Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
40092
De la 07 Ianuarie 2003
103388365

La pomul lăudat Vatra să nu te duci cu maşina, doar cu sacoşa

  • Ioan Rotundu
  • 22 June 2022, 16:35
De ceva timp mi s-a spus că în localitatea Hudeşti s-ar afla un magazin de preparate din carne de o calitate deosebită, aşa cum am mai avut în perioada imediată de după 1990.
Cum tot la Hudeşti, imediat după 1990 a apărut primul producător particular de caşcaval afumat, informaţia primită recent nu mi s-a părut a fi una de falsă reclamă, mai ales că în momentul de faţă mai toate preparatele din carne au la bază carne obţinută de la animale de fermă furajate cu concentrate bazate pe chimicale, animale din rase de carne, o carne lipsită de grăsimi naturale, ceea ce o face fadă iar pe grătar se transformă într-un fel de cauciuc de o culoare deloc apetisantă.
M-am dus la Hudeşti pentru a mă convinge personal ce fel de preparate o fi pregătind patronul atât de lăudat. Ajuns în Hudeşti, am început a întreba unde este magazinul unde se vând preparate din carne. Cei întrebaţi strângeau din umeri s-au îmi indicau un magazin alimentar care vindea şi preparate aduse de nu ştiu unde. Până la urmă, pe terasa unui bar, un cetăţean cam cherchelit, mi-a spus că este în satul Vatra unul Ionel care vinde preparate făcute de el.
Am ajuns în Vatra şi am oprit tot la o terasă. Un alt cherchelit mi-a explicat că este vorba de Ionel Apătăchioaie, el vinde preparate făcute acasă. „Ceva de pus în sacoşă o să găsiţi la el dar de luat cu maşina nu cred, că face puţin” – a explicat gesticulat cetăţeanul turmentat
Urmând indicaţiile primite şi de la acest cherchelit, indicaţi care s-au dovedit corecte, am ajuns şi la poarta familiei Apătăchioaie. Din casă a ieşit soţia acestuia care ne-a condus spre fundul curţii (foto), unde era o clădire ceva mai spaţioasă. Am intrat în interior. După mobilier se putea trage concluzia că este un spaţiu de preparat carne, mai ales că mirosea plăcut a preparate afumate. În două dulapuri răcitoare erau depozitate mai multe feluri de preparate, dar, aşa cum spunea cetăţeanul turmentat, în cantităţi modeste.
Am cumpărat de probă cabanos, cârnaţ crud uscat, muşchi afumat, kaizer. Cel mai mult mi-a plăcut cabanosul din carne de porc şi oaie, gustos fiind şi cârnaţul crud uscat. Muşchiul afumat nu m-a impresionat iar kaizerul nu arăta deloc a kaizer pentru că provenea de la carnea unui porc de rasă de carne ş nu de la porcul nostru autohton care, crescut cu meşteşug, are prin slănină straturi subţiri de carne, carnea este suculentă şi de culoare roz-bombon şi nu maroniu murdar cum este carnea de la porcii din rasa de carne.
Ce este meritoriu la preparatele lui Apătăchioaie este faptul că sunt preparate tradiţional, condimentate cu condimente tradiţionale şi afumate cu fum natural şi nu cu esenţă de fum. Gustul aminteşte de preparatele de acum 30 de ani dar nu sunt aceleaşi pentru că nici carnea din care se obţin nu este aceeaşi. Cert veste că au un gust mult mai natural decât a multor altor preparate ce se vând prin hala noastră de carne sau pe aiurea.
Producţia nu este una de tip industrial, ci la nivel de nevoi gospodăreşti, aşa că sfatul cetăţeanului turmentat de a nu veni la cumpărat cu maşina, ci cu sacoşa, este unul înţelept.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 20 – 26.06.2022
Bancul săptămânii: Evreul şi prostituata
Cacealmaua lui Heiuş privind impozitarea „şmecherilor”
Ioan Rotundu
Bătaia de joc practicată de angajaţii Nova Apaserv la adresa abonaţilor
Ioan Rotundu
Pitorac şi barca pandemiei
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
“Ameninţările” lui Macaleţi puse în practică de Federovici
Ioan Rotundu
Festivalul "Floare Albastră" - istoric
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă