Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6155
De la 07 Ianuarie 2003
68902646

Legenda satului Frunza din vecinătatea Oroftianei

  • 29 February 2016, 23:00
Peste culmile dealurilor satului Pilipăuţi (Satu-Mare), spre nord s-a aflat cândva satul Frunza, cu puţine gospodării – 30, dar cu biserică şi cu medicul localităţilor din împrejurimi. Acest sătuc şi-a ales aşa nume legendar datorită verdeţei abundente care ascundea gospodăriile, că până şi astăzi s-au păstrat pomii fructiferi.
Medicul Vasilescu, locuitor băştinaş avea o curte arătoasă la marginea satului dinspre apus, inundată de tufe de liliac. Pe aici trecea drumul de legătură a ţinutului nostru cu celelalte localităţi româneşti din preajma Darabanilor.
Satul Frunza a dispărut în întregime în perioada stalinstă, păstrându-se până în prezent peatra de altar a Bisericii şi cei 2 tei de la poartă. Satul a dispărut din cauză, că a nimerit pe linia de frontieră. Deaceea locuitorii lui au fost impuşi s㠖 şi părăsească casele: o parte au trecut cu traiul în satele vecine:
Pilipăuţi, Lunca, Oroftiana, iar cei care nu s-au supus au fost ridicaţi şi duşi la munci grele în Donbas şi Siberia. Din iniţiativa unei locuitoare a satului Marşinţi, care venea des la slujbă la Biserica din satul Frunza şi a preotului – paroh al Bisericii Sf.Spiridon din Herţa – Nectarie Balan, cu ajutorul lui Dumitru Apalaghie şi a altor gospodari din Satu-Mare lângă peatra de altar în 2010 a fost instalată o cruce de lemn.
O perioadă îndelungată şi-a jucat frunzele în vânt şi plopul secular de la curtea medicului Vasilescu, căruia i s-au creat 6 legende.
Cică plopul avea o scorbură în rădăcină care slujea drept cale unui balaur mare cu capul cât un cap de oaie spre adâncul pivniţilor(beciurilor) de cărămidă de sub curte. L-au văzut unii şi s-au îngrozit de aşa namilă. Dimineaţa ieşea la răsăritul soarelui din ascunziş şi se târa pe cărarea bătătoare spre apele Prutului. Toată ziua se afla în lunca Prutului, iar spre seară se întorcea în pivniţele curţii.
Un gospodar îndrăzneţ, după meserie sobar, Leon Grigori s-a dus cu pătaşca(roaba) după cărămidă din pivniţile curţii, dar n-a dovedit bine să se apuce de lucru, că a fost alungat de monstrul târâtor până aproape de sat. Cu timpul plopul s-a uscat lăsându-şi numele de Plopul Balaurului, iar balaurul a dispărut.
Vergina Pojar - fostă profesoară de limba şi literatura română
Sat Lunca Ținutul Herța aparținător astăzi Ucrainei.

Sursa> www.plaidarabanean.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Blaga: "Nu sunt de acord cu scaderea pragului electoral. Cat sa fie, minus 3%?"
Tariceanu: Ministrul Justitiei a incalcat procedurile prin sustinerea lui Kovesi la sefia DNA
Zgonea catre locuitorii din Alba Iulia:
Singura dumneavoastra bucurie este ca va viziteaza cineva de Ziua Nationala. Reactia primarului Hava: Politica e politica, dar de aici pana la a fi nesimtit e mare distanta
Mulţumim botoşăneni!
Am platit integral cele 178 de milioane de euro prin mecanismul de plata instituit de Parlament
Slujitorii Bisericii fură la greu din veniturile Patriarhiei
Ioan Rotundu
Satul facturilor uriase la curent,
unde oamenii n-au nici macar masini de spalat. "Am dat 12 milioane, ca doar e scris"
Rebelii sirieni au tras cu o racheta americana intr-un tanc T-90 rusesc
Horoscopul zilei de 01.03.2016
Bancul zilei: Crunta răzbunare a soţiei înşelată
Reţeta zilei: Borş de peşte
Portariuc a regizat un nou atac asupra lui Flutur
Ioan Rotundu
Decizie a conducerii Bisericii Ortodoxe:
Toti preotii si administratorii de bunuri bisericesti vor semna un Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica
Botoşani: Premiu pentru „Excelenţă politică”. Care „excelenţă”?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă