Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30025
De la 07 Ianuarie 2003
105975011

La ambasada Romaniei din Paris unii invitatii din diaspora erau numiti indezirabili sau scarbosi

  • 6 February 2015, 23:00
Ministerul Afacerilor Externe a dispus sanctionarea cu avertisment a unui angajat al Ambasadei Romaniei la Paris, dupa ce invitatiile la o receptie organizata pentru vizita in Franta a presedintelui Klaus Iohannis au fost trimise avand atasat un fisier de uz intern al ambasadei in care erau folositi termeni ireverentiosi la adresa invitatilor, unul dintre ei fiind calificat "scarbos".
Site-ul Cotidianul.ro a publicat o scrisoare adresata ambasadorului Bogdan Mazuru de catre scriitorul Radu Portocala, fost sef al Institutului Cultural Roman din Paris, in care acesta explica faptul ca a primit o invitatie pentru a participa la o receptie organizata de Ambasada Romaniei cu prilejul vizitei in Franta a presedintelui Iohannis, in 10 februarie, si la care sunt invitate mai multe personalitati din diaspora.
Potrivit scriitorului Eugen Mihaescu, directoarea Institutului Cultural Roman, Yvette Fulicea, a scris mail-ul de invitatie "direct pe cel primit de la secretara ambasadorului si astfel a redirectionat si un fisier 'Excel' de uz intern care cuprinde comentarii ireverentioase la adresa celor invitati".
Iata mai jos scrisoarea adresta ambasadorului Bogdan Mazuru de Radu Portocala, publicata de Cotidianul.ro:
"Domnule Ambasador,
Am primit invitatia pe care ati trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitatie ᅡstrict personala, valabila pentru o singura persoanaᅡ, desi, in cele mai multe cazuri, ea era adresata unor persoane casatorite.
Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat - in realitate, un mesaj emis de Dna Brasat si redirectionat de ICR. Las de-o parte faptul ca directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit sa fie puncte - detaliu fara nici un interes intr-un context in care limba romana este mutilata aproape de toti cei care o folosesc.
Ce m-a interesat este fisierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat sa-l stearga (caci imi inchipui ca nu era destinat difuzarii). Gasesc in el mentiunea, repetata de mai multe ori, 'vrea cu sotia', care da impresia ca a fost scrisa avind in minte cuvintul ᅡmiloge ᅡ. Banuiesc ca asta e pricina modificarii care apare in versiunea a doua a invitatiei: ᅡstrict personala, valabila pentru o singura persoana/2 persoane (dupa caz)ᅡ. Fireste, nu-mi ingadui sa va dau lectii, dar si adaugirea de ultim moment, si formula sint foarte putin diplomatice ...
Gasesc, de asemeni, o buna parte din bucataria interna a Ambasadei: cine invita pe cine. Eu, de pilda, sint invitat de X, adica de nimeni, ci doar asa, in virtutea inertiei.
In sfirsit, consider ca este o gafa monumentala faptul ca in acest fisier o serie de persoane primesc calificativul ᅡindezirabilᅡ, iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept 'scirbos'! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred ca Ambasada, care a raspindit aceasta lista, le datoreaza scuze.
In ce ma priveste, veti intelege, sint sigur, ca faptul de a frecvanta o institutie care functioneaza astfel si care lipeste etichete ca in anii '50 s-ar afla in totala contradictie cu convingerile mele.
Cu mare si trista nedumerire,
Radu Portocala".

In urma acestui incident, MAE a precizat, intr-un comunicat, ca "fata de persoana responsabila de comiterea faptei respective a fost deja aplicata masura sanctiunii cu avertisment. De asemenea, a fost dispusa convocarea in Centrala pentru a da explicatii in fata Corpului de Control si Evaluare Diplomatica din cadrul MAE".
"Totodata, MAE precizeaza ca adnotarile pe marginea documentului de uz intern nu reflecta opinia sau aprecierile ambasadei Romaniei la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabila a si fost sanctionata", potrivit sursei citate.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cristian Achiţei nu-i… Cristian Achiţei
"Ati mai vazut pe cineva care are trei cereri de arestare intr-o singura zi?"
Marian Oprisan a fost achitat in procesul de coruptie care se judeca de
Vasile Astarastoae a demisionat din functia de rector al UMF Iasi
Papa Francisc a primit un tricou al FC Barcelona cu semnaturile jucatorilor
Incendiu cu victima la Conceşti
Flagele ce pot fi combătute prin educaţia pentru sănătate
Klaus Iohannis: Romania ar trebui sa adere la Schengen in viitorul apropiat
Criza ucraineana: Rusia a blocat zboruri militare germane catre Afganistan
Liberation: In Romania a inceput marea curatenie anticoruptie
Klaus Iohannis l-a decorat pe chestorul Ioan Nicolae Cabulea
care fusese urmarit penal in dosarul listelor electorale de la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu
Joe Biden: Ucraina se lupta pentru supravietuire
Nu trebuie sa i se permita Rusiei sa redeseneze harta Europei
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Regretul poliţistului
Reţeta zilei: File de viţel cu garnitură
Lumea lu' Rotundu: Lăcaşuri de credinţă
Premiera istorica: Papa Francisc va sustine un discurs in fata Congresului american
Slujbă de pomenire și depunere de coroane la Tocileni
Botoşani/Răchiţi: Gheorghe Iacob, primarul vorbelor fără fapte
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă