Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Religie
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14819
De la 07 Ianuarie 2003
122874886

L-au aşteptat prin pâcla nopţii, dar Moş Nicolae n-a venit

  • 24 December 2008, 23:00
Viorel şi Lenuţa sunt doi copii binecunoscuţi pe uliţa lor, din spatele blocurilor de pe strada Împăratul Traian. Locuiesc cu părinţii, într-o cocioabă ce stă să se dărâme. Cândva părinţii au avut un serviciu în zona industrială a Botoşanilor. Fabrica a fost vândură, iar ei concediaţi. O vreme au avut şomaj, apoi numai ajutor. Acum nu mai primesc nimic de la stat. Lucrează cu ziua pe unde pot, iar bruma de parale adunate o dau pe băutură. De Viorel şi Lenuţa nu mai au grijă de mult. Le cumpără o pâine, ce le-o lasă dimineaţa pe măsuţa slinoasă. Din când în când şi ceva la pâine. Dar tot mai rar, că vremea s-a răcit şi nu prea mai sunt chemaţi la treabă.
Ieri, Viorel şi Lenuţa, prinşi de mână, îngheţaţi bocnă, priveau vitrinele magazinelor din Calea Naţională. Au admirat flacăra falsă din vitrina magazinului de electrice, dar mai ales vitrina cu jucării. Au îndrăznit să calce în magazin, spre a privi şi la alte minunăţii. I-a văzut gestionara şi a strigat la ei să iasă imediat afară. S-au speriat, s-au înghemuit şi mai tare în hainele ponosite şi extrem de uzate şi au părăsit magazinul. Afară, aerul rece nu era defel primitor. Au pornit spre casă, sporovoind în legea lor copilărească.
Deşi băiatul să aibă vreo şase ani iar fata cu ceva mai puţin, ştiau de existenţa lui Moş Nicolae. Îi ştiau şi rostul. Anul trecut, în ajunul lui Moş Nicolae, pe strada lor au venit nişte politicieni. Au împărţit pungi frumos colorate, în care se aflau alimente, dar şi jucării pentru copii. Au primit şi părinţii lor o pungă. Printre pungile cu orez şi zahăr s-a aflat şi o păpuşă. I-a fost dată Lenuţei. Mult s-a mai bucurat fetiţa. A păstrat păpuşa, cu care se joacă seara, până târziu, aşteptând să vină tata şi mama de la serviciu. De când a primit-o, doarme cu ea, o leagănă, îi vorbeşte de necazurile ei şi ale lui Viorel.
Ajunşi acasă, în odaia pustie şi friguroasă, Lenuţa şi-a luat păpuşa în braţe. Viorel o privea cu oarecare gelozie. Spera ca anul ăsta Moş Nicolae să îi aducă şi lui o jucărie. Noaptea a devenit stăpâna de afară. Întunericul învăluise geamurile odăii. Deodată Viorel şi-a adus aminte că Moş Nicolae pune cadourile în ghetuţe. Iute a luat încălţămintea lor scofâlcită şi a pus-o afară, la uşă. După care s-au culcat, că părinţii întârziau la serviciu.
Azi dimineaţă, încă din zori, au dat buzna afară, să vadă ce le-a adus Moş Nicolae. Nimic! Doar că peste noapte, un câine comunitar trecuse pe la uşa lor, a mirosit încălţămintea, s-a pişat şi şi-a văzut de-ale sale. Nici un politician nu le-a mai călcat strada, cu pungile lor frumos colorate. (Cârcotaşul)

N.R. – Acest articol a apărut în ediţia electronic a Jurnalului de dimineaţă din 6 decembrie 2006:


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cântec de stea
Hristos la nunta din Cana
Românul şi cuibul
Amurg - o alternativă la restaurantele româneşti tradiţionale
Revelion românesc şi pe coasta de est a SUA
Încă o petrecere românească de sfârşit de an în Canada
George Roca – un cavaler al poeziei
Salvarea umanităţii de homosexuali este la fel de importantă ca salvarea pădurii tropicale
Farmacista şi prezervativele
Diferenţă între un puşti şi un poliţist
Remuşcarea doctorului
Dilema lui Ştrul
Magda Ţepoi fost condamnată la 10 ani şi opt luni închisoare
ea este nora lui Vladimir Ţepoi, preşedintele Tribunalului Judeţean Botoşani
Sorcova lui Boc
Lista membrilor Guvernului
Noul ministru al Mediului anunţă suspendarea plăţii taxei de poluare auto
Vlad Cubreacov s-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Basarabiei
Acţiuni banditeşti ale poliţiei comuniste de la Chişinău împotriva Primarului Dorin Chirtoacă
Băsescu: “Moldova rămâne marea noastră grijă”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog