Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
458
De la 07 Ianuarie 2003
122886107

Legea retrocedării arhivelor confesionale va fi primul act de nerecunoaştere a suveranităţii statului român

  • 6 April 2011, 23:00
În Constituţie se prevede că România este un stat naţional, suveran şi independent. Prin aruncarea în necunoscut, în timp ultimativ udemerist de zece zile după aprobarea legii, a arhivelor confesionale, fără nici o asumare a responsabilităţii asupra soartei lor ulterioare, statul român abdică de la suveranitatea sa pe teritoriul actual al României.
Se ştie că până în anul 1895, naşterile, cununiile şi decesele erau înregistrate exclusiv de preoţi. Abia din 1895, starea civilă este ţinută inclusiv şi de către stat. Cum fiecare cetătean al României are dreptul fundamental de a-şi cunoaşte identitatea, strămoşii, aruncarea în timp de zece zile de la promulgarea legii, ultimativ, a acestor singure urme care au tangenţă uriaşă cu un drept fundamental al omului, este un act, nu numai de iresponsabilitate politică, ci şi un act de abdicare a statului de la suveranitatea şi responsabilitatea sa.
M-am confruntat recent cu situaţia de la o parohie care practic nu mai deţine nici registrele născuţilor, nici cele ale cununaţilor, nici cele ale morţilor din anii '50-'70 din secolul trecut, aruncate probabil cu ocazia restaurării bisericii. Să ne imaginăm în ce condiţii – obiective şi subiective - aruncăm în timp de zece zile, ultimativ, documente unicat care privesc drepturile fundamentale ale omului.
Cum suveranitatea statului implică nu numai controlul, deciziile, conducerea, ci şi suprema responsabilitate faţă de destinul cetăţenilor săi, distrugerea voită sau ne-voită a singurelor urme ale vieţii de cândva a strămoşilor, de unde aflăm numele lor, vârsta, data naşterii lor, a cununiei, a morţii, înlănţuirea genealogică este un atac incomensurabil asupra unui drept sfânt al cetăţeanului, fie el de etnie română, fie maghiară, germană, evreiască, armeană, ţigănească etc.
Există, aşadar, atâta valoare în aceste documente de stare civilă de până la 1895 încât ele nu pot fi evaluate cu nici un preţ în raport cu drepturile omului. Şi atunci, în caz de distrugere a lor, pe bună dreptate, fiecare cetăţean, de orice etnie şi confesiune, va avea dreptul să dea în judecată statul pentru iresponsabilitatea de a fi aruncat în necunoscut, în timp ultimativ de zece zile, nişte comori care stau la baza unor drepturi fundamentale ale omului: dreptul la trecut, dreptul la rădăcini, dreptul la identitate.
Se ştie că Legea Arhivelor Naţionale include şi suveranitatea statului român, dreptul instituţiei Arhivelor de a administra, supraveghea şi proteja Fondul Arhivistic Naţional, în care sunt incluse şi documentele create de instituţiile religioase. Este, aşadar, ilegal, din punctual de vedere al acestei legi, să arunci în necunoscut, ultimativ, în timp de zece zile, nişte documente extrem de valoroase prin unicitatea lor, fără să ai habar de protecţia lor.
O lege de acest gen trebuie să includă păstrarea definitivă, fără posibilitatea altor ultimatumuri, indiferent cine este proprietarul, în Arhivele Naţionale - unde sunt păstrate în deplină siguranţă şi la dispoziţia cercetătorului onest din ţară şî străinătate - a tuturor matricolelor de stare civilă create până la 1895, de asemenea şi documentele bisericilor, protopopiatelor şi episcopiilor de până la 1918, care, de asemenea, implică dreptul fundamental al cetăţeanului la trecut.
Eu nu vreau să fiu şi eu afectat de cumplitele legi medievale Aprobate şi Compilate, care au durat extrem de mult în Transilvania şi care au ţinut pe strămoşii mei în şerbie şi nu le-au dat posibilitatea să acceadă la şcoli şi să-şi creeze propriile documente care să-mi fie mie suficiente acum pentru a le cunoaşte identitatea şi viaţa.
De aceea, cei care au fost responsabili de acest statut al strămoşilor mei şi care au avut exclusiv posibilitatea să creeze documente, sunt datori, peste timp, să-mi dea dreptul la trecut. Altfel consider că legile medievale ale şerbiei acţionează în continuare şi asupra mea.
Pentru Romanian Global News, Drd.Vasile LECHINŢAN

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Blonda şi BMW-ul
România pierde anual aproape un miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic
Tabără: Alimentele nu se vor scumpi semnificativ în acest an
Reportaj cu moartea şi cu taxele
(Plus o roabă şi două lopeţi, undeva mai în spate)
Dinel Staicu, dat in urmărire generală, a devenit Dinel Nuţu
după ce şi-a schimbat numele, în ianuarie
Ahmed Gheriani, rebelul libian care a devenit erou în ciuda voinţei sale
a fost împuşcat pentru ca nu a vrut să spună 'Traiască Gaddafi'
Oaspeţi din Ucraina la Biblioteca Botoşani
Caricatura zilei
Toate animalele unei familii din Prisăcani au fost mistuite într-un incendiu teribil
Liceul Flămânzi a câştigat proiectul de 5.000 de euro finanţat lunar de OMV-PETROM
INFORMARE
Comunicat de presă - IŞJ Botoşani
Conflict mocnit între Băsescu şi Boc
premierul refuză să demisioneze până la Congresul PDL
Ministerul Culturii nu are fonduri să cumpere manuscrisele lui Emil Cioran, scoase la licitaţie la Paris
Elena Udrea va moderniza drumurile din Botoşani
Iepuraşul de Paşti aduce 11 tramvaie nemţeşti în Botoşani
Apă mai bună la robinete pentru botoşăneni
Izvor cu apă caldă la Vlădeni
Bolnavii vor plăti şi la medicamentele primite prin programele naţionale de sănătate
Fermierii mai pot obţine motorină cu acciză redusă
Profesorii protestatari vor daune pentru salariile neplătite la timp
Profesorii botoşăneni mai speră la salarii majorate
Gândul ascuns al Patriarhiei Române
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog