Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23419
De la 07 Ianuarie 2003
95169482
La Tribunalul Botoşani

Un judecător respiră aerul dreptăţii într-o atmosferă bântuită de corupţie

  • Ioan Rotundu
  • 19 September 2019, 16:41
Marţi, 17 septembrie a.c., la Tribunalul Botoşani s-a pronunţat sentinţa în Dosarul nr. 2706/40/2018 avându-l ca reclamant pe lt.col. Florin Talpan, profesor univ, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Facultatea de Securitate şi Apărare Bucureşti şi calitate de pârât Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi împreună cu subsemnatul. Iată soluţia pronunţată:
„Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtului JURNALUL DE BOTOŞANI şi DOROHOI. Respinge acţiunea formulată de reclamantul TALPAN FLORIN-COSTEL, în contradictoriu cu pârâtul JURNALUL DE BOTOŞANI ŞI DOROHOI, ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără capacitate procesuală de folosinţă. Respinge, ca nefondată, acţiunea formulată de reclamantul TALPAN FLORIN-COSTEL, în contradictoriu cu ROTUNDU IOAN. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.”
Nu ştiu cine este judecătorul care a dat această pronunţare, nu ştiu dacă este bărbat sau femeie, dar m-a impresionat logica sa juridică şi puterea de sinteză a probelor din dosar. Reclamantul Talpan a depus la dosar sute de file de documente reprezentând copii de pe diplome de merit şi studii de specialitate. În replică, am depus şi eu peste 30 de copii de pe diplome de merit, studii post-universitare şi medalii primite în cei peste 25 de ani de activitate publicistică la Jurnalul. Numai că documentele depuse de reclamant şi subsemnatul nu aveau nicio relevanţă faţă de ce urma să fie judecat prin acţiunea introdusă.
Judecătorul de dosar nu s-a lăsat atras în capcana duelului cu diplome ci a judecat fondul problemei, respectiv a acţiunii prin care reclamantul susţinea că i s-a afectat imaginea personală şi profesională prin publicarea în Jurnalul a unui articol din care rezulta că el ar fi pus la cale cu agentul de poliţie Romică Gorgan (foto), consătean, o strategie de salvare a acestuia din urmă de acuzaţiile penale ce i se aduceau.
De fapt, în Jurnalul s-au publicat opiniile cetăţenilor din localitatea Vf. Câmpului vizându-i pe cei doi. Ori, publicarea unor opinii publice formate asupra unor funcţionari ai statului prin interpretarea unor acţiuni publice ale acestora nu constituie prejudicii de imagine, fapt consfinţit prin Constituţia României. Dreptul la informare al cetăţeanului cu probleme de interes public iarăşi este un drept constituţional iar presa care publică astfel de informaţii nu poate fi sancţionată pentru că s-ar ajunge din nou la situaţia din comunism: cenzura.
Judecătorul a sesizat diferenţa dintre subiectivismul reclamantului şi drepturile constituţionale ale cetăţenilor şi a presei democratice şi a respins acţiunea ofiţerului Florin Talpan ca nefondată. Iată că într-o atmosferă bântuită de corupţie care domină justiţia botoşăneană sunt şi judecători bine pregătiţi profesional şi care n-au teamă în a da soluţii corecte şi nu comandate din mediul politic. Redau conţinutul concluziilor mele scrise depuse în acest dosar:

Subsemnatul Rotundu Ioan, (…) jurnalist-publicist, editor al publicaţiei Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi cu apariţie online, având calitatea de pârât în. Dosar ul nr.2706/40/2018, faţă de acuzaţiile aduse mie în calitate de jurnalist-publicist de către reclamantul Talpan Florin – Costel, îmi exprim punctul de vedere vizavi de acuzaţiile care mi se aduc formulat astfel:
Aşa cum rezultă şi din articolul publicat în Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, ediţia online din 18 ianuarie 2018, intitulat „Cine a trimis un poliţist la Vf. Câmpului să-l apere pe Gorgan?” , referirile făcute la persoana reclamantului, ofiţerul militar Florin Talpan sunt de fapt opinii ale cetăţenilor din comuna Vf. Câmpului formulate pe seama activităţii agentului şef de poliţie Romică Gorgan. Ofiţerul Florin Talpan este de loc din localitatea Vf. Câmpului şi a fost prezent în localitate în perioada sărbătorilor de iarnă 2017/2018. În acest context a fost văzut de către unii localnici în compania agentului de poliţie Gorgan, de unde s-a tras concluzia că cei doi s-ar consulta asupra problemelor penale de care Gorgan este acuzat şi cercetat penal.
A porni de la nişte opinii consemnate ca fiind de un real interes public la afirmaţia că voit a fost denigrat şi i s-a şifonat imaginea, aşa cum face Florin Talpan, suntem în faţa unor speculaţii de ordin juridic care au ca finalitate un câştig material şi nu unul de reparaţie de ordin moral şi profesional.
Reclamantul Florin Talpan n-a remis niciodată redacţiei un drept la replică pentru a dezminţi informaţiile publice care circulau la acea dată prin localitate. Mai mult, reclamantul se adresează instanţei de judecată abia în 21 decembrie 20128, la aproape un an de zile de la publicarea articolului. Oare în tot acest timp nu s-a considerat denigrat şi cu imaginea şifonată?
Este dovada faptului că în luna decembrie 2018, reclamantul s-a aflat din nou în localitatea Vf. Câmpului şi, la sugestia poliţistului Gorgan, a iniţiat acţiunea juridică de faţă cu scop vădit de intimidare a mea pentru a nu mai scrie despre abuzurile şi ilegalităţile poliţistului..
Este regretabil că un ofiţer al Armatei Române cu grad de locotenent-colonel şi statut de profesor univ. a preferat să intre într-un joc mizerabil iniţiat de un agent de poliţie precum Romică Gorgan. De arătat că între timp toate acuzaţiile publicate la adresa agentului de poliţie Romică Gorgan s-au confirmat prin cercetarea penală efectuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani iar agentul de poliţie a fost demis din funcţia de şef şi trimis în judecată pentru fapte penale grave, aşa cum rezultă din Dosarul penal nr.1390/222/2019 aflat pe rol la judecătoria Dorohoi.
Consider acţiunea reclamantului ca total nejustificată şi abuziv îndreptată împotriva dreptului la informare al cetăţeanului, atitudine degradantă pentru un ofiţer superior al Armatei Române cu grad de profesor universitar. Cred că era educativ şi civilizat pentru toate părţile dacă reclamantul ne adresa un drept la replică obiectiv prin care să fi clarificat zvonurile publice ce-i vizau personalitatea. N-a făcut-o, poate din motive de solidaritate cu poliţistul, poate dintr-un interes material cum şi urmăreşte prin acţiunea de faţă.
Solicit respingerea acţiunii reclamantului ca nejustificată şi neoportună. Argumentele sale cu trimitere la meritele personale şi profesionale nu au nicio relevanţă faţă de cele scrise în respectivul articol de către subsemnatul.
Nu meritele sale profesionale au făcut obiectul articolului ci asocierea numelui său cu cel al unui poliţist care s-a dovedi a fi corup şi maniac sexual şi care a introdus eroarea în comuna Vf. Câmpului.”


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 20.09.2019
MFP continuă și în luna septembrie emisiunile de titluri de stat pentru populație
Horoscopul săptămânii 16 – 22.09.2019
Bancul săptămânii: Femeile sunt destepte, nu te pune cu ele !
Catrenul săptămânii
Presa`n gura lu` Rotundu - Emisiunea din 13.09.2019
Irlandezul machitor, primarul mafiot şi procesul verbal cu damf de samahoancă
Ioan Rotundu
Truşeştenii îşi numesc localitatea Caracal II
Ioan Rotundu
Biserica monument istoric din Ştefăneşti va fi în primăvară o ruină
Ioan Rotundu
Jocuri politice pentru preşedinţia CJ Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă