Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6997
De la 07 Ianuarie 2003
68861928

Licitaţie cu orgolii patronale evaluate la preţ de miliarde

  • 11 July 2007, 23:00
O banală licitaţie, desfăşurată la Flămânzi, în urmă cu câteva zile, pentru obţinerea unui spaţiu comercial aparţinând CONSUMCOOP-ului, puţin mai mare ca o sală de clasă, a repus în discuţie nu doar proverbul cu şi despre capra vecinului, ci şi eterna problema o orgoliilor locale, deranjate până la gradul de iritare atunci când o persoană neluată prea mult în calcul doreşte să se infiltreze în sistem. Sau mai bine zis într-un anumit sistem. Şi astfel s-a ajuns la situaţia, oarecum bizară pentru observatorul din exterior, ca un spaţiu banal, amplasat la parterul unui bloc cu nimic ieşit din comun, situat ce-i drept în zona centrală a oraşului Flămânzi, dar nu într-o poziţie centrală, să fie supralicitat şi iarăşi supralicitat, conform principiului “dacă nu poate fi a meu, las’ să-l usture pe cel care îl cumpără”, ajungând să fie adjudecat cu colosala sumă de 3,5 miliarde lei vechi (!!!), sumă cu care s-ar putea cumpăra uşor, prin comparaţie, o vilă frumuşică în municipiul Botoşani.
Câştigătoarea de drept a licitaţiei, Nicoleta Radu, administratoarea societăţii RAPID AURORA, susţine că, practic, a fost obligată să ofere această sumă, prin care se va îndatora la bănci pe o lungă perioadă de timp, din cauza supralicitării principalului concurent din oraş, care a ridicat valoarea spaţiului pus în discuţie la o cotă greu de justificat chiar şi de o afacere extrem de bănoasă, nu doar de una care are ca obiect de activitate vânzarea de frigidere, produse din material plastic şi vase de bucătărie. În schimb, o altă participantă la licitaţie, Sorina Dima, reprezentanta societăţii DICOM, se consideră “oripilată, ca om de afaceri în primul rând, de această sumă enormă, aruncată pe tava licitaţiei, la sfârşitul dezbaterilor, sumă care a stârnit până şi uimirea comisiei, care nu se aştepta la aşa ceva, atrăgând atenţia licitatorilor la riscurile la care se expun ridicând la asemenea cote valoarea spaţiului. Ca persoană care se zbate să susţină o afacere pe plan local, consider că spaţiul respectiv nu merită mai mult de 1,5-1,6 miliarde de lei vechi, aşa că m-am retras atunci când am considerat că preţul a urcat la nişte cote pe care, personal, le consider inaccesibile şi inacceptabile”.
Departe de se bucura foarte tare pentru faptul că, până la urmă, a obţinut spaţiul dorit, Nicoleta Radu ne spune că societatea pe care o administrează din 1992 a închiriat magazinul actual încă din anul 1999, părându-i-se normal ca, după opt ani de plătit chirie la CONSUMCOOP, să încerce să cumpere spaţiul respectiv, înregistrat în acte ca având o suprafaţă de 102 metri pătraţi. La licitaţia desfăşurată au fost respectate toate prevederile legislative, iar planurile fostei chiriaşe au fost date peste cap de principala sa concurentă din oraş, firma IOANIDIS, reprezentată de omul de afaceri Ioan Grosu, care de mult încerca să obţină spaţiul respectiv.
“La un moment dat, o doamnă de la Botoşani, pe nume Elena Tomciuc, despre care am aflat ulterior că reprezintă în licitaţie firma IOANIDIS, pe care o administrează fratele ei, a început să ne dea peste cap, supralicitând, de parcă dânsa ar câştiga miliardele aşa de uşor precum le licitează. Eu, care sunt de atâta timp pe piaţa locală, am fost practic nevoită să ridic preţul mai mult decât ea, pentru a menţine o afacere pe care o am de opt ani şi pentru nu a ajunge cu marfa în stradă. Aşa că, atunci când persoana în cauză a oferit 3,4 miliarde pentru spaţiul licitat, au am fost obligată să ofer 3,5 miliarde şi acesta a fost preţul cu care spaţiul a fost adjudecat. Normal că nu o să ne fie uşor, mai ales că va trebuit să fac un credit pentru a putea achita spaţiul cumpărat”, ne-a spus Nicoleta Radu.
Dincolo de aspectele prezentate, se pare că, la mijloc există o veche rivalitate între cele două societăţi comerciale din oraş, RAPID AURORA posedând, în spatele Poştei, cel mai modern magazin alimentar, la concurenţă cu firma IOANIDIS, care vine tare din urmă administrând, chiar la drumul european, o terasă pavilion cochetă şi bine aprovizionată şi, în imediata apropiere, o alimentară mai mică, ce-i drept nu atât de făţoasă ca a concurenţei. Cert este că, cu prilejul recentei licitaţii, vechile orgolii au răbufnit şi este greu de afirmat cine este adevăratul câştigător al acesteia, Nicoleta Radu, care va trebui să umble serios la teşcherea pentru a achita noua achiziţie, sau Ioan Grosu, care şi-a văzut firma concurentă secătuită şi de ultimul ban pe care îl mai avea pus deoparte.
Cel mai avantajat din toată afacerea este Vasile Mănucă, preşedintele SC CONSUMCOOP Flămânzi, cel care s-a trezit în contul firmei sale cu o sumă la care nici măcar nu se putea gândi în urmă cu o săptămână. Acesta ne-a povestit că licitaţia, cu strigare, a început de la suma de 885 milioane lei, sumă considerată de evaluare a spaţiului în speţă. “Fiecare firmă înscrisă a depus un avans de 88 milioane lei şi licitaţia s-a desfăşurat progresiv, fără probleme, conform dosarului pe care l-am încheiat cu acest prilej. Până la urmă, celelalte firme s-au retras din negocieri iar în clipa în care IOANIDIS a licitat 3,405 miliarde lei, RAPID AURORA a contralicitat 3, 495 miliarde lei, şi după trei strigări, spaţiul de la parterul blocului B1-B2 a fost adjudecat”, ne-a spus Vasile Mănucă. Tot de la el am aflat că legea îi permite câştigătorului licitaţiei să se achite de datorie în următoarele şase luni, prima rată care va fi achitată către CONSUMCOOP urmând să fie de un miliard. (Gabi GOMBOŞ)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


O greşeală care-l poate costa jumate de miliard lei vechi
Surse potenţiale de materii prime pentru fabricile de conserve din fructe
Ţiganii din Coşula au devalizat alimentara din Flămânzi
12 posturi de vameşi scoase la concurs, pe sub mână
Telespectatorii fac bani cu ”Mega Clever”
Programul TELEM Botoşani, joi, 12 iulie
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXLI)
Greşeala unui Sir
Citate şi cugetări din lumea islamică
Şansa vieţii v-o oferă Constanţa
Agenţii economici pot atrage fonduri pentru proiecte de mediu
„Jurjac - impresii din copilărie” are şanse mici să mai fie organizat
Contabilii Centrelor bugetare aplică legea după puterea lor de înţelegere
Două fetiţe înecate într-un bazin
Ţiprigan n-a acceptat mita unor profesori interesaţi
S-a înjunghiat singur
Hoţii din biserici au fost arestaţi
Guraliuc cere oprelişte trecătorilor de noapte prin parc
Penegiştii vor consultări publice pe probleme de urbanism
Apa Grup şi Termica pot scăpa de datorii
Nesimţirea şi incompatibilitatea lui Achiţei
aşa cum le vede vicepreşedintele CJ, Dorin Ciuştea
Primele rezultate ale anchetei de la Dealul Mare
Ţărănistul Blănaru a vorbit ca să nu tacă
Nu-mi este ruşine de ceea ce scriu!
Ioan Rotundu
Ciuştea demască motivaţiile ascunse „ale doctorului de chiori”
Gheorghe Ciubotaru ar putea fi uns manager general la spitalul judeţean
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă