Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11240
De la 07 Ianuarie 2003
122896889

La ARR s-au numit ciocoi noi ce păstrează obiceiuri vechi

  • ca de obicei, parchetul şi poliţia nu aud şi nu văd
  • 13 July 2010, 23:00
După o perioadă de convulsii interne cauzate de lupta pentru scaunul de şef agenţie, la Autoritatea Rutieră Română Botoşani apele nu s-au liniştit, aşa cum era de aşteptat. Continuă să fie tulburi, şi tocmai în astfel de ape le place unora să se bălăcărească.
Potrivit unor acte normative în vigoare, taximetriştii au obligaţia de a face o şcolarizare pentru obţinerea unui atestat. Atestatele sunt eliberate de către ARR, dar şcolarizarea cade în sarcina unor unităţi acreditate de Ministerul Transporturilor. Pentru cei care practică taximetria la Botoşani, aceste cursuri se organizează periodic de către Promotrans Bucureşti şi Institutul de Formare Profesională a Transportatorilor Români (IFPTR) de la Miercurea Ciuc.
La Botoşani nu sunt astfel de firme care să fi întrunit condiţiile de acreditare pentru organizarea unor astfel de cursuri. Până aici toate par a fi bune şi frumoase. Dar taximetriştii locali au altă părere. Ei susţin că n-au nimic cu firmele respective, dar au probleme cu cei de la ARR. Câţiva taximetrişti şi-au făcut curaj şi ne-au făcut cunoscute nemulţumirile lor faţă de ARR Botoşani.
La începerea cursurilor li se percepe o taxă de şcolarizare de 2.400.000 lei. ARR le dă factură pentru două milioane şi le spune că vor primi factura pe diferenţa plătită când vor veni după atestat. Când se duc după atestat, taximetriştii nu numai că nu primesc factura promisă pentru 400.000, dar în schimb li se mai cere să plătească 300.000 pentru atestat. Aşa stând lucrurile, ne-am deplasat la ARR.
Aici am discutat cu noul şef al agenţiei, Popa, dar şi cu fostul şef interimar Condrei. Cei doi aprigi arr-işti au explicat situaţia în felul lor caracteristic, vrând să se disculpe. Deoarece se făceau că nu înţeleg ce vrem de fapt de la ei, le-am prezentat un caz concret. Au căutat în datele centralizate pe un calculator, au etalat pe masă facturile emise. Şeful Popa se lamenta că totul este în regulă şi venim noi, cei de la ziar, să-l deranjăm.
Din spusele lui, susţinute de inspectorul Condrei, corelate cu datele din hârtii, am înţeles că taxa pentru şcolarizare este de 2 milioane lei, sumă pentru care taximetriştii primesc document care atestă plata. Pentru cealaltă sumă, de 400 mii lei, pentru care taximetriştii au reclamat că n-au primit vreun document, cei din conducerea ARR susţin că suma reprezintă 100 mii lei taxă de examinare şi 300 mii lei contravaloarea atestatului eliberat.
Popa, noul inspector şef al ARR, susţine că pentru suma de 400 mii lei s-a întocmit factură, iar ca dovadă, ne-a arătat un teanc de dosare cu astfel de facturi. Ori, acelaşi inspector şef nu ne-a arătat nici o chitanţă tăiată pentru astfel de sume, ştiut fiind faptul că orice sumă încasată se face pe bază de chitanţă, chiar dacă există şi factură.
Apoi, de vreme ce au încasat 2,4 milioane lei, de ce au înmânat taximetriştilor factură de două milioane lei şi nu de 2,4 milioane? O întrebare pentru care n-am primit un răspuns convingător. Menţionez că, pentru a fi mai bine înţeles de către cei doi interlocutori, am discutat pe marginea cazului unuia dintre taximetrişti. Condrei a ţinut morţiş să-mi arate că are factură tăiată pe numele respectivului taximetrist pentru suma de 400.000 lei.
Până a găsi factura respectivă, a trebuit să răsfoiască mai multe dosare. Toate doldora de facturi albastre. Am insistat să înţeleagă că una dintre persoanele care au făcut sesizare a plătit practic 2.700.000 lei, că nu a primit factură decât pe 2 milioane şi că nu ştie nici el ce să creadă. Actualul şef ARR a fost la fel de evaziv şi a subliniat c㠄asta este situaţia. Noi nu percepem alte taxe. În privinţa facturii pentru 400.000 lei, de ce nu vine să şi-o ia”.
Imediat după plecarea noastră de la ARR, taximetristul Vasile Butnaraşu, cel care a reclamat situaţia, a fost chemat de urgenţă la ARR. Înainte de a merge acolo, Butnaraşu ne-a sunat să-l lămurim în privinţa banilor şi să ne spună că va avea probleme de acum. Ideea este că respectivele facturi ar fi trebuit să fie înmânate taximetriştilor la ridicarea atestatului, dacă nu chiar în momentul când s-a făcut plata.
L-am mai întrebat pe Butnaraşu pentru ce a mai plătit cele 300.000 lei ulterior. „Nu ştiu, banii i-am plătit către ARR prin bancă şi pentru ăştia n-am factură decât hârtia de la bancă. Aşa mi se spusese. Să depun această sumă în contul lor, pentru atestat sau nu ştiu ce formular”, a declarat Butnaraşu. Suma plătită în contul ARR coincide cu taxa pentru eliberarea atestatului.
Cam scump la vorbă, şeful agenţiei s-a închis în biroul său în momentul în care am vrut să-i facem o fotografie. A motivat că nu vrea să fie chiar atât de văzut în oraş. În Botoşani funcţionează o organizaţie profesională care are ca scop declarat apărarea intereselor taximetriştilor şi intermedierea relaţiei cu autorităţile.
La Camera Taximetriştilor, directorul Iulian Bauer a declarat că el nu ştia de o astfel de practică. „Mă voi interesa la ARR şi dacă este justificată sesizarea, voi adopta măsurile de rigoare”, a declarat Bauer. Acesta a motivat necunoaşterea acestei probleme prin faptul că nu toţi taximetriştii ţin legătura cu Camera.
„Nu le convine să treacă pe aici ca să nu am un control asupra lor”, a mai spus Iulian Bauer. De la camera taximetriştilor am mai aflat de-o situaţie bizară. Cei care vor să urmeze cursul de atestare ca taximetrist trebuie să obţină mai întâi o recomandare de la Camera Taximetriştilor.
Pentru a obţine viza de la Cameră, taximetriştii trebuie să facă o vizită medicală. Aceasta se face undeva pe la Suceava, acolo fiind cea mai apropiată unitate acreditată de Ministerul Transporturilor. Un medic botoşănean a încercat înfiinţarea unei astfel de unităţi la Botoşani, dar nu a întrunit condiţiile impuse de MT. De regulă aceste unităţi
„funcţionează pe lângă spitalele CFR”, după cum spune apărătorul taximetriştilor, dar la noi îi ca la nimeni.
Poate că altfel ar arăta faţa judeţului, dacă în fruntea acestuia am avea o conducere competentă şi nu una ce răspunde la comenzile politice ale unui senator sau acelor care o înconjoară pe post de sfătuitor. Sperăm că procurorii şi poliţiştii vor avea curiozitatea profesională de a dezlega enigma acestor sume încasate fără documentele legale. Mai ales că unele informaţii ne sugerează că aceste organisme ale statului cunosc situaţia, dar nu cunoaştem şi raţiunea de ce n-au acţionat până acum. (Marian MOROŞAN)
JD 25.04.2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Spaima lui Ion
O masă copioasă, la un restaurant cu pretenţii noi
Cu cerbicia prefectului nu-i de glumit
Filmuleţ împletitor harapnice
Înger şi demon
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog