Potrivit Agerpres, la intrarea in sediul DNA, Laura Chitoiu a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor.
Laura Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), este acuzata de procurorii DNA de abuz in serviciu contra intereselor publice. DNA o acuza pe Laura Chitoiu ca a trucat interviul pentru acceptarea de catre ASF a numirii a lui Ina-Ana Crudu in functia de director general al Carpatica Asig. Reamintim ca ASF este condusa de Dan Radu Rusanu, nasul familiei Laura Chitoiu (director ASF) - Daniel Chitoiu (PNL, ministrul Finantelor). DNA a anuntat pe 28 ianuarie ca a inceput urmarirea penala fata de Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, in dosarul Ilie Carabulea - Carpatica Asig - ASF.
Procurorii sustin ca, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv in conducerea ASF, reprezentand interesele unei societati de asigurari), Laura Elena Chitoiu a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor Laurei Chitoiu, interviul a fost devansat pentru data de 19 iunie 2013.
Procurorii arata ca, pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari.
Laura Chitoiu, sotia ministrului de Finante a ajuns la actuala Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF) fiind director in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, unde lucra din 2008, dupa ce Daniel Chitoiu ajunsese parlamentar de Giurgiu. Reamintim ca ASF s-a format prin comasarea activitatilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Institutia controleaza o piata de circa 15 miliarde de euro, avandu-l in frunte pe Dan Radu Rusanu, considerat eminenta cenusie a liberalilor si nasul ministrului Chitoiu. Imaginea ASF s-a degradat inca de la infiintare, iar actualul scandal in care este implicata nu face decat sa confirme proasta gestiune a imaginii si a activitatii ei. Scandalurile in care a fost implicata Autoritatea au inceput la foarte scurta vreme dupa ce institutia s-a format.
Numarul mare de personal (circa jumatate din cel al Bancii Nationale, desi ASF controleaza active de peste 8 ori mai mici), numarul mare de sefi care a trebuit redus, o birocratie interna uriasa care a indepartat angajati valorosi, externalizari cu cantec ale unor servicii, scandaluri legate de piata pe care o controleaza, si nu in ultimul rand faptul ca ASF se autofinanteaza din comisioanele de la cei pe care ii reglementeaza.
Pana si oficiali ai Ambasadei SUA au atras atentia asupra comisioanelor mari percepute de ASF: "Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB", a spus insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.
Agenţia de ştiri HotNews