Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
359
De la 07 Ianuarie 2003
93615279

La Vlăsâneşti, cultul personalităţii străluceşte lustruit de primarul Trufin

  • 4 September 2016, 23:00
Timp de două zile 14-15 august 2016 a avut loc ediția a XII-a ”Zilele comunei Vlăsinești”.În prima zi s-au desfășurat două evenimente importante : - lansarea de cartea “Alexandru Faliboga, -sub zodia contradicțiilor”-autor prof. Haralambie Holic și slujba de sfințire a Casei Sociale ”Sfântul Vasile cel Mare” Vlăsinești .
Primul eveniment - lansarea cărții, autorul fost consilier județean PSD daugă o nouă pagină la dosarul istoriei socialismului interbelic creionând atât cât i-au permis posibilitățile de informare un personaj care, învățător de profesie, aplaudă ocuparea Basarabiei de către ruși ,” fost prefect „democratic” de Dorohoi (1944 -1946),deputat comunist departe de a fi o personalitate de mari dimensiuni ale istoriei sau erou.
După cum spune în ”Cuvânt înainte” Constantin Botoșineanu - cercetător la Arhivele Naționale Serviciul Județean Iași:”...fostul dascăl al autorului, comunitatea Vlăsinești are se pare ”datorii neachitate. Mă refer la inițiativa de „a boteza unul din edificiile școlare sau culturale din zonă cu numele lui Alexandru Faliboga.” Rămâne să vedem provocarea autorului nu către cititori ci către autoritățile locale.
În 1927 Școala din Vlăsinești purta numele boierului ”icolae Stoeanovici”, acum se cheamă Școala Profesională „Gheorghe Burac” fost director, acesta fiind încă în viață, pe clădirea școlii mai existând o placă a învățătorului C-tin Trufin.
Pe prima pagină se poate vedea motivația lucrării semnată de autor ”Cetățean de onoare”al comunei: ”Această carte de evocare istorică editată cu sprijinul Consiliului Local al Primăriei Vlăsinești îndeplinește sugestia proiectării oamenilor cu menire la judecata timpului, în lumina faptelor. Astfel îl vedem pe d-l ing. Lucian Trufin în fruntea Consiliului Local, un primar al zilelor noastre definit prin competență și onestitate, eleganță și dinamism ca unul dintre primarii de
elită ai județului Botoșani. Opera sa este o comună cu un sistem administrativ modern care se regăsește în dotările urbane ale fiecărei unități sanitare, în standardele europene ale unităților de învățământ, într-o rețea de drumuri modernizate până în cel mai îndepărtat sat din comună o viață culturală întreținută cu multă competența. Toate acestea au ridicat nivelul de viață al sătenilor și au înscris comuna Văsinești pe orbita timpului de astăzi.”

Când s-a lansat cartea nu a fost păstrat un moment de reculegere pentru înv. Alexandru Faliboga , în biserică nu s-a pomenit numele lui, la cimitir nu era aprinsă o lumânare, totul fiind doar o acțiune bifată în cadrul ”Zilelor Comunei”. Al doilea eveniment a fost sfințirea ,”Casei sociale Vasile cel Mare” din curtea bisericii cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” Vlăsinești.
Cu această ocazie doamna senator Doina Federovici, președintele organizației PSD Botoșani a primit din partea primarului PSD ing. Trufin Lucian - Diploma ”Virtutea Sătească”- pentru aportul deosebit la susținerea imaginii și intereselor comunei Vlăsinești în momente importante ale ascensiunii ei pe drumul modernizării și al ridicării standardelor de viață ale acestei comunități.
În afară de a tăia doar panglici la Vlăsinești acestă doamnă nu prea are legătură cu comunitatea. Fiind coleg de partid cu primarul nu ar fi de mirare ca într-o bună zi să devină ”Cetățean de onoare”al comunei.
Cum peste câteva luni vor fi alegerile parlamentare interesant este să vedem ce se va întâmpla la ”Festivalul vinului” de la sfârșitul lunii octombrie când este hram în satul Sârbi. În anul 2012 a avut loc ediția a IV-a a festivalului și s-a inaugurat Căminul cultural. Atunci Șerban Mihăilescu zis Miky Șpagă a candidat senator pe listele USL fiind purtat ca sfintele moaște prin Colegiul 2 Darabani.
Cu ocazia inaugurării căminului de la Sârbi a promis că primii tineri care fac nuntă în localul inaugurat primesc ca dar din partea sa 5000 lei. Vorbe de politician, adică promisiuni. De atunci s-au tot făcut nunți dar fără darul lui Miky Șpagă.
Ion Stoiciuc

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prognoza meteo pentru luni si marti
Planta care ucide 98% din celulele canceroase în 16 ore
Artemisia Annua
Cine şterge pata de pe cartea de vizită a Botoşaniului?
Ambasadorul american la Chisinau a facut o afirmatie corecta:
Basarabia nu e Romania
Horoscopul zilei de 5.09.2016
Bancul zilei: Indignarea profesorului
Lumea lu' Rotundu: Transfăgărăşanul
Maica Tereza a fost sanctificata de Papa Francisc
La ceremonia de la Vatican au participat si 1.500 de oameni ai strazii
Banul la cel bogat trage şi la cei cu pensiile mari
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă