Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
25896
De la 07 Ianuarie 2003
78374295

Lege pentru părinţii care pleacă la lucru în străinătate

  • 3 September 2013, 23:00
Deputatii au aprobat marti un proiect de lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului, noutatea actului normativ constand in faptul ca parintii care pleaca la munca in strainatate au obligatia sa notifice autoritatile cu 40 de zile inainte si sa desemneze persoana in grija careia ramane copilul, anunta Agerpres. Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege cu 322 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.
Secretarul de stat in ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat in plen ca prin proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt introduse o serie de elemente noi care "sa stea la baza luarii de catre profesionisti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului".
El a explicat ca prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite sa asigure o protectie adecvata a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Potrivit secretarului de stat, acest proiect de lege clarifica si procedura de inregistrare a nasterii copiilor parasiti. In acelasi timp, sunt reglementate si sanctiunile care ar putea fi aplicate in situatia indeplinirii defectuoase a responsabilitatilor, crescute prin acest proiect de act normativ. La randul sau, deputatul PSD Ana Birchall a afirmat ca prin intrarea in vigoare a Legii 272/2004 a fost instituit principiul interesului superior al copilului drept criteriu fundamental care sta la baza oricarei dezbateri si decizii luate de autoritatile publice si de organismele private.
Ea s-a referit la noutatea adusa prin acest act normativ, aceea ca parintii care doresc sa mearga la munca in strainatate au obligatia sa notifice cu 40 de zile inainte de data plecarii autoritatile locale, precum si nominalizarea persoanei in grija careia copilul o sa fie lasat in toata aceasta perioada.
"Eu consider ca protectia si promovarea drepturilor copilului trebuie sa se numere si printre prioritatile noastre legislative si tocmai de aceea rog toti colegii si colegele parlamentari, indiferent de grupurile politice, sa voteze acest proiect de lege. PSD sustine si va vota pentru aprobare", a aratat Birchall.
Potrivit raportului Comisiei juridice, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul si care urmeaza sa plece la munca in strainatate are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de care apartine cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara. "Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz. Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi", se arata in raportul Comisiei.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Antrenorul lui Chuck Boriss
O copilă din Botoşani a cucerit podiumul unui festival de muzică din ţară
Clovnul lui Putin şi-a continuat circul la Chişinău
Senatul a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu
cvorumul la referendum va fi de 30%
Rusia ameninţă Republica Moldova cu un nou embargo la importul de vinuri
Deşi acuzat penal, PNL îl trimite pe Ovidiu Silaghi în Parlamentul European.
Botoşani: Locul unde se afl㠄leopardul” primarului Portariuc (II)
Ioan Rotundu
Un teribilist de 14 ani a dat bătăi de cap polițiștilor
Sute de contestații la Bacalaureatul de toamnă
Peste trei sute de posturi libere în învățământ
Centre de permanență pentru bolnavii din satele județului
Grave acuzaţii la adresa conducerii societăţii RVG
Ioan Rotundu
Modern Calor - Comunicat umplere instalaţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă