Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
40310
De la 07 Ianuarie 2003
92482453
Lex et honor

Comisarul Roşu nu are bani de şpagă

  • 2 June 2006, 23:00
Continuând seria interviurilor începută săptămâna trecută, ne-am oprit de data aceasta asupra şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Pornind din pridvorul reputaţiei sale, am trecut prin salonul abilităţii de şef. Pentru că nu se putea altfel şi pentru a dovedi că este o bună gazdă, ne-a permis să privim puţin pe gaura cheii de la dormitorul matrimonial. Am vorbit despre şpagă şi foloase necuvenite, am inspirat o gură de aer pe balconul pasiunilor personale. După un astfel de tur biografic, era şi normal să ni se facă foame. Aşa că l-am trimis pe comisarul şef Dan Roşu la piaţă. După cum ne-a spus la întoarcere, se pare că negoţul cu precupeţele îi prieşte. Abia când i-a mai revenit zâmbetul în colţul gurii, dar şi atunci cam cu sfială, am trecut la subiecte politice. Adică am discutat despre Ştefan cel Mare. Deşi comisarul şef este Roşu, întrebările şi răspunsurile au constituit un curcubeu biografic, cu tonuri coloristice mai tari sau mai… terne.
Reporter: Ca orice persoană publică vă bucuraţi, sau nu, de o anumită reputaţie. Care ar fi ingredientele succesului dumneavoastră?
Dan Roşu: Nu ştiu, nu mi-am pus niciodată problema în felul ăsta. Nici nu am urmărit în ceea ce am făcut realizarea unui succes personal. Cred că problema se referă în primul rând la disponibilitatea pe care o are fiecare de a-şi realiza obiectivele pe care şi le propune şi de a veni în întâmpinarea dorinţelor celor pentru care acţionează. Eu nu ştiu dacă există simpatie pentru mine. Aprecierile vor fi însoţite întotdeauna şi de o anumită antipatie. În activitatea pe care o desfăşoară poliţia, ea se referă mai mult la anumite situaţii conflictuale. Într-o stare conflictuală de obicei sunt incluse două persoane, sau mai multe. Oricât de bine şi de eficient ar acţiona poliţia, o parte va fi nemulţumită. De aceea, dacă poliţia va reuşi să se bucure de un indice de apreciere mai mare de 50%, eu cred că este bine.
R: Spuneţi-mi vă rog, vă consideraţi un om abil sau un profesionist căruia o anumită charismă îi atribuie atu-uri colaterale?
D.R.: Fiecare dintre noi are abilităţile cu care este înzestrat de mama natură, ca să-i spunem aşa. E vorba de zestrea genetică pe care a dobândit-o, pe de o parte. Pe de altă parte abilităţi dobândite pe parcursul perioadei de formare şi de pregătire ca individ şi de ce nu de experienţa pe care a dobândit-o de-a lungul activităţii pe care a desfăşurat-o. Dacă toate aceste lucruri însumate dau un plus, atunci lucrurile merg bine…
R: Domnule comisar şef, în cariera dumneavoastră ce rol are familia?
D.R.: Hm! Cred că un rol deosebit de important. Şi vă dau un exemplu. Activitatea în poliţie este plină de neprevăzut, care solicită o prezenţă permanentă, deci o capacitate de reacţie permanentă. Această capacitate de reacţie, de a fi totdeauna capabil să acţionezi în condiţii de eficienţă, este determinată în bună măsură şi de echilibrul din viaţa de familie. De ce spun lucrul ăsta, cel puţin pentru mine… Nu ştiu pentru alţi colegi de ai mei. Prin sprijinul soţiei şi ceea ce a făcut soţia, prin sprijinul copiilor, am avut o viaţă de familie echilibrată. Asta m-a scăpat de o grijă. Când pleci la muncă sau când te duci într-o acţiune cu gândul la problemele pe care le ai acasă, fie că este vorba de probleme sociale sau medicale, ori generate de atmosfera din familie, deja capacitatea de intervenţie se diminuează. Pentru că nu mai eşti concentrat sută la sută pe problema respectivă şi eşti cu gândul la problemele de acasă. De asta spun că viaţa de familie şi familia are un rol deosebit de important.
R: Că tot vorbeaţi de preţuirea familiei, mergeţi la piaţă domnule Roşu? Faceţi cumpărături după bunul plac sau vă duceţi cu lista pregătită de soţie?
D.R.: Da, merg la piaţă şi chiar îmi place. Chestia cu lista depinde, de la caz la caz. Şi soţia are un serviciu care o solicită. Mă duc în perioadele de sărbătoare, în week-end. Bineînţeles că soţia îmi dă directivele de rigoare, dar de cele mai multe ori le fac şi ca urmare a necesităţilor pe care le are familia. Sincer să fiu, îmi place. Este o modalitate de a lua pulsul vieţii aşa cum este.
R: Căsnicia dumneavoastră este o poveste de dragoste, sau o telenovelă?
D.R.: Nu cred că poate fi vorba de o telenovelă. Nu, nu. Cred că viaţa de familie, cel puţin din punctul meu de vedere, este o viaţă de familie normală, aşa cum mi-o imaginez că ar trebui să se desfăşoare. Relaţiile sunt bazate pe dragoste, pe respectul reciproc.
R: Vreţi să spuneţi că o căsnicie nu este musai să fie o poveste de dragoste, idilică, de basm, dar nici de telenovelă?
D.R.: Cred că da. O poveste de viaţă normală.
R: Ca fiecare om, probabil şi dumneavoastră aveţi prieteni şi duşmani. La nevoie aveţi prieteni pe care să mizaţi?
D.R.: Recunosc că şi prin natura meseriei dar şi datorită faptului că marea majoritate timpului sunt la serviciu am puţini prieteni. Dar în acelaşi timp cred că sunt prieteni buni şi nu ştiu dacă are importanţă nominalizarea unuia sau altuia. Dar sunt prieteni pe care poţi să te bazezi atunci când este o situaţie critică, cu care să mergi să te distrezi, să te relaxezi.
R: De când sunteţi şeful poliţiei judeţene, aţi simţit că antipatia unora este mai accentuată decât înainte?
D.R.: Nu ştiu, nu am simţit în mod direct asta. Eu sunt conştient de faptul că nu poate să te placă toată lumea. Sigur că pot fi divergenţe de opinie cu privire la modul cum arăţi, cum acţionezi, cum gândeşti. Este o chestiune normală.
R: Aţi plătit vreodată pentru a primi o favoare sau…
D.R.: Poftim???
R: Vreau să vă întreb dacă aţi dat sau aţi primit şpagă vreodată?
D.R.: N-am plătit şi nici nu am de unde să plătesc. Nici n-am avut ocazia şi nici nu am de unde. Dar nici nu am dat.
R: Care sunt pasiunile comandantului IJP Botoşani?
D.R.: Pasiunile sunt mai multe, dar, din păcate, iar revenim la timp. Îmi place foarte mult să fac sport, îmi place muzica clasică. Din păcate nu pot să mă duc la toate concertele care au loc. Dar, în fiecare an, îmi rezerv timp pentru a participa la acel concert de Anul Nou.
R: Vă consideraţi un om perfect, sau recunoaşteţi că aveţi şi vicii?
D.R.: Nu, nici pe departe. Cine spune altfel, nu este realist. Toţi avem vicii.
R: Aţi luat vreodată decizii pe criterii politice?
D.R.: Nu. Categoric nu.
R: Vă mulţumesc, sper ca timpul să nu vă contrazică şi la mai mare.
D.R.: Multe şanse nu prea sunt. Nici nu am vrut vreodată cu deadinsul să promovez. Cu cât urci, responsabilităţile sunt mai mari.
Biroul comisarului şef este străjuit de un tablou mare, reprezentându-l pe Ştefan cel Mare. Chiar în spatele şefului poliţiei. În absenţa acestuia, voievodul din tablou pare să privească cu mânie spre steagul Europei. Poate că din acest motiv a şi fost canonizat. Cât timp am dialogat cu comisarul şef Roşu, nu ne-am uitat la tablou. Poate că şi la şeful poliţiei se uita cu aceeaşi ochi, sau poate nu. (Marian MOROŞAN)
Scurtă autobiografie
„Am 50 de ani şi o vechime în poliţie tot de 50 de ani. Eu sunt, la modul figurativ, născut şi crescut în poliţie. Tatăl meu a fost subofiţer de Miliţie. Nu mi-e ruşine să spun lucrul ăsta. Şi eu am fost miliţian. Am absolvit şcoala de ofiţeri la Ministerul de Interne în 1979 şi am fost repartizat la poliţia (miliţia – n.r.) municipiului Botoşani. Am lucrat ca ofiţer de cercetare penală, până în 1989. De atunci până în 1995 am lucrat ca şef al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei. Apoi am fost şef de serviciu la Cercetări penale. Din 2000 am fost adjunct al şefului Inspectoratului, iar din 2005 inspector şef. Sunt absolvent al Facultăţii de Drept, cursuri postuniversitare în Drept constituţional şi instituţii politice”.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cruciada primarului karatist cu Flămânzii de dreptate
Anna Nicole Smith este însărcinată
Pete Doherty, arestat la bordul unei curse Londra-Barcelona
Ronaldo l-a depăşit la o licitaţie pe Ronaldinho
Zeci de mii de dolari pentru relicve de pe Titanic
O togoleză de 24 de ani aleasă 'Miss Cupa Mondială'
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemultumiţi
Ancheta în cazul morţii prinţesei Diana profită de o tehnologie revoluţionară
Vicepremierul Copos are probleme cu justiţia
Statele UE nu au ajuns la un acord cu privire la săptămâna de lucru
CNA a monitorizat violenţa în desenele animate
Păsările lăsate libere pe stradă sau pe câmp vor fi confiscate
Toate femeile gravide şi lăuzele vor primi asistenţă medicală gratuită
Desemnarea unui vicepremier în locul lui Copos
Ministrul educaţiei - în dialog telefonic cu elevii
Amenzile, politicienii şi gripa aviară
Ioan Rotundu
Horoscop
Comentariu la comentarii (XCI)
(Ioan Rotundu)
Numărul spitalizărilor a crescut de zece ori
Început de vară cu multe competiţii
Poliţişti lăsaţi fără soldă
Investitori străini, interesaţi de spaţiile Stipo
Mâncare şi şoşoni
Furată de o cunoştinţă
Au uitat când s-au uitat la film
Formarea profesională a şomerilor
Promisiuni pentru investiţii în sursa de energie termică
Marş amânat de ploi
Directorii de şcoală învăţă management
Parchetul, sesizat pentru un omor inexistent
„Zilele Eminescu” ajunse la ediţia a XXXVII
Peneliştii au mai achiziţionat un primar
Înjunghiat de gazdă
Copii înfometaţi de birocraţie
Un şofer a părăsit locul faptei
Elevii botoşăneni ne fac cinste în lume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă