Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4304
De la 07 Ianuarie 2003
123138044
pnl

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au semnat o declarație de cooperare

  • cu țările care urmează la Președinția Consiliului UE, după România
  • 23 April 2018, 23:00
Președintele Camerei Deputaților a semnat, luni, la Tallinn, alături de președințele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Declarația de cooperare între parlamentele naționale ale trio-ului care preia președinția Consiliului Uniunii Europene începând cu anul viitor, arată un comunicat al Camerei Deputaților. Celelalte două state semnatare ale declarației au fost reprezentate de președinta Parlamentului finlandez, Paula Risikko, și de președintele Parlamentului croat, Gordan Jandrokovic.
”Este un pas important, pe care l-am făcut astăzi, la Tallinn. De fapt, este primul document asumat în ceea ce privește colaborarea și stabilirea obiectivelor Președinției Consiliului UE. România deschide trio-ul președinției, în ianuarie 2019, și faptul că am agreat acest instrument de lucru, declarația, arată că suntem deschiși pentru promovarea unei agende comune la nivel european”, a declarat domnul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.
Documentul stabilește principiile care vor sta la baza cooperării trilaterale, reprezentând angajamentul ferm al părților de a folosi resursele parlamentare pentru promovarea obiectivelor Președinției Consiliului UE, asigurarea unei comunicări efeciente între legislative și consultarea regulată în privința pozițiilor asumate pe teme europene.
De altfel, încă de la începutul textului Declarației, cele trei state recunosc contextul în care vor deține Președinția, menționând provocarea reprezentată de viitoarele alegeri europene și impactul pe care îl vor avea asupra arhitecturii instituționale a Uniunii Europene după Brexit, pregătirea următorului exercițiu financiar multianual, dar și necesitatea unei mai mari implicări a cetățenilor și nivelelor naționale în procesele decizionale ale UE, arată comunicatul.
Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație între statele membre, la fiecare 6 luni, iar țările care dețin Președinția lucrează îndeaproape în grupuri de trei, denumite trio-uri, stabilind obiectivele pe termen lung și o agendă comună pentru o perioadă de 18 luni.
România este prima țară a trio-ului care urmează la Președinția Consiliului UE, mandatul său fiind pe perioada ianuarie - iunie 2019, urmată apoi de Finlanda și Croația.
Declarația de cooperare între parlamentele celor trei țări – România, Finlanda și Croația – a fost semnată în marja participării demnitarilor la Conferința Președinților de Parlamente din Uniunea Europeană, care are loc la Tallinn, Estonia, în perioada 23 - 24 aprilie 2018.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Educaţia bunei purtări
Horoscopul zilei de 24.04.2018
Sorina Pintea: "Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate.
Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri"
În Olanda încep testele cu trenuri de marfă semi-autonome
ce se deplasează cu intervenţii minime din partea mecanicilor
Sorina Pintea: "Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate.
Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri"
Ministerul Muncii: În februarie aveam 5,03 milioane de pensionari/Pensia medie-1072 lei
Klaus Iohannis: Am decis să încerc o mediere între guvern și BNR, îi voi invita la Cotroceni
Hărțuirea stradală, pedepsită cu amenzi de până la 100.000 lei - proiect adoptat de Senat
Românii, cei mai triști oameni din UE
Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim:
I-am explicat doamnei Dăncilă câteva lucruri, în final cred că a înțeles un pic mai bine care sunt problemele / Cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă
Amenzi de până la 2000 lei pentru cei care scot afară din spații publice mame care alăptează
Ziua dăruirii sau ziua pomenilor electorale
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog