Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18790
De la 07 Ianuarie 2003
122878857

Lista cu E-urile declarate oficial NOCIVE

  • 24 August 2008, 23:00
Parlamentul European se afla in plina dezbatere asupra listei aditivilor care vor apărea pe eticheta produselor alimentare însoţite de un avertisment legat de efectele nocive asupra sanatatii consumatorilor.
Şase aditivi alimentari care sunt folositi pe post de coloranti , care dau un aspect "natura;" unor alimente vor fi inscrisi obligatoriu pe etichetele ambalajelor produselor, deoarece studiile efectuate au demonstrat ca sunt nocivi pentru sanatatea omului.
Propunerea trebuie să fie aprobată de statele membre UE, iar regulamentul european, cu noua listă de E-uri, ar putea intra în vigoare la sfârşitul anului, insa pana atunci consumatorii romani trebuie sa stie ca este bine, daca tin la sanatatea lor, sa ocoleasca produsele alimentare care contin aceste E-uri mentionate ca indicativ numeric [ gen E102 ] sau literal [ gen " tartrazina"].
Companiile producătoare de alimente care folosesc aditivii puşi pe "lista neagră" vor avea la dispoziţie o anumită perioadă pentru a se alinia la noile norme, cel mai probabil până la mijlocul anului 2010.
Alinierea insemna ca acesti producatori NU VOR MAI AVEA VOIE SA ASCUNDA faptul ca folosesc acesti aditivi, si vor trebui sa-i inscrie pe eticheta. Otravurile insa se vor vinde in continuare, ramanand la latitudinea consumatorului daca vrea sa cumpere sau nu.
Aceasta politica este interesanta; in vreme ce in UE fumatul se interzice in spatiile publice invocand sanatatea publica, UE nu interzice vanzarea alimentelor care mustesc de chimicale si aditivi nocivi, si doar, obliga producatorii sa le faca publica prezenta prin afisarea lor pe etichete....Fumatul de omoara in 10-20 ani , si un salamut plin de chimicale, te poate termina si in ....cateva ore ! Interesant, foarte interesant.
Regulamentul european ar putea chiar interzice şase dintre coloranţii azotici care se folosesc la prepararea sucurilor, dulciurilor, snackurilor, produselor de patiserie, sosuri, gemuri, conservelor şi brânzeturilor dacă se dovedeşte că aceştia sunt toxici. Este vorba despre E 102 (tartrazină), E 104 (galben de quinoleină), E 110 (galben auriu), E 122 (carmoizină), E 124 (roşu de coşenilă) şi E 129 (roşu alură).
În lume, circa 15% din aditivii folosiţi în mod curent au cauzat alergii, diaree, tulburări nervoase sau crizele de astm. Pentru a putea fi utilizaţi în alimente, principala caracteristică a aditivilor trebuie să fie absenţa potenţialului toxicogen, insa nimeni nu mai are timp sa verifice asemenea 'nimicuri" mai ales in Romania unde noi ne confruntam cu alte probleme gen : vanzarea de alimente expirate, cu mucegai, etc.....

Substanţele potenţial periculoase pentru sănătate şi bolile pe care le generează
E102 (tartrazină) - provoacă la copii astm, rinită, urticarie, induce sindromul de hiperactivitate (ADHD) şi creşte incidenţa unor tumori tiroidiene. Este utilizat în băuturi nealcoolice şi alcoolice, fructe şi legume confiate, produse de cofetărie, croisant, îngheţată, biscuiţi, brânză topită aromată, produse lactate aromate, sosuri, muştar, icre de peşte, snackuri pe bază de cereale sau amidon, preparate pentru controlul greutăţii, suplimente alimentare, supe, vinuri etc.

E104 (galben de quinoleină) - poate provoca alergii, astm, dermatite şi sindromul ADHD. Se găseşte în sucuri, croisant, produse de cofetărie etc. Substanţa este interzisă celor cu sensibilitate la aspirină.

E110 (galben auriu) – provocă alergii persoanelor sensibile, congestie nazală, astm, disfuncţii ale percepţiei gustului, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. La animale opreşte creşterea, provocând retardare. Se găseşte în guma de mestecat, dulciuri şi băuturi răcoritoare. Se impune limitarea lui.

E122 (carmoizină) - poate provoca sindromul ADHD şi declanşează reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină. Poate fi cancerigen, provoacă urticarie şi edem. Se găseşte în produsele menţionate la E 102 şi în sucuri "naturale" din portocale roşii.

E124 (roşu de coşenilă) – poate induce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină şi poate declanşa sindromul ADHD. Este potenţial cancerigen. Se găseşte în bomboane, acadele, prăjituri.

E129 (roşu alură) – poate declanşa sindromul ADHD. Poate provoca alergii, potenţial cancerigen. Se găseşte în snackuri, chipsuri, sucuri, produse de patiserie, supe. Se impune limitarea lui în snackuri şi chipsuri.

Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi „bomba”
Făţărnicie portocalie
Ioan Rotundu
Diferenţa dintre soldatul român şi cel american
Câmpanu nu vrea să mai audă de „portocalii”
Schimbări la PRM Botoşani
„Suntem poate mai săraci, dar nu mai proşti”
Hoţi însetaţi
Piaţa de Gross n-are întrebare
S-a ţinut de cuvânt. A organizat şi anul acesta concursul de canotaj
Vitejia inspectoarei Stana se va muia odată cu începerea anului şcolar
Infectarea căilor respiratorii se poate solda cu grave probleme la rinichi
În spatele fiecărui suicid realizat stau alte zece tentative
Patronii nu prea au habar ce scrie în Codul muncii
probele la angajare sunt concepute după cum îi taie capul
Inspectorii sanitari vor să-i verifice pe patroni la sinceritate
Horoscop
Deşi are pregătire, se mulţumeşte şi cu post de vânzătoare
Ieşi Putin de sub pat,
Că Băescu iar e beat!
Primăria Frumuşica, transferată de pe planşele proiectanţilor pe teren
10 milioane de euro, atât ne costă soluţiile pronunţate de către judecătorii corupţi
Nunta lui Măruţă şi Andra a fost una ca-n poveşti
Nea Gicu are o pensie de 100 ron din care Electrica îi fură câte 50 ron pe lună
Dezvăluirile şocante ale unei românce care a lucrat în multinaţionala Orange România
Comentariul comentariilor (CLXXIII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog