Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24791
De la 07 Ianuarie 2003
92775001

La straja democraţiei

  • 2 June 2011, 23:00
La 5 iunie în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale. Forul Democrat al Românilor din Moldova /FDRM/ este o organizaţie neguvernamentală, care nu se implică direct în campania electorală, dar care are mereu grijă de susţinerea democraţiei. Recent, am discutat despre aceasta cu dl Nicolae Dabija, preşedintele Forului.
- Domnule Nicolae Dabija, FDRM din start şi-a propus să susţină forţele democratice din republică în mersul lor pe calea integrării europene. Cum realizaţi acest scop la etapa actuală şi în special acum, în preajma alegerilor
- Republica Moldova, bănuiesc, este ţara cea mai originală de pe glob, la fiecare jumătate de an, în ultimii trei ani, avem alegeri. Chiar dacă le numesc alegeri anticipate, ele sunt cele care ţin într-un stres permanent populaţia republicii. Se crează impresia că lumea nici nu prea lucrează. Aceiaşi oameni i-am văzut şi la mitingurile democraţilor, şi la mitingurile comuniştilor...
E un fel de show permanent. Probabil că ar trebui să găsim o modalitate de a conştientiza populaţia noastră. Ceea ce-i lipseşte populaţiei noastre este cultura politică. Ea îmi aduce aminte de un banc, când cineva s-a plâns pe altcineva unui rabin şi acela i-a spus: „Ai dreptate”. Când cealaltă persoană a venit la rabin şi s-a plâns, i s-a spus: „Şi tu ai dreptate”. Un martor a zis că nu se poate să aibă ambii dreptate. Şi atunci rabinul a spus: „Ai şi tu dreptate.”
Cam aşa a ieşit şi această campanie electorală care trece dintr-o încercare în alta cu aceleaşi argumente, încearcă să convingă electoratul derutat şi unii concurenţi, şi alţii. Vom scăpa cu adevărat de aceste probleme dacă ne vom regăsi în familia popoarelor europene, acolo de unde am lipsit peste şaptezeci de ani. De aici vin toate problemele noastre. Omul nostru, în subconştientul căruia s-a strecurat foarte multă informaţie contra lui, încă urmează să se regăsească pe sine. El este într-o dureroasă regăsire de sine.
Sigur că noi, cei de la FDRM, prin întâlnirile pe care le avem, încercăm să spunem adevărul despre noi, despre viitorul nostru, despre şansele noastre de integrare europeană. Noi am avut şi o Declaraţie, în care am spus: şansele noastre de integrare europeană sunt numai împreună cu Ţara, fiindcă mai multe autorităţi europene ne-au spus că şansele noastre de integrare europeană ar fi cam prin anul 2030. Eu ziceam: cine mai trăieşte până atunci?
Noi ar trebui să facem tot posibilul ca integrarea noastră europeană să se întâmple cât mai curând. Numai împreună cu Ţara. Şi în programele Forului este specificat: „Guvernele celor două state (am în vedere România şi Republica Moldova) trebuie să explice, pe plan diplomatic, partenerilor europeni că Republica Moldova este o aşchie de Românie, că poporul Republicii Moldova este o parte a poporului român, popor european, şi că locul nostru este în contextul Ţării. Abia fiind cu Ţara noi avem şanse să revenim în Uniunea Europeană.
Eu mă bucur că copiii, elevii s-au convins de aceste necesităţi, nu au complexe, ştiu prea bine că locul nostru este în Europa, valorile pe care trebuie să le împărtăşim sunt valori europene şi numai în felul acesta noi putem reveni cu adevărat la firesc.
- Ce aţi dori să le spuneţi, în numele Forului, basarabenilor plecaţi peste Prut?
- Sigur că basarabenii care au plecat au rămas cu gândul Acasă, cu dorul Acasă, cu rădăcinile aici, în pământul Basarabiei. În anii ”30 Hitler a câştigat alegerile în Germania cu diferenţa de un singur vot. Deci, pe cale democratică, în Germania a fost instituit fascizmul. În Republica Moldova, în anul 2000, pe cale democratică, a fost instituită guvernarea comunistă, o guvernare antinaţională, antieuropeană, antiromânească.
Îndemnul pentru fraţii noştri din Ţară ar fi să vină să-şi vadă rudele, satele, părinţii anume la 5 iunie. Totodată, să-şi îndemne rudele, părinţii, prietenii, fraţii: „Nu votaţi molima comunistă. Aceştia sunt nişte miciunoşi, care de fiecare dată promit marea cu sarea şi niciodată nu au făcut ceva real, cu adevărat bun pentru populaţia Republicii Moldova, pentru basarabeni, pentru apropierea de Uniunea Europeană, pentru integrarea noastră în Uniunea Europeană.” Prin vot noi putem schimba o stare de lucruri. Votul fiecăruia este foarte şi foarte important, mai ales acum, la alegerile locale, care sunt o repetiţie generală pentru alegerile parlamentare anticipate şi pentru alegerile prezidenţiale.
- Vă mulţumesc.
- Cu plăcere.
Cecilia Melniciuc, Chişinău

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Secretul pictorului
Copii, poliţişti de frontieră pentru o zi
Păgubit de foc
Furaje aprinse de un trăsnet
Dezastru medical produs de un orgoliu nemărginit
Ioan Rotundu
Caricatura zilei
Explicatie privind taxarea inversa. Reducerea fraudei tip carusel.
Trocul preşedintelui Băsescu pentru aprobarea modificărilor la Constituţie
renunţă la doi ani de mandat
De ce o singură cameră a Parlamentului
Astăzi în România sunt peste 6 milioane de contracte de muncă
ceea ce confirmă ieşirea din recesiune
Un câine a supravieţuit după ce a fost împuşcat, legat şi îngropat de viu
Orgie sexuală pe banii contribuabilului
Hamburg-Mannheimer şi scandalul cu „broscuţele oac” de la Budapesta
Lipsă de amatori la postul de medic şef al CAS
Maternitatea Botoşani aruncată în coada clasamentului
Schimbări în programul probelor de BAC
Dihonia a pătruns şi printre medicii de familie
CAS a reuşit să-i împartă în două tabere
Concurs naţional de brânză de capră la Popăuţi
„Sfinţii, prietenii copiilor” la Biserica Vovidenia
Ponta susţine promisiunea lui Oprişanu
ambii promit botoşănenilor 10 mii locuri de muncă
Cablurile furnizorilor de utilităţi coborâte sub pământ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă