Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
25467
De la 07 Ianuarie 2003
76836747

La Botoşani, măcel barbar al vânătorilor italieni asupra ciocârliilor

  • Ioan Rotundu
  • 10 October 2018, 12:40
De câteva zile, pe dealurile din jurul localităţii Dersca, Cândeşti şi Mihăileni şi-au făcut apariţia 3 italieni care, după mărturia localnicilor, împuşcă zilnic în jurul a 1.000 de ciocârlii. Bubuiala lor sperie cânii de la casele mărginaşe dar şi pe cetăţeni, deranjaţi de împuşcături.
Am luat legătura cu primarul comunei Dersca, Fănică Romanescu, care mi-a explicat c㠄italienii împuşcă ciocârliile pe dealul Viţcani, aflat pe raza comunei Cândeşti, vecină cu noi. Dar s-au auzit împuşcături şi în preajma localităţii Dersca. O să mă informez mai bine despre ce este vorba şi am să vă pun la curent.”
Până când primarul se va edifica asupra a ceea ce fac vânătorii italieni prin zonă, am luat legătura cu viceprimarul comunei Cândeşti, Dragoş Ciubotariu, care locuieşte în Viţcani. „Da, chiar ieri am trecut prin zona unde vânează aceşti italieni dar erau pe raza comunei Dersca. O zi vânează la noi, alta la Dersca. Sunt multe ciocârlii în zonă şi au ce vâna. N-am observat să fie însoţiţi de un paznic de vânătoare pentru că nu ştiu să fie aşa ceva prin zona noastr㔠– mi-a explicat viceprimarul.
Am încercat să iau legătura cu cineva din conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Botoşani. Site-ul Asociaţiei nu funcţionează, aşa că n-am avut acces la mijloacele de contact. Încercările mele de a obţine un telefon al preşedintelui Asociaţiei care este cunoscutul om de afaceri Nicu Catană au eşuat şi ele.
Până la urmă am reuşit să discut cu cineva care cunoaşte bine activitatea AJVPS şi am obţinut, cu promisiunea anonimatului, o serie de informaţii interesante.
Vânătorii străini, deci şi cei italieni, ajunşi în judeţul Botoşani nu pot vâna decât numai dacă obţin autorizaţie de la AJVPS. O astfel de autorizaţie costă de la câteva sute de euro la peste o mie, în raport de specia solicitată a fi vânată.
Pe o astfel de autorizaţie este trecut vânarea maximă a 30 de ciocârlii, numai că în teren vânătorii italieni la care fac referire au vânat zilnic şi peste o mie de ciocârlii. Referitor la eliberarea autorizaţiilor iarăşi am aflat lucruri ciudate. Firesc ar fi ca suma plătită pentru obţinerea autorizaţiei să intre în contul AJVPS dar dar o mare parte din bani intră în buzunarul celor din conducerea Asociaţiei.
Apoi, vânătorii italieni n-au voie să iasă în teren decât însoţiţi de către paznicul de vânătoare. Ori, cei trei italieni au fost văzuţi vânând de capul lor, adică fără a fi însoţiţi de persoana autorizată. Nici cei de la Garda de Mediu Botoşani, care ar fi trebuit să urmărească activitatea acestor vânători pentru a nu comite abuzuri asupra protecţiei mediului şi pune în pericol dispariţia ciocârliei de pe plaiurile judeţului Botoşani n-au fost curioşi să treacă prin zonă.
Culmea, nici agenţii de poliţie din comunele Cândeşti, Mihăileni, Dersca n-au avut curiozitatea de a controla în teren activitatea acestor vânători dacă nu cumva fac braconaj prin nerespectarea celor scrise în autorizaţie. De unde se poate desprinde concluzia că nunta din iulie 2015, când Catană (foto) şi căsătorit fiica cu fiul comisarului şef Mihai Bunduc, pe atunci şeful IJP Botoşani, încă produce efecte benefice de protecţie din partea poliţiştilor.
În ce-i priveşte pe vânătorii italieni, ei îşi văd în continuare de măcelul declanşat asupra ciocârliilor, convenindu-le să-şi câştige acest drept plătind la negru pentru că în Italia câştigul lor este de peste zece ori mai mare.
Ciocârliile sunt socotite delicatese gastronomice în restaurantele de lux din Italia. La momentul la care sunt scrise,ciocârliilor doborâte la pământ, odată cu ele şi cântecul lor minunat, li se extrage limba cu un cleştişor special.
Considerate în tradiţia populară românească simbolul dorului, ciocârlia e măcelărită barbar, pentru a ajunge în farfuriile restaurantelor de lux. Limba scoasă este pusă la marinat şi preparate în diferite modalităţi, porţia fiind foarte scumpă. În meniurile italieneşti, reţetele cu ciocârlii sunt cele mai sofisticate: combinate cu trufe, sosuri sau servite fripte.
De amintit că pe lângă ciocârlii, vânătorii italieni împuşcă şi mii de privighetori. Totul cu complicitatea autorităţilor româneşti în cârdăşie cu cei care ar trebui să protejeze aceste păsări care prin alte ţări au dispărut de mulţi ani. Vânătoarea iraţională din acele ţări s-a mutat acum în România. Corupţia din România face ravagii şi în rândul celor mai iubite păsări care de mii de ani i-a încântat pe locuitorii acestor ţinuturi ce poartă astăzi denumirea de România.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nelegiuirile BOR şi ale PSD spulberate prin vot de creştini
Ioan Rotundu
Ecouri botoşănene la referendumul naţional
Ioan Rotundu
Comisia Europeană cere explicații Guvernului.
Timmermans i-a transmis o scrisoare cu 18 întrebări premierului Dăncilă
Horoscopul săptămânii 8 – 15.octombrie 2018
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
ancul săptămâni: Democraţia de după Referendum
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Ştiubieni
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 28.09.2018
Coaliţia pentru Familie invocă boicotul neputinţei
Ioan Rotundu
Dezinformarea şi lipsa profesionalismului ş-au unit împotriva lui Conţac
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 12.10.2018
Şarlatanie a lui Nechifor girată de prefectul Dan Şlincu
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Durneşti
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă