Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3703
De la 07 Ianuarie 2003
104536309

Leptospiroza ne dă târcoale

  • 21 June 2009, 23:00
A venit căldura şi odată cu aceasta ameninţă din nou leptospiroza, boala care este în elementul său în sezonul vară-toamnă. După ce anul acesta au mai fost înregistrate câteva cazuri de leptospiroză, la sfârşitul săptămânii trecute, medicii botoşăneni au consemnat o suspiciune de leptospiroză, cadrele medicale trimiţând cazul la Iaşi din cauza semnelor de alterare a stării de sănătate a bolnavului. Bărbatul de 33 de ani, căruia i s-a pus diagnosticul provizoriu de leptospiroză le-a declarat medicilor că are dureri musculare, dureri abdominale, iar investigaţiile efectuate în regim de urgenţă la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean au arătat că prezenta o insuficienţă renală, complicaţie care apare în urma infectării cu leptospire.
În sprijinul acestui diagnostic vine şi faptul că bărbatul fusese la scăldat cu ceva timp înainte de a prezenta primele simptome care par să fie de leptospiroză. În ultimii ani, leptospiroza a făcut şi victime în rândul botoşănenilor, boala fiind letală atunci când bolnavul se prezintă la medic în stadiu avansat al acesteia. „Leptospiroza este o boală infecţioasă acută din grupul zooantroponozelor, provocată de mai mulţi microbi cu denumirea de leptospire, care pătrund în organismul uman pe diverse căi, fiind transmise de la animale. Se manifestă clinic prin simptome de intoxicaţie pronunţate, temperatură înaltă, cefalee, dureri musculare, mai ales în gambe, afectarea rinichilor, ficatului, sistemului nervos şi a celui cardiovascular, de asemenea se manifestă prin apariţia icterului şi sindromului hemoragic la o parte din bolnavi”, precizează un cadru medical din Unitatea de Primire a Urgenţelor.
Sursa de infecţie, mai frecvent, o constituie şobolanii, şoarecii şi alte rozătoare. De asemenea, mai pot servi ca sursă de infectare diverse animale domestice ca porcinele, bovinele, ovinele, caprinele, cabalinele, păsările, câinii, pisicile etc. Adeseori, prin urina rozătoarelor, leptospirele ajung în apale unor iazuri, apă care devine un real pericol pentru cei care se scaldă în ea. În sezonul considerat prielnic îmbolnăvirii le leptospiroză, medicii recomandă printre măsurile de precauţie şi evitarea scăldatului în apele stătătoare.(Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Tâmpiţii” lui Băsescu pot fi găsiţi în ministerul Educaţiei
peste 50 de erori descoperite în subiectele de la bac
Încet, dar sigur, activitatea spitalelor se blochează
Începe vânătoarea bolnavilor TBC
Lipsa demnităţii le atrage doar dispreţul
Ioan Rotundu
Construirea podului de la Alexii a intrat în linie dreaptă
Sute de căruţe neînmatriculate circulă alandala pe drumul european
Comunicat de presă
Împuşcături şi ostateci la casa lui Ţânţăreanu
Înfrăţire franco-română, apreciată, la Biblioteca Flămânzi
Destăinuirea lui Boc către Udrea
Horoscop
La 25 de ani vrea să-şi ia lumea-n cap!
Stavilă şoferilor nesimţiţi!
Autorităţile botoşănene aşteaptă o mână salvatoare din partea Guvernului
UE nu-i ca o căciulă, de unde fiecare administraţie ia bani şi face ce vrea
Comentariul comentariilor CII
(Ioan Rotundu)
Românul şi sezonul estival
Primăria Botoşani, datoare la operatorul de gunoi cu 1.000.000 lei
360 botoşăneni plecaţi peste graniţă au actele de identitate expirate
Drama umană din Botoşani, Aleea Luizoaiei nr. 10
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă