Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27680
De la 07 Ianuarie 2003
93979694

La Varniţa, la poale de codru verde.

  • 29 March 2016, 23:00
Centrul de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi, în colaborare cu Asociaţia „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” din Darabani, Fundaţia „Pro-Rădăuţi” şi Asociaţia Naţională a cadrelor militare în rezervă şi retragere, a pregătit pentru tipar partea a cincea a „Cărţii Durerii”, consacrată masacrului sângeros de la Varniţa (Fântâna Albă) din ziua de 1 aprilie 1941, când românii din satele de pe Valea Siretului, mânaţi de idealurile naţionale şi sentimentul frăţiei, pătrunşi de năzuinţele spre libertate, purtând prapurile şi crucile cu chipul Mântuitorului pe ele, s-au îndreptat spre frontiera instalată de mâna veneticului la finele cireşarului istoric.
Grănicerii stalinişti au tras în ţăranii care nu mai doreau să trăiască în statul bolşevicilor, unde era imposibil de suportat toate birurile şi unde teroarea a fost ridicată la rangul de principiu. Au murit cu dorul de Ţară în inimi douăzeci şi şase de martiri, conform documentelor de arhivă, din localităţile Cupca, Suceveni, Carapciu, Petriceni, Iordăneşti, Pătrăuţii de Sus, Pătrăuţii de Jos. Ei îşi dorm somnul de veci la poale de codru verde, iar fagii seculari le freamătă la creştet.
În lucrarea indicată sunt incluse biografiile a o sută optzeci şi trei de oameni. În numărul lor au intrat o sută optzeci şi doi de români şi un polonez. Sub securea dezmăţului bolşevic au căzut o sută douăzeci şi unu de bărbaţi şi şaizeci şi două de femei. În rândul osândiţilor s-au aflat patruzeci şi patru de copii până la vârsta de şaisprezece ani.
Lista celor arestaţi de către dictatura stalinistă este compusă din patruzeci şi patru de persoane care au „trădat patria sovietică”. Un martir, Pavel al lui Ion Sucevan, născut în 1902, în localitatea Suceveni, actualul raion Hliboca, conform deciziei din 17 octombrie 1942 a Consfătuirii Speciale de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, a fost condamnat la moarte. Alţii au primit până la zece ani de puşcărie, fiind întemniţaţi în lagărele comuniste de muncă corecţională, unde au închis ochii pentru totdeauna douăzeci şi opt de vinovaţi fără vină.
Dintre aceşti o sută optzeci şi trei de martiri, aflaţi în partea a cincea a „Cărţii Durerii”, o sută optzeci de oameni s-au născut în fostul judeţ Storojineţ al României. Astfel, cinzeci şi opt au văzut lumina zilei în localitatea Carapciu, cinzeci şi trei – în Suceveni, câte douăzeci şi şapte – în Cupca şi Pătrăuţii de Jos, doisprezece – în Pătrăuţii de Sus, doi – în Petriceni, unul – în Iordăneşti. În paginile cărţii este inclus Nicolae al lui Tănase Plămadă, născut în 1919, în oraşul Vicovu de Sus, fostul judeţ Rădăuţi, azi judeţul Suceava al images (10)României.
În perioada interbelică se stabileşte cu traiul în satul Pătrăuţii de Jos, fostul judeţ Storojineţ. Înspăimântat de teroarea roşie, instaurată în Ţinutul codrilor de fagi, porneşte, împreună cu fraţii săi de sânge din nordul Bucovinei, spre Fântâna Albă, dorind să treacă în Patria-mamă. Arestat de călăii sovietici, va fi supus interogatoriilor bestiale, care au durat şaptesprezece luni.
Pe data de 3 octombrie 1942, Consfătuirea Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la opt ani de detenţie „pentru încercarea de a trăda patria”, fiind întemniţat în lagărul bolşevic de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk, Federaţia Rusă. Acolo, în neagra străinătate, a murit în chinuri cristice în ziua de 11 iunie 1943. Aducem numele martirului acasă.
O sută treisprezece oameni au fost incluşi de către Consfătuirile Speciale şi „triunghiurile operative” ale tiraniei staliniste în categoria „rudelor trădătorilor patriei” şi deportaţi în Siberii fără de sfârşit, unde s-au stins din viaţă treizeci şi opt de români. Până astăzi plâng în pământul îngheţului veşnic mormintele lor orfane.
La 1 aprilie 2016, se împlinesc 75 de ani de la marea tragedie a neamului nostru. Şapte decenii şi jumătate de lacrimi şi durere. Martirii aşteaptă ca mândra lor Ţară să ştie de ei.
Petru GRIOR, directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi
Sursa: www.plaidarabanean.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Senatorul Daniel Savu a demisionat din PSD
Propunerea controversata a unui parlamentar:
program de 10 ore/zi iar weekendul sa aiba TREI zile. Reactiile romanilor
Afirmatiile lui Sebastian Ghita potrivit carora presedintele Iohanis este in "pragul demisiei", o ineptie
surse din Administratia prezidentiala
Nicolae Manolescu, despre Eugen Simion - E un tampit.
Puteti sa dati pe post chestia asta
Pocăinţa ipocrită a lui Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
PSD a împins TERMICA în FALIMENT
Sindicatul din SCDCOC Popăuţi reclamă la prefect birocraţia celor de la ISU
birocraţie care păune în pericol vieţi umane
Accident rutier in Cehia, 4 romani au murit si alti trei au fost raniti
Miting impotriva lui Viktor Orban:
Protestatarii i-au cerut premierului ungar sa isi prezinte sursele averii
Managerul de campanie a lui Donald Trump a fost arestat,
fiind acuzat ca a agresat un reporter
Dan Mihalache nu face parte din delegatia presedintelui Iohannis in SUA
Horoscopul zilei de 30.03.2016
Bancul zilei: Şi copii pot da sfaturi
Reţeta zilei: Ciorbă ţărănească
Nu putem schimba lumea, dar ne putem schimba noi
Botoşani: Diversiunea creată de Dinu Stamate la Asociaţia nr. 11
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă