Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
25502
De la 07 Ianuarie 2003
80780102
La Dângeni s-a inaugurat

Centrul Medico – Social cu caracter unicat la nivelul de judeţului Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 21 June 2019, 15:44
Astăzi, 21 iunie a.c., la Dângeni a fost inaugurat Centrul Medico - Social ce are caracter de unicat pentru judeţul Botoşani iar în întreaga Românie mia sunt doar 7 asemenea unităţi medico-sociale.
Intrarea României în Uniunea Europeană a deschis şi oportunitatea unităţilor teritorial-administrative de a accesa şi alte fonduri decât cele ale UE, fonduri oferite de ţările bogate ale Europei pentru ca şi România să le ajungă din urmă cu gradul de civilizaţie şi al nivelului de trai. Una dintre ţările europene care a oferit României fonduri nerambursabile a fost şi Elveţia. Analizând condiţiile de finanţare, Primăria, Consiliul Local Dângeni au decis să-şi încerce norocul în obţinerea unei astfel de finanţări, întocmind în acest sens un proiect.
Totul a început în anul 2016, când la Primăria Dângeni s-a format o echipă de funcţionari din unitate, specialişti atraşi şi profesionişti în domeniul medicinii de familie şi de asistenţă socio-medicală, echipă care a gândit şi întocmit proiectul care avea să devină eligibil. La nivel de ţară au fost multe proiectele întocmite în scopul de a atrage fondurile oferite de Elveţia dar numai 8 astfel de proiecte au fost aprobate la finanţare. Priceperea membrilor echipei în întocmirea proiectului a făcut ca Primăria Dângeni să se numere printre cele 8 beneficiare de fonduri elveţiene, suma acordată fiind de 1,3 milioane euro, adică peste 6 milioane lei.
Odată finanţarea aprobată, s-a trecut la execuţia lucrărilor de amenajare şi dotare a ceea ce avea să devină Centrul Medico – Social Dângeni. Pe parcursul desfăşurării lucrărilor s-a constatat că banii nu sunt suficienţi. Au mai fost necesare alte 700 mii euro, bani pe care consilierii locali, indiferent de culoarea lor politică, au înţeles să-i aloce de la bugetul comunei.
Comuna Dângeni este una mijlocie ca mărime şi are un buget propriu destul de sărac. Totuşi, cu o bună gospodărire a banilor de către conducerea primăriei s-a reuşit şi alocarea de fonduri în completarea celor elveţiene.

„În aceşti 3 ani cât a durat executarea lucrărilor şi procurarea aparaturii de specialitate au apărut multe necazuri, multe piedici birocratice, multe piedici de ordin politic pentru că primarul nostru fiind liberal liberal nu prea avea uşi deschise la miniştrii PSD Dar pe primarul nostru îl dai afară pe uşă şi-ţi intră pe geam, aşa că a reuşit în final” – este declaraţia făcută de Mihai Babei, proaspătul şef al Centrului.
Festivitatea de inaugurare, cu multă presă de faţă, a fost una de bilanţ al muncii desfăşurate pe parcursul celor 3 ani cât a durat realizarea investiţiei care la final s-a ridicat la suma de 10 milioane lei. Slujba de sfinţire a fost condusă de preotul Macuc, protopopul de Săveni, susţinut de către cei 3 preoţi parohi din comună şi preotul Isidor, stareţul Schitului Balş.
Părintele protopop Macuc, în cuvântul său a reliefat faptul că priceperea membrilor echipei, a celor din conducerea primăriei, au făcut ca mulţi bătrâni din comuna Dângeni, din comunele Hăneşti, Mihălăşeni, Dobârceni să aibă de acum înainte o unitate medicală care să le uşureze greutăţile bătrâneţii.
Părintele paroh cărturar Ioan Canciuc a ţinut să remarce că echipa care a lucrat la proiect şi a urmărit realizarea investiţiei a fost una unitară. Orgoliile personale, tendinţa de a te face remarcat în defavoarea colegilor de muncă, patimile politice nu şi-au făcut loc între membrii colectivului, „lucrarea lor fiind una binecuvântată de Dumnezeu”.
Fără îndoială că unitatea medico-socială de la Dângeni, cu caracterul său unicat pentru judeţ, este rodul muncii unui colectiv sudat, ceea ce mai rar întâlnim la nivel de judeţ. În interviul pe care i l-am luat proaspătului şef de Centru Mihai Babei l-am întrebat dacă nu cumva după inaugurare, după acest tăiat de panglică şi atmosferă festivă nu se va aşterne liniştea iar pe uşa centrului va fi aplicat un lacăt.
Mb (24 iunie – n.n.) Centrul îşi începe activitatea. Sunt 6 angajaţi care deja lucrează fiecare pe domeniul lui. Urmează să încheiem contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Botoşani pentru a putea deconta prestaţiile medicale care vor fi efectuate. Vă asigur că unitatea va avea viaţă lungă. N-avem lacăt să punem pe uşa de la intrare” – a fost replica lui Mihai Babei.
Să urăm şi noi viaţă lungă acestui centru menit să uşureze viaţa bătrânilor din comuna Dângeni şi cele limitrofe!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Turiştii
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 14.06.2019
Bancul săptămânii: Replica văduvei
Horoscopul săptămânii 17 – 23.06.2019
Impresii de la hramul Schitului Balş
Ioan Rotundu
„Dacă voi fi realeasă, şi sper că da, voi continua tradiţia!”
Ioan Rotundu
Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe:
Este doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani
Prestaţie mediocră a rămăşiţei găştii „Hai la Botoşani!”
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 21.06.2019
Ceartă pe funcții și pe bani, la întâlnirea informală a PSD de la mare.
Ce și-au reproșat liderii partidului
LLumea lu' Rotundu: Sarbatoarea comunei Calarasi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă