Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3489
De la 07 Ianuarie 2003
122575428

Legea darii in plata a trecut de Parlament

  • Debitorii cu greutati la plata ratelor vor putea preda bancii cheile casei in 15 zile de la promulgare.Vezi forma finala a darii in plata
  • 13 April 2016, 23:00
Parlamentarii au votat cu 207 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva ultima varianta a Legii darii in plata (sau, la rigoare, "Lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite"), urmand ca legea sa fie trimisa Presedintiei pentru a fi promulgata. Daca Iohannis o promulga, legea va deveni operationala dupa 15 zile. Vezi in atasament forma finala a unei legi care timp de un an a starnit controverse si dispute care a adus la limita isteriei reprezentantii ambelor tabere, niciuna neparand. dispusa la compromisuri.
Initiatorul legii, deputatul Catalin Zamfir, pe Facebook: "Oameni buni, AM REUSIT!!! Legea darii in plata a fost votata! V-am promis inca de anul trecut, ca pentru a trece legea asta voi pune la bataie tot ce am mai bun in mine, ENERGIE, FORTA, SUFLET! Si am facut-o! N-as fi reusit fara implicarea si sprijinul total al prof. Piperea, care s-a dovenit a fi un partener ireprosabil.
N-as fi reusit nici fara sprijinul colegilor din PNL, carora le multumesc, cum le multumesc public si colegilor de la PSD, ALDE, UNPR si UDMR care n-au cedat presiunilor uriase care s-au facut in toata aceasta perioada si au facut posibila adoptarea legii. Nu in ultimul rand multumesc si celor care au rezistat pe baricade pana la final, care au crezut pana in ultima clipa ca BINELE va invinge pana la urma. Voi mi-ati dat, dragi prieteni, forta si energia sa duc pana la capat aceasta batalie!"
Bancherii au avertizat ca e o lege neconstitutionala, cerand modificari pe care initiatorii le considerau ei insisi a fi neconstitutionale.
Principalele 3 puncte de disensiune intre initiatorii legii si contestatarii acesteia:
1. Daca sa existe un plafon pana la care legea se va aplica si daca da, care sa fie acela. In final, legea se va aplica doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro. .
2.Daca legea sa se aplice retroactiv, inclusiv la cei care au fost deja executati silit sau in curs de executare silita.In final, s-a decis ca darea in plata sa se aplice si celor aflati in executare silita si celor la care executarea silita s-a incheiat.
3. Daca legea sa se aplice doar pentru creditele avand ca destinatie locuinte sau pentru orice fel de credite garantate cu ipoteca. In final, legea se va aplica doar in cazul in care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă
Reamintim ca impotriva formei initiale a legii darii in plata nu au fost doar bancherii ( y compris BNR) ci si Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, agentiile de rating, Consiliul Investitorilor Straini, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (pana si- intr-un registru aproape comic- Asociatia "Salvati Copiii"), in vreme ce parlamentarii, organizatiile de sprijin a consumatorilor si o buna parte dintre cei care imprumutati in valuta (in special in chf) au sprijinit acest demers legislativ.
Mai spunem ca practica mondiala in materie de "datio in solutum" este subtire, dar majoritatea tarilor in care o asemenea lege este in vigoare, cel care ia un imprumut de la banca spune din start daca ia in calcul darea in plata- caz in care dobanda bancii este mai ridicata.
Reamintim ca in 18 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea darii in plata, dupa ce legea fusese adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputailor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.
Intr-o postare pe Facebook, seful statului explica atunci de ce forma adoptata de Parlament risca sa creeze noi dificultati celor care au credite imobiliare: "Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei.
Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile."
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 14.04.2016
Bancul zilei: Uimirea soţului
Conform autorităților Ucrainene pe 15 iunie Vama Racovăț, va fi inaugurată.
Informare meteo de ploi si vant, valabila pentru toata tara
Joseph Daul avertizeaza ca fortele populiste si eurosceptice au acelasi scop cu Rusia, distrugerea Uniunii Europene
Botoşani: Florin Ţurcanu şi socrul său Aristotel Anuşcă trimiţi în judecată de DNA
Patriarhul Daniel va primi titlu de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Politehnica Bucuresti "
pentru asigurarea continuitatii in credinta stramoseasca"
Procurorii cer pedepse cu inchisoarea pentru Dan si Camelia Voiculescu in dosarul "Santaj la Antene"
Patronatele bancare solicita "cu toata responsabilitatea" sesizarea Curtii Constitutionale pe tema darii in plata
Romania Curata: Cum au fost impiedicati rusii de la RAFO sa vanda rafinaria la fier vechi si sa fenteze sanctiunile occidentale
Pe ce se bazeaza acuzatiile de simpatii legionare aduse lui Marian
Munteanu. Cum arata "sfanta tinerete" politica din anii 90 a candidatului PNL la Primaria Bucurestiului
Guvernul a demis sase prefecti si subprefecti
Guvernul abandoneaza actualul proiect de ordonanta privind salarizarea, urmand sa lucreze pe o noua forma
Premierul nu a luat nicio decizie in privinta ministrului muncii
Reţeta zilei: Salată orientală de post
Comunicat de presa CJCPCT Botoşani
Cum a dat prefectul ţeapă Sindicatului de la Staţiunea Popăuţi
Scandal mocnit în PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Portariuc exersează viitoarea profesie de plasator forţă de muncă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog