Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3186
De la 07 Ianuarie 2003
122888835

La Bari începe construcţia primei biserici româneşti a comunităţii

  • 7 September 2009, 23:00
Pe 20 septembrie, la Bari va fi pusă piatra de temelie a primei bisericii ortodoxe române construită de comunitatea din Italia. Gazeta Românească, prin intermediul Romanian Global News, vă prezintă în exclusivitate proiectul construcţiei şi istoria acestei biserici.
Reamintim că biserica ortodoxă română are deja o biserică la Pavia, cumpărată de la catolici, biserică sfinţită pe 27 iunie 2009, iar în curând va fi construită o altă biserică la Verona. Preotul Mihai Drigă a venit în Italia cu o bursă de studii în istorie bizantină, la recomandarea actualului Patriarh al României, Daniel, pe atunci profesor la Universitatea din Geneva. După o perioadă de studii în Elveţia, s-a documentat pentru teza de doctorat la Biblioteca Vaticanului şi în timpul liber a amenajat o capelă la Accademia di Romania din Roma.
După terminarea doctoratului, a înfiinţat parohia "Sf. Treime" din Bari şi cea din Napoli şi prima mânăstire românească ortodoxă din Italia, lângă Benevento. Părintele Drigă se află la Bari din 1984, unde, în paralel cu doctoratul, a mai urmat două facultăţi: Limbi Clasice şi Psihologie. Datorită părintelui Drigă, vom construi în Italia prima biserică românească. Conform planurilor, terenul pe care se va construi biserica are o suprafaţă de 900 mp. Biserica măsoară 200 mp, are un demisol de 600 mp şi un subsol de 400 mp. În demisol şi subsol va funcţiona o şcoală, o bibliotecă şi o sală de întruniri, precum şi o capelă pentru morţi, cu instalaţii de răcire. Pe 20 septembrie 2009 se va pune piatra de temelie a noii biserici ortodoxe româneşti, în prezenţa unor înalţi ierarhi ortodocşi, ai reprezentanţilor autorităţilor române şi italiene, şi membri ai comunităţii româneşti. Evenimentul a fost organizat de asociaţia Suflet Românesc din Bari.
Istoria bisericii
Când aţi început demersurile pentru un spaţiu de construcţie?
«În 27 septembrie 2005, comunitatea ortodoxă română "SS.Trinita" din Bari, a cerut primarului din Bari, Michele Emiliano, un spaţiu unde comunitatea să se poată întâlni pentru necesităţile spirituale, pastorale şi culturale. În plus, comunitatea dispunea de donaţia familiei Demetrio Marin şi Meluţa Miroslav-Marin, eminenţi profesori de origine română (istorici,stabiliţi după 1948 la Bari după o perioadă petrecută la studiu la Accademia di Romania din Roma), dar lipsea spaţiul pentru a adăposti aceste volume şi a le face accesibile cetăţenilor români sau cercetătorilor interesaţi de la Universitatea din Bari.
Într-un moment succesiv, am cerut ca preot paroh un teren pentru construcţia unei biserici de lemn, având ca model Biserica arhierească de la Paris, sediul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale. În 12 septembrie 2006 Primăria mi-a comunicat că a găsit un teren în cartierul Mungivacca, pe Via Conte Giusso şi condiţiile concesionării, în 22 decembrie semnându-se hotărârea de consiliu. După alte demersuri birocratice, vizitarea unor biserici din lemn şi mânăstiri din România de către un grup de arhitecţi italieni conduşi de Angelo La Notte şi de ing. Fortunato Mezzapessa şi după consultarea cu pompierii, am optat pentru construirea unei biserici zidite, de circa 900 de metri pătraţi.
La sfârşitul anului 2007 proiectul a fost prezentat primăriei din Bari spre aprobare. În martie 18 martie 2008 mi s-a comunicat că proiectul a fost respins, solicitându-se refacerea proiectului sau renunţarea la teren. După discuţii cu Mitropolitul Iosif şi PS Siluan, precum şi cu Patriarhul României Daniel şi rugăciuni îndreptate către Dumnezeu şi Sfântul Nicolae, proiectul a plăcut Simonettei Lorusso, consilier lucrări publice la Primăria din Bari şi două avocate care au ajutat mulţi români din zonă, Antonia De Mitrio şi Raffaella Paradiso, au luptat pentru obţinerea concesiunii de construcţie în 7 aprilie 2008. Ajutorul lor a fost decisiv!»
Ce urmează? În cât timp trebuie să construiţi biserica?
«Acum, în oraşul Sfintelor Relicve ale Sfântului Nicolae, cu ajutorul tuturor care doresc să fie ctitori ai Bisericii Române, vom pune prima piatră cu binecuvântarea PS Siluan, Episcopul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. Permisiunea de construirea a bisericii are o validitate de trei ani de la data consemnarii deci, cerem ajutor tuturor persoanelor de bunăcredinţă să ne ajute cu donaţii. Vom răspunde sensibilităţii lor prin rugăciuni îndreptate către Sfântul Nicolae, precum şi prin celebrarea Acatistului Sfântului Nicolae în fiecare zi de joi. Pentru facilitarea ofertelor, cu autorizaţia Patriarhiei, am deschis un cont curent în euro şi în lei, în România. Pentru cei care se găsesc în Italia am deschis un cont curent la parohie şi un cont curent poştal al Asociaţiei Amici dell"Ortodossia romena, asociaţie ONLUS.»
Un material de Crina Suceveanu. Sursa: Gazeta Romaneasca
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program TELE'M BOTOŞANI, marţi, 8 septembrie
"Basarabia e România!"
"Fulger" pregăteşte un trăsnet?
Extremiştii maghiari încearcă destabilizarea Serbiei, Slovaciei şi României
Magistraţii europeni sunt alături de cei români în conflictul justiţiei din România
Dragoş Dolănescu vorbeşte despre adevăratele motive ale războiului cu fratele său
Explozii în poligonul de la Copălău
Incendii lichidate operativ
Depozit de furaje transformat ăn cenuşă
Contracte ferme între Primăria Flămânzi şi SC Local Servicii
Victoria zdrobitoare pentru „Victoria” Flămânzi în derbiul local cu „Gloria” Frumuşica
Registrele agricole vor fi controlate amănunţit
Cei şapte magnifici liberali, validaţi vicepreşedinţi
Bucătăresele din Centrul de plasament „Prietenia” au avut emoţii
Ce mai pofteşte secretara Florica?!
Târgul Meşterilor Populari, ediţia I
Crâşme şi discoteci verificate din ordinul prefectului
Horoscop
N-a priceput aluzia
Supă de găină cu zdrenţe
Criză… dar de forţă de muncă în construcţii
Bacul din 2010 va fi după noile reguli
Coliva de la parastas avea…stafilococ auriu
Rivalii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog