De-a lungul timpului, au fost constatate numeroase disfuncţionalităţi în asigurarea unei asistenţe medicale adecvate, într-un cadru organizatoric civilizat, aglomerări nejustificate la cabinetele medicale din ambulatoriu, fapt ce a determinat nemulţumirea justificată a bolnavilor, se arată în motivaţia emiterii Ordinului. În Botoşani, la ambulatoriul de specialitate al celei mai mari unităţi medicale din judeţ încă se aşteaptă ore întregi, de dimineaţă, încă dinaintea deschiderii ghişeului pentru programări.
Vin oameni din judeţ, care pierd în acest fel o zi pentru programare şi o alta pentru consultaţie, dacă se adresează unui cabinet medical aglomerat. Ordinul obligă la practicarea programării telefonice la consultaţii, în acest fel pacienţii de la ţară având posibilitatea să îşi rezerve telefonic minutele de consultaţii, fără a mai pierde timp şi bani pe drum.
Medicii care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele medicale prevăzute la art. 1 au obligaţia să acorde serviciile medicale contractate cu casele de asigurări de sănătate pe baza unei programări telefonice sau prin alte mijloace, dupa caz, efectuată cu cel puţin 2 zile lucrătoare înainte de data dorită, se arată în Ordinul emis de MS. Este foarte bine că se poate practica şi programarea telefonică, dar de rânduri la bilete tot nu o să se scape. Sunt prea mulţi cei care s-au obişnuit să vină de la 5 dimineaţa la uşa spitalului, mai ales că speră să obţină unul din cele câteva bonuri la urgenţă, în ziua respectivă, la cabinetele cu mare adresabilitate, unde programarea se face cu săptămâni înainte, spune un cadru medical din Ambulatoriul Spitalului Judeţean. (Doina Marcu)