O cantitate de 1600 de kilograme a fost, deocamdată, primită de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. Este o cantitate care nu asigură necesarul până la sfârşitul anului, oricât de drastici s-ar dovedi medicii de familie în a scrie recomandări pentru familiile cu sugari. De altfel, de la Direcţia de Sănătate Publică li s-a recomandat medicilor de familie să respecte criteriile stricte de prescriere a reţetei de lapte praf gratuit, astfel încât să beneficieze de ajutor de la stat doar acei sugari care se află în pericol în situaţia în care nu li s-ar distribui acest lapte.
Pe lângă veniturile reduse ale familiei copilului, un alt criteriu obligatoriu pe baza căruia se recomandă distribuirea de lapte praf gratuit este acela ca mama să nu poată alăpta copilul, din motive medicale. Sumele alocate pentru distribuirea de lapte praf gratuit sunt, de la an la an, tot mai mici. Cu atât mai mult anul acesta, care este unul de criză, bebeluşii vor fi mai vitregiţi în ce priveşte ajutorul de la stata.
Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani susţin că în alte state ale Uniunii Europene un astfel de ajutor nu se mai acordă de mult familiilor cu copii mici. Am auzit de mai multe ori că acest tip de ajutor nu este agreat de comunitatea europeană, unde se caută toate căile pentru încurajarea alăptatului natural, la sân, care este în interesul copilului. Anul acesta se vorbea că nu va mai fi alocat deloc un astfel de ajutor, dar după cum se vede mergem totuşi înainte cu distribuţia de lapte praf gratuit. Nu ştim până când, a pus medicul Dumitriţa Mihailovici. (Doina Marcu)