis-o inapoi Parlamentului, spre reexaminare. Seful statului are obiectii legate de titlul legii, excluderea ONG-urilor de la consultarile pentru elaborarea programului de manifestari aniversare, procedurile de acordare a unor distinctii, dar si criteriile de selectie a activitatilor ce vor primi cofinantare de la Guvern.
Administratia Prezidentiala informeaza intr-un comunicat remis marti ca presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului (1916-1918) si Centenarul Marii Uniri. In motivarea cererii de reexaminare, seful statului apreciaza ca demersul legislativ "are multiple valente pozitive pentru societatea romaneasca", dar ca unele dintre dispozitiile acestei legi se impun a fi reanalizate, "pentru claritate si pentru a inlatura orice echivoc in aplicare".
Una dintre obiectiile sefului statului se efera inclusiv la titlul legii. Potrivit acestuia, "indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acuratete faptelor de arme si sacrificiului uman consemnate, de altfel, in documente, lucrari stiintifice, monumente, memoriale si inscriptii, care atesta ca acestea au continuat pana in anul 1919".
Iohannis semnaleaza de asemenea ca in lege apare data de 30 iunie 2017 ca termen limita pentru elaborarea calendarul de activitati din acest an pentru comemorarea Razboiului pentru Intregirea Neamului. Astfel, explica seful statului, termenul de promulgare a inceput sa curga ulterior acestei date, iar acel articol din lege nu mai poate produce efecte juridice si contravine, totodata, principiului neretroactivitatii legii.
Presedintele arata si ca legea prevede instituirea unor Medalii de onoare, medalii ce se acorda prin hotarare a Guvernului, insa actul normativ nu stabileste, "prin norme primare minimale", procedurile de inaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distinctiei, precum si cazurile de retragere a acestora, asa cum e stabilit in prezent prin lege in cazul celorlalte distinctii acordate de alte autoritati publice.
Presedintele atrage de asemenea atentia ca in elaborarea Programul National de Aniversare a Centenarului au fost excluse de la consultare organizatiile neguvernamentale.
Iohannis arata si ca in lege se mentioneaza ca Guvernul va selecta activitatile care vor primi cofinantare si va decide cuantumul acesteia, dar apreciaza ca textul ar trebui sa cuprinda si "criterii minimale de selectie a acestora, in acest mod fiind exclus arbitrariul cu privire la obiectivitatea alocarilor bugetare".
Potrivit sefului statului, legea trebuie reanalizata de Parlament si din perspectiva corelarii responsabilitatilor pe care le au anumite autoritati si institutii publice in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea manifestarilor aniversare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Varujan Vosganian: Incercarea Guvernului privind split TVA vine pe fundalul unei situatii dramatice
Patronul clubului Colectiv, Alin Anastasescu, ar fi disparut in Marea Britanie.
Cum speculeaza cercetatii penal si condamnatii supra-aglomerarea puscariilor din Romania pentru a se pune la adapost de procese - presa britanica
Horoscopul zilei de 25.10.2017
Bancul zilei: Consolare
Viramentele la Pilonul II de pensii ar putea fi reduse cu 10-15% Viramentele
Felix Stroe anunta ca il va demite pe seful CFR SA.
Trenul cu care ministrul transporturilor a mers la Deva a intarziat aproape o ora
Din aiurelile economice ale socialistului Vosganian
Ioan Rotundu
Legea prin care jandarmii ar putea deveni organe de cercetare judiciara,
avizata favorabil la comisia de aparare. Raetchi: "Fac un apel catre societatea civila sa ia pozitie pentru blocarea acestui proiect care va afecta grav libertatea de exprimare"
Efectele cresterilor masive de salarii in Consiliile Judetene:
Directiile pentru ingrijirea Copilului din Vaslui si Harghita au ramas fara bani
Surse: Liviu Dragnea a venit la guvern sa discute despre Ionut Misa;
va merge impreuna cu Mihai Tudose la Carei pentru ceremoniile de Ziua Armatei
Eurostat - Romania, cel mai mare deficit bugetar din UE in trimestrul II: 4,1%
Cine este demolatorul familiei Ana şi Mihai Ţurcanu
Ioasn Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă