Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15719
De la 07 Ianuarie 2003
122875786

Lectia papei Francisc pentru liderii europeni:

  • Construiti poduri, daramati zidurile, inlocuiti cultura speculatiei, a profitului si coruptia cu economia sociala
  • 6 May 2016, 23:00
Papa Francisc a cerut vineri liderilor europeni, reuniti la Vatican, sa depaseasca egoismele nationale pentru a "construi poduri si a dobori ziduri" si sa schimbe actualele modele economice, pe care le considera nedrepte pentru foarte multi oameni, scrie AFP.
Intr-un discurs-lectie despre Europa, papa argentinian a cerut tuturor europenilor, si in special liderilor lor, sa revina la originile proiectului european si sa "indrazneasca" o schimbare radicala a modelului, in special cel economic.
"Proiectele parintilor fondatori, vestitori ai pacii si profeti ai viitorului, nu sunt depasite: ele inspira astazi, mai mult ca niciodata, la construirea de poduri si la doborarea de ziduri", a afirmat Jorge Bergoglio, care a primit premiul Charlemagne pentru angajamentul sau in favoarea unitatii europene, sub tavanul aurit al imensei sali Regia, langa Capela Sixtina.
Ceremonia a avut loc la Vatican, si nu in Germania, unde premiul este inmanat in mod traditional, in prezenta majoritatii liderilor europeni, printre care si cancelarul Angela Merkel.
"Ce s-a intamplat cu tine, Europa umanista, paladin al drepturilor omului, al democratiei si libertatii?", a spus papa Francisc, reamintind de asemenea "impresia generala a unei Europe obosite si imbatranite, sterila si fara vitalitate", evocata si in discursul sustinut in fata Parlamentului European la Strasbourg, in noiembrie 2014.
"Economie sociala"
"Visez la o Europa unde a fi migrant nu este o infractiune", a continuat el, deplangand o "Europa in curs de a se baricada in loc sa privilegieze actiunile care permit un nou dinamism in societate".
"Identitatea europeana este, si a fost intotdeauna, o identitate dinamica si multiculturala", capabila sa integreze "culturile cele mai diverse si fara o legatura aparanta intre ele".
"A ne baricada in micile noastre zone de confort nu este o solutie", recunoscuse cu putin timp inainte presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in fata Papei.
Acesta din urma a atacat si lipsa de ambitie a liderilor europeni, tentati, potrivit lui, "sa se multumeasca cu retusuri cosmetice sau compromisuri simple pentru a corecta cateva trasaturi".
Papa a invitat liderii europeni sa "indrazneasca" sa corecteze actualul model economic, pe care l-a criticat in repetate randuri, si in special somajul in randul tinerilor.
"Cum sa evitam sa ne pierdem tinerii care sfarsesc prin a cauta in alta parte idealuri si sensul apartenentei pentru ca aici, pe pamantul lor, noi nu stim sa le oferim oportunitati si valori?", s-a intrebat suveranul pontif.
Raspunsul este intr-o alta politica economica, nu orientata spre "servirea unui mic numar, ci in beneficiul oamenilor si al societatii", a raspuns el.
Asa cum a facut-o in nenumarate randuri, papa a denuntat "specula", "cultura profitului" si "coruptia", pledand pentru trecerea de la o "economie lichida", baza pe finante, la o "economie sociala".
Pe langa cancelarul german si Juncker, au mai participat presedintii Consiliului European, Donald Tusk, Parlamentului European, Martin Schulz, Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, premierul italian, Matteo Renzi, si sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: O realitate incontestabilă
Horoscopul zilei de 7.05.2016
Israel: Un barbat a cerut in justitie un ordin de restrictie impotriva lui Dumnezeu,
care ar fi fost deosebit de rau cu el
Iohannis da verde imprumutului de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Alianta Medicilor si Asociatia Daruieste Viata trimit un memoriu catre Klaus Iohannis:
Atentat la sanatatea publica. Impactul utilizarii de dezinfectanti falsificati asupra ecologiei mediului de spital intruneste conditiile declararii situatiei de urgenta
Marian Vanghelie despre perchezitiile DNA care vizeaza posibila falsificare de semnaturi pe listele sale electorale:
Demnitatea mea e atat de mare incat nu mi-o poate lua DNA prin asemenea masuri. Ce se intampla nu mai are legatura cu statul de drept
Procurorii DNA fac perchezitii intr-un dosar privind falsificarea listelor electorale in Bucuresti si Ilfov
Guvernul Ciolos isi risca pentru prima oara mandatul
daca incepe razboiul cu mafiile din Sanatate. Iohannis trebuie sa se trezeasca si el
Traian Basescu, urmarit penal pentru spalare de bani in dosarul terenului din Aleea Privighetorilor
Ministerul Muncii vrea sa scoata zilierii din economia gri prin tichete;
impozitul, platit de angajat
Botoşani: Cine sunt autorii morali ai accidentului mortal de la Darabani
Ioan Rotundu
Comunicat de presă CJ Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog