Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8074 lei
1 USD = 4.4186 lei


Număr accesări
Astăzi:
16532
De la 07 Ianuarie 2003
74063645

Locuinţe incendiate din neglijenţă

  • 9 December 2013, 23:00
Trei familii din Rădăuţi Prut, Mileanca şi municipiul Botoşani au rămas fără o parte din avere în urma unor incendii produse în cursul zilei de duminică. Generate de exploatarea unor sobe cu defecţiuni sau a unor coşuri de fum necurăţate de funingine sau deteriorate, evenimentele cu foc s-au soldat cu pagube materiale de peste 25.000 lei. Pompierii au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de cca. 200.000 lei.
Cele mai mari pagube s-au înregistrat în urma incendiului produs la locuinţa unei bătrâne din Mileanca. Evenimentul a fost observat şi anunţat puţin după ora 13.00, când flăcările cuprinseseră bunurile dintr-o cameră şi un hol, existând pericolul ca incendiul să se extindă şi la celelalte încăperi ale locuinţei. Spre locul indicat s-au deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială cu apă şi spumă, precum şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Mileanca.
Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri. S-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de cca. 20.000 lei. Pagubele au fost estimate la aproximativ 15.000 lei. Incendiul a fost generat, cel mai probabil, de un coş de fum deteriorat.
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani, în sezonul rece.
Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie.
La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă.
Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Soţia pescarului
Goroscop
Gastronomie: Fasole tradiţională grecească
DNA: Foşti directori din Poşta Română, trimişi din nou în judecată
Vaslui: Echipaje de jandarmi acţionează în continuare la Pungeşti
Lee Cooper vă invită să fiți creativi
Botoşăneanul Eduard Mititelu, noul preşedinte al Consiliului Regional al Elevilor, Regiunea NE
Dosarul fostului deputat Dan Pasat, la final. Instanţa anunţa luni sentinţa
Ucraina: Manifestanţii rămân mobilizaţi la Kiev, analiştii afirmă că 'vechii oligarhi' ar putea să-l parasească pe Ianukovici
Radu Beligan va intra în Cartea Recordurilor Guiness
cel mai longeviv actor aflat încă în activitate pe scena de teatru
Prognoza meteo până pe 22 decembrie. Cât de frig va fi şi când va ninge în fiecare regiune a ţării
Radu Gheţea, preşedintele băncii, s-a prevalat de secretul bancar şi nu a oferit decât informaţii publice
Secretarul de stat Florea Oprea a cerut intervenţia promptă a jandarmilor la manifestaţii
Ministerul de Interne, despre proteste: Acţiunile de sâmbătă din Pungeşti au degenerat, structurile de ordine publică au fost obligate să intervină
Nicolae Cinteza, BNR: Creditul acordat de CEC a fost cu respectarea normelor interne şi ale BNR
durata medie a acordării unui credit la CEC este de 8-9 zile
Guvernul nu va mai impozita venituri din jocuri de noroc
zice că nu poate afla cât se căţtigă
Trezeşte-te, ţi-au dat ţeapă!
Ucigă-l toaca, ce i-a dat prin gând!
Ioan Rotundu
Botoşani: Oraşul cu în haine de sărbătoare second-hand
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă