Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7537 lei
1 USD = 4.3082 lei


Număr accesări
Astăzi:
435
De la 07 Ianuarie 2003
71381610

Lege privind promovarea energiei regenerabile

  • 9 July 2010, 23:00
Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020.
Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%. Legea poate fi citita pe monitoruloficial.ro, Partea I, nr.474.
Legea 220/2008 prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:
Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara Potrivit Legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.
Investitorii asteapta cu interes aplicarea acestei legi. Deocamdata, este o lege care nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu exista norme metodologice de aplicare a acesteia. Reprezentantii Musat & Asociatii au atras atentia, recent, asupra faptului ca legislatia nefunctionala ar putea afecta potentialul acestui sector. "
Din pacate, legea nu este deocamdata pe deplin functionala, neavand norme de aplicare si asteptand aprobarea Uniunii Europene referitoare la schemele de ajutor de stat, ceea ce afecteaza destul de serios potentialul acestui sector", a declarat Miruna Suciu, partener Musat & Asociatii. Potrivit acesteia, un cadru legislativ coerent ar atrage o dublare a numarului investitorilor in energie eoliana.
"Din experienta mea personala va pot spune ca sunt cel putin 10-15 investitori cu care am discutat in ultimele luni si care detin atat interes, cat si resurse de a investi in proiecte energetice din resurse regenerabile", a precizat Miruna Suciu.
"Solutionarea aspectelor legate de modul in care sunt gestionate si atribuite certificatele verzi, considerate de catre unele voci drept o forma deghizata de ajutor de stat, controversa aflata si pe agenda Comisiei Europene, este necesara pentru crearea unui mediu de business competitiv. Discutiile derulate astazi intre autoritatile ce reglementeaza acest domeniu si reprezentantii mediului privat demonstreaza dorinta tuturor partilor de a rezolva aceasta situatie", a declarat, la randul sau, Anca Buta Musat, partener Musat & Asociatii.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Program Rv SOMAX, sâmbătă şi duminică
Dan Dungaciu: Şase luni decisive pentru Basarabia
Eva Iova: Suflaţi în vuvuzele!
Nici Superman, nici Spiderman nu puteau face ordine in sistemul sanitar in cateva luni
Proprietarii câinilor care ataca alte persoane nu mai răspund pernal
Justiţia americană ţine cu poliţiştii albi, chiar dacă-s criminali
Traian Basescu taie şi acordarea contravalorii trusoului în 2010
Unde a greşit Traian Basescu. L-a învins sistemul?
Bancul zilei: Calculatorul care poate stabili paternitatea
Prutul a crescut cu peste 4 metri în ultimele 25 de ore
Ţigarete în valoare de 10.000 lei confiscate într-o săptămână
Continuă acţiunile de reabilitare a zonelor afectate d inundaţii
Ajutoare în bani şi o locuinţă modulară pentru flămânzenii afectaţi de inundaţii
Evacuări în lunca Prutului
Tânără salvată dintr-o maşină de pompieri
143 de persoane au fost evacuate din lunca Prutului
Schitul Balş, locul unde copii sunt mai aproape de Dumnezeu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă