S-a încetăţenit peste tot în lumea civilizată conceptul că presa este câinele de pază al democraţiei. Aprecierea este valabilă atât timp cât politica redacţională a presei este una pusă în slujba cetăţeanului şi nu a politicianului sau a puterilor în stat, contra unor beneficii financiare sau de altă natură. misiunea sa de „câine de pază al democraţiei”, informarea cetăţeanului devină o formă
Când presa abdică de la abilă de manipulare în slujba politicienilor sau a instituţiilor statului, îndeobşte banul fiind cel care pune botniţă libertăţii de exprimare şi deontologiei profesionale.
Zilele trecute o personalitate botoşăneană pe care o respect pentru capacitatea sa profesională nu şi pentru opţiunea politică m-a abordat pentru a-mi pune o întrebare care, după cum mi-a spus, îl frământa de mai mult timp. „Cât ai cerut domnule a lor noştri de nu ţi-au dat şi-i critici?” a fost întrebarea lui. „Nu le-am cerut şi nu le voi cere niciodată nimic şi nici nu cred că vreunul dintre ei ar avea curajul să-mi ofere” – i-am răspuns eu, cu precizarea că era vorba de PSD
. I-am mai explicat că ştiu prea bine istoria doctrinei socialiste, cât de criminală este, cât sânge nevinovat a vărsat pentru a se impune la guvernare prin forţă şi că nu am preţ să pot fi făcut părtaş la istoria lor trecută, prezentă şi viitoare.
Trist pentru istoria extrem de valoroasă a presei botoşănene este faptul că în momentul de faţă toate formele sale de existenţă şi exprimare sunt controlate de PSD şi aliaţii săi. Cu mulţi ani în urmă, pe când istoricul şi profesorul dorohoian Gheorghe Amarandei, colabora la Jurnalul, îmi spunea că peste ani şi ani se va găsi un istoric care să scrie despre presa botoşăneană postdecembristă aţa cum el a scris despre istoria presei dorohoiene de la începuturile ei şi până în 1946 când comuniştii s-au instalat la putere şi în România printr-o uriaşă fraudă electorală.
Nu am ştiinţă dacă în momentul de faţă există prin Botoşani vreun istoric, profesor de profil sau vreun intelectual de forţă capabil de aşa ceva, să scrie o astfel de istorie dar, sincer să fiu, cel care-şi va asuma o astfel de responsabilitate va avea de făcut un efort uriaş ca să poată surprinde chintesenţa existenţei presei botoşănene postdecembriste cu bunele şi relele ei.
Da exemplu, va avea de explicat celor din viitor dacă presa de astăzi mai poate fi numită „câine de pază” de vreme ce acceptă şi publică minciunile politicienilor corupţi moral, financiar şi profesional, politicieni care n-au mai păstrat în expresia personalităţii lor de pretins reprezentant public nimic din valorile etice şi morale tradiţionale, valori menite să-i urce pe piedestalul exemplului social şi nu să-i coboare în pivniţă pentru viciile cu care au înlocuit valorile tradiţionale şi scumpe moştenite de tată-n fiu pe parcursul a sute de ani.
O să dau câteva exemple de vicii morale şi profesionale cu care politicienii actuali botoşăneni au înlocuit cinstea, onestitatea şi respectul reciproc faţă de cei cărora le cere votul, faţă de membrii familiei, faţă de cunoscuţi şi necunoscuţi.
Senatorul PSD Lucian Trufin, cel care şi-a bătut joc de soţie şi copil prin a-i umili în faţa amantei, cel care şi-a clădit cariera politică prin oportunism, ipocrizie şi bani, zilele trecute a emis un comunicat prin care afirma: „Suntem în plină campanie electorală. În calitate de candidat la funcţia de senator, caut să interacţionez, cum este normal, cu alegătorii respectând bineînţeles regulile igienico-sanitare care se impun în această perioadă. Și unde poţi întâlni, cetăţenii? Vă spun eu – mai ales în pieţele agroalimentare.”
Impostorului nu i-a amintit nimeni că în urmă cu câteva zile, tot printr-un comunicat, a declarat că PSD a redeschis pieţele agroalimentare prin adoptarea unei legi în Parlament. Bineînţeles că a minţit, dar presa nu l-a tras de urechi.
Deputatul Costel Lupaşcu (foto), ce aspiră la un mandat de senator, trimite presei de curte comunicat după comunicat. Publicarea se face fără a se preciza şi care este realitatea faţă de cele afirmate, adică nu se arată minciuna ca eventualul cititor să fie pus în cunoştinţă de cauză
. „Guvernarea PSD va realiza o reţea naţională de centre de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate, inclusiv în judeţul Botoşani” – s-a lăudat Lupaşcu prin recentul comunicat. De ce n-a realizat PSD-ul aşa ceva vreme de 7 ani cât a fost la guvernare nu ne spune. La Botoşani, conducerea PSD la CJ şi Primărie pe vremea lui Portariuc ne-a promis un spital de urgenţă. Totul s-a dovedit că-i minciună. Cum l-ar crede cineva pe Lupaşcu că s-a lecuit de minciună şi că PSD va face ce spune?
Doina Federovici, preşedintele CJ, face politică pe banii publici, adică de la pupitrul său din instituţie. Nu-i treaba ei ca patronii de hoteluri care în perioada de urgenţă au asigurat carantină să-şi primească banii de la Ministerul Sănătăţii. Dar s-a băgat în seamă emiţând şi ea un comunicat prin care recunoaşte că s-a situat pe postul muştei în oala cu lapte: „În acest context, Consiliul Judeţean Botoşani a făcut deja demersuri către Direcţia de Sănătate Publică Botoşani și Ministerul Sănătăţii, pentru a urgenta plata sumelor restante, 84.270 de lei.(…) Consiliul Judeţean nu are pârghiile legale pentru a putea efectua plăţile din bugetul propriu.”
Intervenţia Doinei Federovici într-o problemă ce n-o priveşte aduce a trafic de influenţă şi miroase a mită pentru PSD din parcea hotelierilor care şi-ar încasa banii
Când citeşti astfel de comunicate mincinoase, manipulatorii şi cu măsluirea adevărului, ca jurnalist, prima obligaţie este să iei atitudine publică şi să araţi care este adevărul. Dacă eşti jurnalist şi nu soldat cu solda aflată în plată la un partid politic. Părerea mea!