Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
4227
De la 07 Ianuarie 2003
69960771

Liturghisire în ajunul Odovaniei Bobotezei

  • 14 January 2013, 23:00
O duminică obişnuită pentru cei care „şi în al doisprezecelea ceas” au aflat că Sfânta Duminica este zi de închinare în Casa Domnului. Ajungând la „locul meu din Sfânta Biserica” aflu o domniţă care-mi face loc şi constat că domniţa este o foarte bună cunoştinţă. Mă bucur, sincer, de revederea noastră şi cu atât mai mult mă bucură faptul că mă roagă, când duc pomelnicul să-L rog pe părintele nostru să-I spună părintelui Michael Oleksa că dumneaei a venit. Este, oare ziua surprizelor azi? Părintele Ştefan mereu primeşte darul credincioşilor la Sfântul Altar cu bucuria cu care l-a înzestrat Mântuitorul. Astăzi este altfel, bucurie amestecată cu emoţie este pe chipul părintelui. De ce oare? Toate sunt la locul lor. Transmit rugămintea prietenei mele fără alte întrebări, sunt în faţa Domnului.
Din Sfântul Altar iese un părinte, un pic mai în etate decât părintele nostru, cu Sfânta Cruce. Eu ştiu sigur că este Părintele Michael. Domniţa noastră îngenunchează, din altar se aduce un scaun pentru părintele oaspete şi urmează spovedania. După spovedanie se închină şi pleacă, pentru puţin timp. În timpul cât se slujeşte Utrenia vine şi părintele Daniel Dascălu. Sfinţia Sa este un musafir foarte drag atât părintelui cât şi închinătorilor Capelei Militare din Botoşani. Văzând musafirul, sigur poftit de părintele nostru, îmi şi imaginez că în cocheta noastră capelă, astăzi îngerii vor liturghisii în limbi.
Începe cântarea Apărătoare Doamnă, atât de angelic intonată de corul condus de inegalabilul dirijor, domnul profesor Laurenţiu Palade.
Binecuvântarea pentru începerea Sfintei Liturghii este dată de trei sfinţiţi părinţi în două limbi, engleză şi română. O linişte dumnezeiască se aşterne peste închinători, până şi copiii au fost mai mulţi dar mai liniştiţi azi. Îngerii Păzitori ai fiecărui închinător au vrut, cu tot dinadinsul, ca părintele Michael şi doamna preoteasă să ducă vestea în Alaska despre cum la o bisericuţă mică, într-un orăşel pe măsură din România - lumea nu uită de Bunul Dumnezeu şi de Puterile Cereşti.
Ce repede trece timpul – este timpul eternităţii în Sfânta Biserică şi nu timpul cel lumesc. Predica a fost rostită în engleză de către părintele Michael şi tradusă de părintele Daniel. Cred că mai mult ca oricând mi-a părut rău că nu cunosc limba engleză şi motivat de faptul că părintele Michael părea că este de-al nostru, zâmbind şi voind să ne ducă pe toţi la cele bune. Traducerea a fost impecabilă, dacă ţinem cont că părintele Michael ”rupe” puţin pe româneşte iar părintele Daniel nu dă rabat la cele dumnezeieşti.
Aş vrea să redau cuvânt cu cuvânt predica dar…mă limitez la concluzia predicii pusă pe seama unei povestioare creştin-ortodoxe din Alaska:
nu uităm că încă mai suntem cu Aghiazma Mare pe mesele din sufrageriile noastre, că fără apă am fi nişte uscături, fără respectul pe care trebuie să-l dăm pământului, Dumnezeu ar uita de noi. Suntem mai slabi decât vieţuitoarele pământului, care la început au constatat că omul nu are gheare să se caţere, dinţi ascuţiţi să-şi procure hrană, pene să poată zbura şi nici blană pentru a se încălzi la nevoie. Dumnezeu a îngăduit omului să trăiască pe pământ pe care să-l lucreze şi să se bucure de roadele sale iar cu vieţuitoarele să fie în armonie şi să se ajute unii cu alţii.
Cât a mai fost până la împărtăşirea celor mici şi a celor mari care au fost vrednici de Sfânta Împărtăşanie? Atât cât Pâinea şi Vinul din Sfântul Potir au devenit trupul şi sângele Mântuitorului! Printre adulţi s-a împărtăşit şi cunoştinţa mea. La finalul Sfintei Liturghii părintele Ştefan a mulţumit oaspeţilor pentru împreuna liturghisire şi a împărţit „Hrană de la Domnul”. Îngerii au dus vestea Domnului despre buna convieţuire a naţiilor creştine de pe pământ.
Cunoştinţa mea m-a rugat să rămân şi pentru Taina cununiei sale.
Asta era! La Sfânta Liturghie a participat şi soţul domniţei noastre.
Ce frumos ! Aşa ar fi spus bunica mea, dacă trăia, aşa era şi pe vremea bunicilor şi aşa este şi creştineşte ca în ziua cununiei religioase mirii să se spovedească, să participe la Sfânta Liturghie, să se împărtăşească apoi să se cunune.
Şi cum am prietene în biserică, i-am făcut bucurie cunoştinţei noastre de am rămas cu doamna Tecla şi tanti Ileana – prietenele mele de pe aceste meleaguri cărora le-a plăcut „mireasa mea”.
Am rămas în Sfânta Biserică s-o vedem pe domnişoara Laura cum pregăteşte masa pentru Slujba de cununie. Nu o poate face singură, nu are voie să intre în Sfântul Altar. Aşa că Laura pune o faţă de masă pe măsura evenimentului, părintele aduce Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce pe masă, Marian sfeşnicul şi florile.
Luată de frumuseţea zilei am uitat să spun că în biserică am rămas pentru o oră fără sărbătoriţi. Logic, nu? Mirii au plecat să se îmbrace ca pentru cununie şi să-i mobilizeze pe cei dragi care musai trebuie să fie cu ei la aşa un eveniment. Au venit mirii, naşii şi rudele domniilor lor. Slujba de cununie a fost mai mult în limba engleză, ştiind că este o taină şi mirii cunosc această limbă iar duhovnicul mirilor este părintele Michael. Am beneficiat şi noi de traducere. Le-am urat mirilor, naşilor, rudelor şi tuturor participanţilor la eveniment zile senine în viitor, viaţă lungă şi să se bucure unii de alţii. (I.C.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Blonda şi ventrilocul
Gastronomie: Adidaşi pane
Şacalii atacă din nou, muşcând din reţetele compensate
Grecia: Focuri de armă asupra sediului Noii Democraţii
după o serie de atacuri împotriva presei şi a partidelor politice
Victor Ponta vrea clasa zero din nou la grădiniţă chiar din acest an
Critica n-ajută, poate bâta!
Ioan Rotundu
Dan Voiculescu susţine ideea detaşării militarilor la Ministerul de Finanţe
Ce va face Traian Băsescu la Chişinău pe 1 februarie?
O lume nebună, nebună de legat!
Ioan Rotundu
Primăria Botoşani a ajuns să plătească datoriile chiriaşilor ANL
Dat jos din taxi pentru că a solicitat şoferului bonul fiscal
Pistolarii scandalagii din staţia Peco OMV au fost puşi în libertate
Premiul eminescian Opera Omnia s-a dus la Suceava
Poliţistul criminal încă n-a fost judecat şi condamnat
Candidatul Portariuc a promis una, iar primarul Portariuc face alta
A început seria externalizării serviciilor la Nova Apaserv
Botoşani: În 2013 o majorare a preţului apei este certă
APIA vrea să clarifice situaţia parcelelor fermierilor din tot judeţul
Programul de lucru la Fisc se modifică
Încă trei posturi de conducere de la Spitalul Judeţean vor fi scoase la concurs
Botoşani: O nouă „tocată” la Filarmonica Botoşani unde scandalurile se ţin lanţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă