Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5087
De la 07 Ianuarie 2003
78454628

La canaliile astea le trebuie Revoluţie? Lasă că le arătăm noi Revoluţie….

  • şi vor acum clemenţă
  • 28 January 2009, 23:00
Iata cine vrea clementa de la judecatori :
"La canaliile astea le trebuie revoluţie? Lasă că le arătăm noi revoluţie", au fost cuvintele generalului Mihai Chiţac, înainte de a deschide personal focul asupra a aproximativ o sută de oameni, dintre care mulţi tineri şi copii, aflaţi pe scările Catedralei din Timişoara, în 1989.
În motivarea sentinţei de condamnare în procesul privind revoluţia de la Timişoara, dată marţi publicităţii de către instanţa supremă, judecătorii arată modul în care a acţionat generalul în rezervă Mihai Chiţac, în după-amiaza de 18 decembrie 1989, când, personal a deschis focul asupra a aproximativ o sută de manifestanţi.
"Mihai Chiţac s-a implicat în activitatea de reprimare a demonstranţilor, a făcut parte din structurile de conducere a acestei acţiuni, poziţie din care a acţionat cu exces de zel pentru aducerea la îndeplinire a ordinelor date de Nicolae Ceauşescu", consemnează judecătorii în motivarea sentinţei.
Astfel, citând din consemnările jurnalului de operaţiuni al Diviziei 18 mecanizată, magistraţii reţin că Mihai Chiţac a dat ordin să fie folosite gaze lacrimogene şi a cerut să se execute manevre pentru a nu permite formarea grupurilor de demonstranţi. "Mâine dimineaţă se vor folosi substanţe lacrimogene; să aibă toţi militarii mască contra gazelor" sau "Generalul Chiţac - către cordoanele bine concepute dar staţionare. Să se execute manevre pentru a nu permite formarea grupurilor de terorişti", sunt fragmente preluate de magistraţi în motivarea lor.
Mai mult, spun cei nouă magistraţi ai Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie (ICCJ), "prin activitatea desfăşurată şi prin ordinele date, inculpatul Chiţac Mihai a contribuit direct la reprimarea demonstranţilor adunaţi în faţa Catedralei, la data de 18 decembrie 1989".
În după-amiaza de 18 decembrie 1989, în faţa Catedralei din Timişoara s-au strâns aproximativ o sută persoane, printre care foarte mulţi tineri şi copii, având lumânări aprinse şi scandând lozinci împotriva regimului comunist. Manifestanţii erau paşnici şi nu s-au dedat la acte de violenţă, se mai arată în document.
"La ordinul lui Ion Coman (secretar CC al PCR-n.r.), Mihai Chiţac s-a deplasat la Catedrală în seara aceleiaşi zile, cu un autoturism ARO, însoţit de martorii Predonescu Nicolae şi Elek Gyula. În zona Catedralei, spre primărie, se afla un dispozitiv de militari de la UM 01233 Buziaş şi de la Batalionul de grăniceri Timişoara, iar vis-a-vis de Catedrală era dispozitivul D 1 al MI format din trupe de miliţie şi securitate. Militarii din zonă erau înarmaţi şi aveau cartuşe de război", se arată în actul citat.
Mihai Chiţac a fost "nemulţumit" de faptul că manifestanţii nu au fost împrăştiaţi din faţa Catedralei şi, având asupra sa un pistol mitralieră, s-a îndreptat spre Catedrală şi a tras foc automat asupra mulţimii aflată pe trepte, strigând: "La canaliile astea le trebuie revoluţie? Lasă că le arătăm noi revoluţie", consemnează judecătorii ICCJ în motivarea sentinţei.
În susţinerea acestor afirmaţii, magistraţii reţin declaraţiile martorilor oculari Cătălin Paul Marin, militar în termen la UM 01233 Buziaş. Audiat fiind în cursul procesului, martorul a arătat că nu îşi mai aminteşte dacă inculpatul Chiţac a tras foc automat asupra mulţimii aflată la Catedrală, însă şi-a menţinut declaraţia dată la 14 martie 1990, făcând precizarea că "atunci a spus adevărul, a dat de bună-voie acea declaraţie, nu a fost constrâns în vreun fel şi nu i s-a dictat conţinutul declaraţiei".
Declaraţia militarului Cătălin Marin nu este singura, ea legându-se cu declaraţiile date de martorilor oculari Iepure Ioan, Popa Cristian, Tămâian Ciprian - militari în termen la aceeaşi unitate militară şi Popa Gabriel Virgil, care au relatat aceleaşi fapte şi anume, că l-au văzut pe inculpatul Chiţac îndreptându-se cu un pistol mitralieră spre treptele Catedralei după care au auzit foc de armă automat.
La audiera din 5 decembrie 2006, martorul Gabriel Virgil Popa a spus că în declaraţia pe care a dat-o în 1990 şi care se află la dosarul de urmărire penală, a relatat "ceea ce a văzut personal, cât şi ceea ce a înţeles de la colegi", precum şi că asupra sa nu s-au exercitat presiuni şi nici nu i s-au făcut promisiuni pentru a da o astfel de declaraţie.
Judecătorii mai arată că în aceeaşi zi, la Catedrală, Mihai Chiţac a dat ordin să fie folosite grenadele lacrimogene pentru împrăştierea demonstranţilor şi să se tragă în aceştia.
Instanţa mai reţine declaraţia unui martor din dosar, potrivit căreia, "Chiţac l-a chemat pe maiorul Sucală la el şi i-a spus: «Tovarăşe maior, începând din momentul acesta eşti sub comanda mea şi dacă se va mai produce dezordine, vei trage în ţintele din faţă», imediat am auzit focuri de armă trase de maiorul Sucală şi de persoanele care erau în apropierea sa".
Căpitanul Ioan Gherman a auzit cum generalul Chiţac le ordona militarilor grăniceri să treacă la scotocirea Parcului central, să deschidă focul şi să reţină demonstranţii, se mai arată în motivare. "Generalul era agitat şi se exprima cu cuvintele «omorâţi-i pe cretinii ăştia, criminalii ăştia, că au distrus oraşul ăsta, ţara asta». Militarii au executat ordinul şi au deschis focul în parc" - se arată în declaraţia unui alt martor, reţinută de cei nouă judecători în motivarea sentinţei de condamnare.
În 18 decembrie 1989, inculpatul Mihai Chiţac l-a informat pe generalul Ştefan Guşă că la Catedrală au fost împuşcaţi 25 de oameni, din care 10-12 au murit, iar în parcul de lângă Catedrală au fost arestaţi demonstranţii şi duşi la penitenciar, iar în 21 decembrie 1989 Chiţac a dat citire decretului privind starea de necesitate, spunând la acea vreme că va recurge la măsuri extreme dacă demonstranţii nu se retrag. Generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, în prezent în vârstă de 82 de ani, au fost condamnaţi de ICCJ la câte 15 ani de detenţie, în octombrie anul trecut, în aceeaşi zi fiind încarceraţi.
www.AsistentaPentruConsumatori.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Râmeţ, ţara de dincolo de timp
Ce cadou a primit Măruţă de ziua lui?
Flutur cu o mână le-a dat şi cu cealaltă le-a luat de 30 de ori mai mult
Băncile au demarat hăituiala naţională a restanţierilor
La ANPC, botoşăneanul Ciubotaru are un nou şef
Prins la prădat conacul boierului Stroici
Problema demolării bisericii româneşti din Malainiţa în Parlamentul European
Voronin răspunde „pragmaticei” vizite a lui Cristian Diaconescu la Chişinău
Serviciul Secret Federal Rus, responsabil pentru moartea jurnaliştilor ruşi
Invitaţie la excursie la munte pentru românii din Stuttgart
Ultima reprezentantă a familiei Reuter a decedat şi odată cu ea şi familia
Comentariul comentariilor XVIII
(Ioan Rotundu)
Răzbunarea poliţistului
Horoscop
Nu deranjati inutil!
Primirea primarilor liberali de către Ţâbuleac
Cristian Roman va fi investit azi în funcţia de prefect
E groasă, rău de tot!
Ioan Rotundu
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
Omletă savoiardă
Românul şi locul de bunăziua
Botoşăneni muşcaţi de câini, cai, hamster ori porc de Guineea
N-a văzut vreo lege care să poare numele de Afrăsinei
22.000 de botoşăneni şi-au făcut paşaport anul trecut
Cu curaj, Niţură se ia de membrii ATOP
Primarul de Unţeni şi-a angajat nevasta consilieră personală
Liderii de sindicate din Sănătate se pregătesc de răzmeriţă
Violenţele dintre familii s-au extins asupra copiilor
încă un caz de violenţă în şcoală
Înapoi, la examenul de admitere!
Din nou se modifică examenul de bac
Atenţie! Cod galben pentru Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă