Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1639
De la 07 Ianuarie 2003
77640739

La aniversarea Diktatului, EMI cere autonomia zonelor în care trăiesc maghiari

  • 11 September 2008, 23:00
Dupa cererile aberante de autonomie ale asa-zisului Tinut Secuiesc, organizatia iredentisto-revizionista Tinerii Maghiari din Transilvania (EMI) vine cu alte asemenea solicitari. De aceasta data capetele infierbantate ale EMI, filiala Bihor, vor ca judetele Arad, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj, zona cuprinsa in asa-zisa regiune Partium, sa dobandeasca autonomia.
Cu ocazia celei de a 68-a aniversari a semnarii Dictatului de la Viena, dar mai ales a intrarii trupelor horthyste in Oradea, pe data de 6 septembrie 1940, filiala Bihor a EMI a organizat un turneu pe biciclete si motociclete cu scopul de a atrage atentia maghiarilor din aceste judete ca au acelasi drept la autonomie si la autodeterminare ca si secuii. Cu mottoul care provine de la scriitorul Kós Károly: „Strig scopul: autonomia nationala a maghiarilor”, noua membri ai EMI, in frunte cu presedintele filialei Bihor, Nagy József Barna, au pornit cu bicicleta pe Valea Ierului, pana la localitatea Valea lui Mihai, parcurgand 70 de km.
Echipa era imbracata cu tricouri pe care era inscriptionat „Eu sunt acasa. Dar tu?”, dar si steagul EMI, iar conducatorul lor, Nagy József Barna, purta pe bicicleta steagul national al Ungariei. Echipei EMI s-au alaturat si membrii clubului de motociclisti „Mc Hawks”. e-a lungul drumului, tinerii maghiari au impartit pliante, pentru a trezi maghiarii din Valea Ierului si a atrage atentia populatiei asupra avantajelor oferite de autodeterminare si asupra faptului ca autonomia va aduce dezvoltarea economiei acestei regiuni.
Primii fluturasi au fost impartiti in comuna Biharia, la 14 km de la Oradea.
În Bihor, autonomia vine pe „măgari din sârmă”
In Tamaseu, membrii EMI au fost primiti cu caldura de catre preotul Bereczki András, care a salutat „gestul minunat al tinerilor si temporizarea evenimentului” (n.r.- referindu-se la faptul ca in aceasta zi are loc a 68-a aniversare de cand Horthy a intrat in Oradea), exprimandu-si recunostinta fata de Dumnezeu ca exista tineri maghiari care isi asuma trezirea natiunii. Nagy József Barna a afirmat aici, mai in gluma-mai in serios, ca ei nu vin pe cai albi (n.r. - ca si Horthy), ci pe „magari din sarma”, insa au un scop important, si anume, contribuirea la dainuirea maghiarimii.
De asemenea, presedintele EMI, filiala Bihor, a vorbit despre un senator italian, care nu demult a subliniat trei posibilitati ale Tirolului de Sud: reanexarea la tara-mama, independenta sau autonomia teritoriala. Nagy a subliniat ca „aceste probleme vor trebui discutate si la noi, pentru ca oricare dintre cele trei variante le convine maghiarilor de aici. Trebuie sa vorbim despre aceasta cauza pentru ca copilului mut nici mama nu ii intelege graiul”, a spus presedintele EMI.
In localitatea Sacuieni, echipa EMI a fost asteptata de catre primarul Béres Csaba, preotul Gavrucza Tibor si de Fele László István de la Partidul Civic Maghiar (PCM). De aici ciclistii s-au indreptat spre Tarcea si apoi la Valea lui Mihai. In Valea lui Mihai, „ostasii” luptatori pentru autodeterminare au fost asteptati de presedintele si vicepresedinte PCM, Török László si Szilágyi Ferenc. Szilágyi a afirmat ca PCM lupta pentru autonomie, dar a subliniat cu parere de rau ca deocamdata multi nu realizeaza importanta acesteia.
La final, Nagy József Barna a afirmat ca actiunea a avut succes, iar in continuare EMI doreste ca sa trimita pliantele la toti primarii maghiari din Partium, convinsi de faptul ca, pentru a-si realiza scopul, au nevoie de sprijinul primariilor.
Tinutul Secuiesc, autodeterminarea pe 30 septembrie
Avand in vedere ca se apropie campania electorala, organizatia vrea ca alesii sa se gandeasca serios la lupta pentru autonomie, caci deocamdata vorbesc zgomotos despre aceasta, dar in Bucuresti si in alte capitale vocea lor se stinge. EMI le reproseaza politicienilor maghiari ca niciodata nu s-a discutat despre autodeterminarea maghiarilor din Partium, cu toate ca aceasta autodeterminare nu ar fi doar privilegiul pamantului secuiesc, avand in vedere ca in Europa exista mai multe comunitati autonome care nu ajung la 100.000 de suflete.
In opinia liderilor EMI, interesul ar fi ca in Transilvania, unde maghiarii traiesc in bloc, sa existe teritorii autonome. Surse din cadrul PCM sustin ca declaratia de autonomie a Tinutului Secuiesc va avea loc pe 30 septembrie. Toate aceste actiuni anticonstitutionale, care pun in pericol suveranitatea statului roman si care iata se inmultesc pe zi ce trece, sunt tratate extrem de bland de catre autoritatile statului roman. Suntem curiosi daca pentru aceasta demonstratie exista aprobare, daca cineva s-a autosesizat ca prin aceste solicitari EMI incalca in mod grosolan cel putin art. 2 (2) din Constitutia Romaniei, care spune extrem de clar: „Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.”
Asociatia celor 64 de Comitate vrea unitati de «autoaparare»
Trei membri ai Asociatia celor 64 de Comitate (HVIM), Gyökös Gerge-Ferenc, 22 de ani, din municipiul Satu Mare, Varga Csaba, de 18 ani, din orasul Huedin, si Lokodi Ferenc Attila, de 31 de ani, din municipiul Oradea, sustin ca ar fi fost agresati in Cluj, in seara zilei de 8 august. Cei trei spun ca se aflau in Cluj Napoca pentru a participa la Congresul demografic organizat de Alianta Maghiarilor de Pretutindeni si, in timp ce se deplasau prin oras, ar fi fost atacati de cateva persoane de etnie romana, aflate in stare de ebrietate.
Cei trei sunt convinsi ca romanilor nu le placea faptul ca ei vorbeau ungureste si ca purtau tricouri cu inscriptia HVIM. Membrii organizatiei au afirmat, pe site-ul HVIM, ca se vor indrepta catre forurile europene pentru a-si cauta dreptatea, deoarece nu au incredere in autoritatile romane. „Increderea noastra in autoritatile romanesti s-a clatinat, caci nici pana in ziua de azi nu au fost in stare sa-i gaseasca pe agresorii minorului Lészai Lehel.”
Lészai este elev in clasa a X-a si a fost agresat in Cluj Napoca, in data de 15 martie, de Ziua nationala a Ungariei, de catre un grup de romani, in timp ce purta un steag al Ungariei. Membrii HVIM ameninta, totodata, cu organizarea unor „unitati proprii de autoaparare bine pregatite”, dupa modelul trupelor paramilitare constituite la Gheorgheni, cu ocazia taberelor EMI, „impotriva terorii soviniste manifestate contra maghiarilor, inainte de a ajunge sa ne goneasca din propriile locuinte.”Claudiu Sere, Gardianul
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Reglementări privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase
S-a lansat primul manual de istorie a comunismului din Romania
Drame în viaţa unor tineri arestaţi pe nedrept, fiind acuzaţi de un viol inexistent
Gabi Jugaru nu mai face farse
Ilegalitatea taxei pe apa de ploaie
Drumuri şi spaţii verzi igienizate la început de an şcolar
Centrul de zi, pentru copiii cu probleme, în clădirea fostului CAP
Program Tele'M Botoşani vineri, 12 septembrie
Horoscop
Profesorul umilit… logic de student
Păcatul originar al Monei Muscă
Conţac se pregăteşte de guvernare
Ruga social-democraţilor către prof. Dănuţă
Demiterea lui Diaconu
ca o „recompensă” pentru salariul de 8000 lei/lună, Diaconu a mărit pierderile societăţii
Record de datorie la… apă
Oprişanu râvneşte să vadă America
Apa Grup nu vrea să plătească amenda
Benzina la control!
Oroşanu se dă la directoarea Curelariu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă