Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11411
De la 07 Ianuarie 2003
120867024

Legea privind plagiatul si scolile doctorale este neconstitutionala

  • 26 October 2016, 23:00
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca ordonanta privind plagiatele si scolile doctorale, in forma adoptata de Parlament, este neconstitutionala, transmite agentia Mediafax.
"Legea este integral neconstitutionala, ordonanta de urgenta ramane in vigoare", a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.
Decizia CCR a fost luata cu unanimitate de voturi, judecatorii acceptand astfel sesizarile depuse de Guvern si PNL.
Ordonanta de Guvern 4/2016, pe care fusesera operate ulterior, de catre Parlament, modificarile in Legea Educatiei Nationale, are un singur articol ce prevede ca "diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului". De altfel, si acest act a fost criticat pentru ca le permite plagiatorilor sa scape de la plata sporurile primite pentru doctorate sau pentru salariile majorate in baza acestui titlu.
OUG mai prevede ca la articolul 324 din LEN, literele c) si d) se abroga. (Articolul 324 prevedea urmatoarele, la literele c) si d): Pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni: c) retragerea calitatii de conducator de doctorat sau a atestatului de abilitare; d) retragerea titlului de doctor;)
Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea privind scolile doctorale si plagiatul, in forma adoptata de Senat, dupa ce liberalii anuntasera ca au depus si ei o contestatie la aceeasi lege, votata insa de unii senatori PNL.
In sesizarea depusa la CCR, Guvernul semnaleaza incalcarea principiului bicameralismului, fiindca cererea de reexaminare a legii care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor a fost adoptata de Senat fara un vot prealabil in Camera Deputatilor.
Executivul mai precizeaza in sesizarea catre CCR ca, prin adoptarea respectivei legi, a fost incalcat articolul 1, alin. 5 din Constitutie, care prevede ca "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie". "Prin prisma acestei reguli constitutionale se desprinde interpretarea potrivit careia activitatea de legiferare se realizeaza in limitele si in concordanta cu Legea fundamentala dar aceasta trebuie sa se faca in conditii de calitate a legislatiei. Pentru ca legea sa fie respectata, aceasta trebuie cunoscuta si inteleasa de subiectii de drept, iar pentru a fi inteleasa, trebuie sa fie suficient de precisa, si previzibila, in scopul de a oferi securitate juridica destinatarilor sai", mai argumenteaza Guvernul.
Liberalii au adus si ei argumente similare in fata Curtii Constitutionale. In primul rand ei invoca jurisprudenta CCR, conform careia o lege trebuie supusa votului final in fiecare camera a Parlamentului, nu doar intr-una din camere, asa cum s-a intamplat in cazul de fata.
Agentia DE STIRI HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nicusor Dan: Premierul Romaniei dupa alegeri va fi ori Dacian Ciolos ori Liviu Dragnea
Asta este alegerea pe care romanii o fac in decembrie 2016
Focșănean bătut în Primărie de către consilierul primarului PSD Cristi Misăilă
PNL Vrancea solicită demisia primarului PSD Cristi Misăilă și a consilierului acestuia Daniel Grigoraș.
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Cat de interesati sunt locuitorii din judetul Botosani de Halloween si ce costumatii se cauta
A descoperit in rucsacul unui barbat, care se plimba in zona Patriarhiei Romane, "moastele a 30 de sfinti"
Guvernul a aprobat un proiect de lege privind dezvoltarea asistentei medicale comunitare
O sugestie urbaniştilor din Primăria Botoşani venită din Madrid
Ambasadorul Moscovei convocat de ministerul ungar de externe
din cauza comentariilor televiziunii ruse despre revolutia din 1956
Cum a fost primit Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii, de vicepresedintele CJ Valcea
"Am un cult deosebit pentru domnul general, ma inclin in fata dumneavoastra! Ati ramas in mentalul colectiv, ne-ati invatat ca ideea de nationalism nu trebuie sa piara niciodata"
Guvern: Romania si SUA vor semna un acord de securitate sociala
pentru asigurarea unei protectii sporite cetatenilor celor doua state
Marian Lupu, candidatul lui Plahotniuc: Am luat decizia sa ma retrag din cursa electorala
Horoscopul zilei de 27.10.2016
Bancul zilei: Politeţe… cu substrat
Asemănare geamănă între Gorghiu şi Dragnea
Ioan Rotundu
Un călugăr Budist, mumificat în urmă cu 100 de ani s-a trezit la viață
Ovidiu Portariuc, noua victimă a tradiţiei socialiştilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă