Declaratia ambasadorului american la Chisinau, care a iscat reactii critice la Bucuresti, este una corecta, spune istoricul Lucian Boia, intr-un interviu pentru agentia de presa News.ro. Republica Moldova nu este Romania, pentru ca a avut parcursul ei unic in istorie, diferit fata de cel al Romaniei din care a facut parte in cele doua decenii interbelice. Basarabia, intareste Lucian Boia, nu este Romania, chiar daca e aproape de Romania, iar problema unirii nu se mai pune astazi, cand cei mai multi dintre moldoveni prefera sa traiasca intr-un stat independent.
"Ma gandesc la toata disputa iscata in urma declaratiei ambasadorului american de la Chisinau. Au fost acuze grave, nu foarte abile la adresa politicii americane, acuzat fiind ambasadorul Statelor Unite ca nu cunoaste deloc istoria. Niste tineri isteti s-au apucat sa ii ofere manuale de istorie. Omul a spus foarte corect. A spus ca Republica Moldova nu e Romania, a spus ca are o istorie specifica si are o istorie specifica, pentru ca pana la 1812 e aceeasi istorie, nu cu a Romaniei, ci cu a Moldovei, Romania exista abia de la 1859, trebuie sa fim constienti de acest lucru, iar de doua secole incoace, istoria Republicii Moldova e sensibil alta fata de istoria Romaniei si asta a marcat-o din toate punctele de vedere. Romania, sigur ca e apropiata de Basarabia, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poti sa spui ca Basarabia este Romania", a afirmat Lucian Boia, comentand declaratiile ambasadorului Statelor Unite la Chisinau, conform carora Moldova nu este Romania, iar Moldova are propria sa istorie si propriile sale provocari.
"Afirmatia corecta e ca Basarabia nu e Romania sau ca e aproape de Romania, dar nu e identica, nu sunt acelasi lucru. Asta este. Ce s-a putut in 1918 nu s-a mai putut la 1989 sau la 1990, din mai multe motive, contextul international cu totul altul si Rusia, care isi are interesele ei in zona, dar mai ales si asta nu se spune, din pricina faptului ca basarabenii, sa le spunem asa, intr-o majoritate evidenta, nu vor sa se uneasca cu Romania. Problema nu este ce vrea Romania aici, ci daca vor ei sa se uneasca cu Romania. Cei mai multi prefera sa traiasca intr-o Republica Moldova independenta", explica istoricul in interviul pentru News.ro.
Declaratiile ambasadorului american la Chisinau au dus la o reactie critica si puternica la Bucuresti, reactie care a culminat cu un proiect de declaratie a Senatului, care respinge ca "neavenite" afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit, si cere lamuriri din partea autoritatilor americane.
In proiectul de declaratie se arata ca declaratiile ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, facute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversarii a 25 de ani de independenta a Republicii Moldova, au fost primite cu surprindere, ingrijorare si o mare doza de insatisfactie de opinia publica din Romania.
Declaratia ar urma sa fie trimisa presedintelui SUA, Senatului SUA si Departamentului de Stat.
Republica Moldova nu este Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, in interiorul unor granite sigure, a declarat ambasadorul american de la Chisinau, James Pettit, in interviul acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independentei.
"Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova", a insistat James Pettit.
Agentia de stiri HotNews