Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15073
De la 07 Ianuarie 2003
80707233

La cererea FMI, USL ar putea majora TVA cu un procent

  • 24 October 2012, 23:00
Potentialul de crestere a economiei romanesti va ramane sub 2 la suta pana in 2014 urmand sa creasca treptat pana la 3,1% pana in 2017. Aceasta recuperare lenta sugereaza faptul ca actuala criza a lasat urme durabile in economie, se arata in Raportul de tara privind Romania, publicat marti seara de FMI (vezi atasament). Potrivit aceluiasi document, ratele de crestere de 5-6% pe an de dinaintea crizei vor fi dificil de atins in absenta reformelor majore si a atragerii de investitii straine.
Cele mai importante concluzii ale Raportului:
Intreprinderile de stat inca joaca un rol important in economia romaneasca, existand circa 1.000 deasemenea intreprinderi in care lucreaza 20-30,000 de oameni.
Intreprinderile de stat sunt relativ ineficiente, cu profitabilitate scazuta dar cu salarii medii mai mari in comparatie cu cele din sectorul privat. In plus, intreprinderile de stat sunt responsabile pentru aproape toate arieratele existente, fiind de asemenea o sursa de scurgere a banilor publici sub forma de subventii.
Arieratele la furnizorii au contribuit la cresterea creditelor neperformante din sistemul bancar.
Investitiile publice au o calitate scazuta.
Nivelul slab calitativ si scazut al investitiilor in raport cu ceea ce este necesar in sectoarele dominate de intreprinderi de stat, cum ar fi transportul si energia sunt determinante in perceptia privind calitatea infrastructurii in aceste sectoare. Acest lucru submineaza ideea ca Romania ar fi locul potrivit pentru a face business
Sistemul de sanatate din Romania se confrunta cu o serie de provocari, care trebuie sa fie abordate. Reformele in aceasta zona pot constitui o ocazie unica de a aborda aceste provocari, prin: Eliminarea dezechilibrelor financiare actuale, care exista, in ciuda nivelului scazut al cheltuielilor; combaterea ineficientei, care ar putea elibera resurse financiare si ar contribui la incetinirea viitoarea ritmului de crestere a cheltuielilor, imbunatatirea serviciilor de asistenta medicala si stabilirea unei structuri de finantare durabila.
Totalul cheltuielilor pentru sanatate in Romania- 5,6 la suta din PIB in 2010, este cel mai mic in Uniunea Europeana. Media UE este de aproximativ 9 la suta. Prin comparatie, Bulgaria, o tara cu un nivel mai scazut de PIB pe cap de locuitor, are un nivel al cheltuielilor mai mare cu 1,4 puncte procentuale. Raportul de dependenta se va dubla aproape de la 30 la suta cat e acum la aproape 60 la suta in urmatoarele doua decenii, depasind media UE si afectand negativ evolutia pietei fortei de munca.
România este vulnerabilă la o intensificare a crizei din zona euro.Continuarea tensiunilor politice interne ar putea provoca reacții adverse în preturile activelor
Sectorul bancar românesc rămâne vulnerabil la efectele crizei monedei euro. Sistemul bancar este in proportie de 80 la suta detinut de banci straine, din care dominante sunt băncile austriece (38 la sută din active). Sucursalele băncilor elene dețin aproximativ 14 la sută din active și 12 la sută din depozite.
În timp ce capitalizarea băncii de ansamblu rămâne puternică, cu 14.7 la sută, situația lichidității a devenit mai eterogenă între bănci, și costurile de finanțare sunt în creștere.
Creșterea creditarii a incetinit in mod semnificativ încetinit și creditele neperformante au continuat să crească până la 16,8 la sută în luna iunie, în principal din cauza activității economice slabe și a vulnerabilitatii provenite pe partea împrumuturilor în valută.
Creșterea cotei DE TVA cu un punct procentual ar genera venituri suplimentare la buget de aproximativ 2 miliarde lei (0,3 la sută din PIB)
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nota de plată a CE pentru români
Ioan Rotundu
Horoscop
Bancul zilei: Un sfat nereuşit
Război verbal între europarlamentarele României
Daciana Sârbu o acuză pe Elena Băsescu că ocupă trei locuri in avion EBA: Silueta îmi permite să ocup un singur loc
De ce avem salarii mici
Maşina unui comisar de la Garda Financiară distrusă parțial într-un incendiu
Tradiţie şi artă din cioate
Gelu Prăjiturică vrea s-o „bat㔠pe Tamara Ciofu
Botoşani: Scaunele demnitarilor de judeţ, atracţie pentru elevii de clasa a III-a
Botoşani: Noi linii de finanţare pentru proiectele pe fonduri UE
După ce liberalii au dat startul ”becalizării” României, PSD lucrează la ”prodanizarea” diasporei
Sorin Cehan, Roma: Politică pe ascuns şi pe bani
Grecia obţine o amânare de doi ani pentru realizarea planului de ajustare bugetară
Victor Ponta nu crede că trebuie majorat TVA
dar după alegerile din decembrie ce va crede?
Procesul dintre Sanomed şi Spitalul Judeţean, aproape de final
Sporuri şi premii negociate direct cu şefii spitalelor
Concurs greu pentru cele 10 posturi de la Protecţia Copilului
Veste bună pentru personalul didactic auxiliar din şcolile judeţului
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă