Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37750
De la 07 Ianuarie 2003
89143873

Legea Educaţiei, promovează două trasee:
emigrare sau reîntoarcerea la activităţi agricole

  • 14 April 2010, 23:00
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania este nemultumita de noua lege a educatiei care, in opinia reprezentantilor studentilor ar indemna la doua chestiuni: emigrarea sau lipsa studiilor superioare si intoarcerea la agricultura. In plus studentii etnici romani din jurul granitelor nici nu sunt cuprinsi in noua lege, ca si cand nu ar exista bursele statului roman pentru acestia.
Romanian Global News a aflat din surse oficiale ca ministrul Funeriu era la curent cu aceste lacune ale legii dar ca nu a intreprins nimic pentru modificarea ei. Ne intrebam in context daca ministrul, el insusi pana mai ieri un roman "scolit" in afara granitelor, are idee despre politicile Statului roman in materie de romani de pretutindeni si daca da cine il consiliaza pe aceasta tema.
ANOSR a dat spre publicare urmatorul comunicat de presa:
"În urma consultărilor cu reprezentanţii Ministerului şi a dezbaterilor purtate pe proiectul de Lege a Educatiei, ANOSR se declară stupefiat de caracterul TOTAL împotriva studentilor a ultimei variante de lege înaintată către Guvern.
1. Studentii îsi pierd cele mai elementare drepturi de a fi reprezentati. Participarea în comisiile universitare, în biroul senat, biroul consiliu, consiliul de administratie, sunt principalele mecanisme REALE de reprezentare. Fără acestea, studentii devin simple exponate, fără acces la deciziile importante din cadrul universitătii.
2. Studentii NU au un învătământ centrat pe student. Simpla enuntare a unui principiu, nu presupune un învătământ centrat pe student! În acest moment, întregul proiect de lege duce la rigidizarea traseului educational, blochează orice tip de mobilitate si transferurile studentilor.
3. Coruptia universitară în loc să fie combătută este stimulată. Lipsa studentilor din comisia de etică a ministerului, din comisiile universitare, lipsa unei structuri care să combată acest fenomen, va duce la cresterea coruptiei în mediul universitar. Proiectul de lege are drept efect distrugerea oricărui sistem functional de reprezentare al studentilor.
4. Suportul financiar acordat studentilor nu mai este garantat de lege. Proiectul de lege nu oferă nicio garantie privind sprijinul financiar oferit studentilor, subventiile.
5. Învătământul de stat nu este gratuit, nici măcar pentru studentii beneficiari ai unor locuri sustinute de stat. Multitudinea taxelor sustinute de lege, lipsa oricăror elemente de asigurare a unei echităti în accesul si parcurgerea învătământului superior, va genera un învătământ doar pentru cei bogati. În România, gradul de acces a celor săraci sau cu o situatie financiară dificilă la învătământul superior este cel mai scăzut din Europa. Prin prezentul proiect de lege, această segregare este stimulată!
6. Legea lasă loc unor "boom-uri" imobiliare. Finantarea învătământului privat, intrarea bunurilor universitătilor private la desfiintarea acestora în posesia fondatorilor, trecerea bunurilor universitătilor publice după desfiintare, în domeniul privat al statului va permite o serie de abuzuri cu profit major, în detrimentul educatiei.
7. Etnicii români din străinătate nu există în viziunea MECTS. De acum, studentii basarabeni nu mai primesc nicio subventie, nicio bursă si niciun sprijin din partea statului român. Educatia este transformată într-un "serviciu" de proastă calitate, ca si alte servicii publice din România. Studentii vor primi burse doar dacă au ‘o comportare exemplară', situatie asemănătoare cu cele de dinainte de '89.
Astfel, ANOSR solicită înfiintarea unei comisii de lucru care să includă toti partenerii sociali pentru amendarea prezentei propuneri de lege. După un set de dezbateri publice, doar bifate de minister, în care 99% din propunerile ANOSR, din care peste 50% PROMISE că vor fi introduse în lege, constatăm o ignorare COMPLETĂ a societătii civile si un dispret real fată de studenti. ANOSR a participat în mod constructiv la TOATE dezbaterile publice. A organizat peste 40 de dezbateri interne în tară pentru a fundamenta pozitiile, în final, realizând că abordarea constructivă în România este sortită esecului.
Din perspectiva ANOSR, actiunile desfăsurate de MECTS, NU au fost dezbateri publice ci simple campanii de promovare, informare si o disimulare continuă! În aceste conditii, ANOSR cere demisia Ministrului Educatiei" se arata in comunicatul de presa citat.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Olteanul şi Oltcit-ul
Pompieri pentru o zi
Găselniţa Guvernului Boc cu impozitul forfetar nu atacă evaziunea fiscală
Comerţ cu certificatele de emisii de dioxid de carbon prin negociere directă
Românul şi studiul intens
Ajutorul acordat Greciei ar putea ajunge la 90 miliarde euro
Omul care se luptă cu sistemul, fără să-l poată învinge
Lucian Bute promite un meci mare: Îmi voi păstra centura de campion
Un subiect de reflecţie: adopţiile internaţionale
Aproape 20.000 firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru al anului
Presa face mişto din Biserică sau invers?!
Un alt deputat PSD a fugit la independenţi
Angajaţii aflaţi în concediu medical vor putea fi verificaţi la domiciliu
numărul zilelor de concediu medical va fi redus de la 45 la 30
Fenomenul social-democraţiei româneşti
Ioan Rotundu
Omul care aduce laptele
Micuţii de pe Grădiniţa 4 învaţă ce este E.ON
Azi, judecătorii se pronunţă asupra deciziei de suspendare a firmei Sanomed
Primarul Cătălin Flutur încurajează acţiunea prefectului
în ce priveşte verificarea certificatelor de producător
Soră violată de fratele beat
Bolnavii întemniţaţi la domiciliu şi chestionaţi ca la fosta Securitate
angajatorii, în loc să se ocupe de afacere se vor ocupa de birocraţie certificatul medical va putea fi anulat fără vreo pisibilitate de contestare din partea bolnavului
Mai mulţi bani pentru învăţământul liceal vocaţional
Medicii se simt terorizaţi ca să nu mai elibereze certificate medicale
Dihonie în privinţa majorării salariilor la bugetari
Dihonie în privinţa majorării salariilor la bugetari
COMUNICAT de pres㠄Vivat Veselia” Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă