Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1587
De la 07 Ianuarie 2003
108731273

Lăcomia preotului Haras

  • 26 July 2013, 23:00
Săptămâna trecută, în satul Costineşti, comuna Leoda a murit o bătrânică în vârstă de 79 de ani. Bătrâna, rămasă singură şi săracă lipită pământului, n-avea decât un frate şi el sărac şi bolnav. Pentru că n-a avut pe nimeni din familie care să achite preotului de la biserică suma de 50 lei, taxă percepută de către acesta de la cetăţenii din stat, bătrâna n-a fost primită în biserică. În loc ca defuncta să ajungă în Casa Domnului, cum era firesc pentru o fostă creştină ortodoxă, corpul ei a fost depus în grajdul unui vecin milos.
Preotul Ionuţ Haras susţine că taxa de 50 lei este o taxă canonică, ea având menirea de a acoperi cheltuielile bisericii cu găzduirea sicriului, respectiv curentul electric consumat şi lumânările aprinse.
Este greu de conceput că un preot, ce are menirea de a propovădui mila şi întrajutorarea creştinească, s-a putut manifesta atât de intolerant. Să fie preotul Haras robul lăcomiei omeneşti, încât n-a avut nici cea mai mică milă de biata bătrânică a cărei suflet tocmai o părăsise? Oare sărăcia cruntă în care a trăit şi şi-a dat duhul bătrâna n-a generat din partea preotului nici cel mai mic sentiment de compătimire? De vreme ce preotul i-a refuzat depunerea corpului în biserică, avem dovada că pentru el banul este mai presus de credinţa pe care o propovăduieşte.
Cazul preotului Ionuţ Haras de la biserica Costineşti, comuna Leorda nu-i singular. Refuzul preotului de a înmormânta creştinul pentru că nu i s-a plătit suma cerută, pentru că nu s-a achitat la biserică taxa anuală percepută, pentru că nu s-a plătit taxa de întreţinere a cimitirului (o taxă care nu se aplică decât numai de către unii preoţi) este frecvent întâlnit prin judeţ. Nu de puţine ori preoţii stârnesc, prin lăcomia lor de a cere fel de fel de taxe, silă iar creştinii migrează spre cultele religioase care pătrund tot mai mult în lumea satelor.
Am mai ridicat problema taxelor percepute de preoţi pentru serviciile religioase prestate. De vreme ce preotul este plătit din bugetul public, şi nu cu bani puţini, consider că aplicarea obligatorie a acestor taxe este nejustificată. La sfârşitul fiecărei slujbe religioase în cutia milei se adună nişte bani? Nimeni nu le ţine evidenţa şi cum se folosesc ei.
De pe urma botezurilor, cununiilor, înmormântărilor, parastaselor, pomenirilor, praznicelor etc. se adună sume importante de bani. Nimeni nu ştie câţi şi cum sunt folosiţi. Creştinii sunt obligaţi să mai plătească către biserică o taxă anuală, bani care de asemenea nu sunt contabilizaţi şi nu se ştie cum sunt cheltuiţi. Cu Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei se adună bani mulţi şi care nu sunt contabilizaţi.
Cred că din toate aceste venituri anuale orice preot poate veni în sprijinul celor săraci şi să-i înmormânteze fără a percepe vreo plată. Într-un an de zile pot fi câteva cazuri, rar dacă trec de cinci. Lipsa de omenie manifestată de aceşti preoţi nu ajută Bisericii, lăcomia de a aduna averi personale cu orice preţ nu cadrează cu statutul lor de păstori ai spiritelor.
Biserica Ortodoxă are legile sale, dar şi noi le avem pe ale noastre. Dacă legile noastre intră în contradicţie cu ale Bisericii, să vină puterea legislativă a ţării, respectiv Parlamentul, şi să facă ordine prin a controla şi impozita veniturile personale ale preoţilor aşa cum sunt controlate şi impozitate veniturile noastre. Iar dacă tot trebuie să plătim Bisericii aceste biruri şi servicii, atunci preoţii să nu mai aibă statut de bugetar şi să-şi asigure leafa din veniturile bisericii. Nemaifiind dependenţi salarial de stat, nu vor mai fi nici manipulaţi politic.
În ţările Uniunii Europene preoţii nu sunt salariaţi bugetari. Este treaba comunităţii religioase să-şi plătească pastorul şi să asigure întreţinerea lăcaşului de rugăciune. Sunt reglementate doar statutul catedralelor declarate monumente istorice ale statului. Dacă tot pretindem că suntem europeni, atunci să reaşezăm raporturile credincios – biseric㠖 stat aşa cum este în UE şi nu cum vor preoţii şi politicienii de pe la noi.
Am tot respectul pentru preoţii adevăraţi, cei cu milă creştină faţă de săraci, cei care pun în prim plan credinţa şi nu câştigul material. Din păcate, astfel de preoţi sunt tot mai puţini.
15.12.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dilema Sfântului Petru
Gastronomie: Varză murată în stil moldovenesc
Intoxicarea „Poporului”
Banca i-a aprins societăţii lui Andraşcu lumânarea falimentului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă