Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
8951
De la 07 Ianuarie 2003
69845728
Lucian Croitoru

"Miracolul romanesc" din 16 noiembrie: o explicatie economica

  • 19 November 2014, 23:00
Pe 2 si pe 16 noiembrie, zeci de mii de romani nu au putut vota, desi acest drept este prevazut in Constitutie. Aceasta este o reducere a libertatii politice. Ea nu este singulara. In iulie, un numar de actiuni care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei au fost discutabile din punct de vedere al constitutionalitatii. Pe 10 decembrie 2013 s-au votat in Camera Deputatilor o serie de legi care instituiau super-imunitatea parlamentarilor, in dezacord cu ceea ce scrie in Constitutie referitor la imunitate.
Cum este posibil ca unele libertati politice sa fie incalcate, desi sunt exprimate in mod clar in Legea Fundamentala? Mises (1949) scria ca "daca oamenii nu sunt liberi sa cumpere si sa vanda pe piata, ei se transforma virtual in sclavi, dependenti de bunavointa [good graces] guvernului omnipotent, indiferent de ce ar putea scrie in constitutie".
Acesta este si explicatia pentru actiunile mentionate mai sus, care ar fi putut sa reduca sau chiar au redus libertatea politica a cetatenilor romani: libertatea redusa fata de coruptie, libertatea redusa a proprietatii (adica drepturile de proprietate neclare) si gradul inalt de dependenta de veniturile de la buget a unor oameni.
In lucrarea mea Jaful vs."Dreptul de a nu minti" (Curtea Veche Publishing, 2012) am explicat pe larg cum aceste libertati economice reduse pun in pericol libertatea politica. Pe scurt, daca libertatea fata de coruptie si libertatea proprietatii sunt reduse si exista o majoritate parlamentara fondata pe votul celor dependenti de o redistribuire nesustenabila, atunci lupta electorala duce la reducerea libertatii politice. De asemenea, am aratat ca daca sunt confruntati cu "problema alegerii intre reducerea veniturilor din redistribuire si reducerea libertatii politice, votantii dependenti de redistribuire vor prefera, pe termen scurt, reducerea libertatii politice" (pp. 56-57) si vor da votul celor care le promit venituri marite.
Pe baza argumentelor aduse, am facut predictia ca "[F]ara o crestere adecvata a libertatii economice pe rutele mentionate, nu este decat o chestiune de timp pana cand vor aparea reduceri ale libertatii politice." (p. 68). Regretabil, predictia mea s-a indeplinit de mai multe ori de atunci. Cel mai recent s-a intamplat pe 2 si pe 16 noiembrie, cand zeci de mii de romani din strainatate, ale caror libertati economice sunt mai mari, nu au putut vota. Un vot pe care, asa cum s-a vazut, l-ar fi dat in proportie de 80 la suta lui Iohannis.
Aceeasi teorie a libertatilor economice explica si "miracolul romanesc" al alegerilor prezidentiale. De la o diferenta de 10 puncte procentuale in primul tur in defavoarea sa, Iohannis a castigat alegerile prezidentiale din 2014 cu 55 la suta din voturi. O recuparare de 25 de puncte procenturale. Cum explica libertatile economice reduse recuperarea imensa, pe care nimeni nu a prevazut-o? In Jaful vs. "Dreptul de a nu minti" am aratat ca "indiferent de reactiile externe, va exista mereu o miscare interna impotriva alterarii libertatilor politice. In interior, la inceput, doar cei cu libertate economica relativ mare se vor opune alterarii libertatilor politice. Cei mai multi vor fi, inevitabil, din sectorul privat." Acesti "oponenti" au fost independentii de redistribuire, adica romanii din strainatate si cei angajati in sectorul privat din Romania. Ei au iesit la vot intr-un numar mai mare ca la alegerile prezidentiale din 2004 sau 2009 exact pentru a apara libertatea de a vota.
Teoria pe care am prezentat-o aici nu exclude ca "miracolul romanesc" sa aiba si alte explicatii. De exemplu, este posibil ca unii oameni dependenti de redistribuire sa fi votat pentru apararea dreptului la vot al romanilor din strainatate. De asemenea este posibil ca "dorinta omului de a fi respectat" sa fi mobilizat multi oameni, indiferent de gradul lor de libertate economica, pentru a vota impotriva celor care nu au reusit sa asigure materializarea dreptului de a vota al romanilor din strainatate. In fine, nu este exclus, ca unii votanti de dreapta sa fie dependenti de redistribuire.
Spre deosebire de explicatiile alternative ale "miracolului romanesc", explicatia bazata pe drepturile de proprietate neclare, pe libertatea redusa fata de coruptie si pe dependenta de redistribuire arata ca amenintarea la adresa libertatii politice continua sa existe. Aceasta amenintare este un argument puternic pentru cresterea libertatii fata de coruptie si libertatii proprietatii, cele doua componente care constituie baza domniei legii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Bancul zilei: Preotul şi poliţistul
Sângerete ardelenesc
Horoscopul zilei
Cod galben de ploi si ninsori
Scapă cine poate? Nu mai scapă!
Ioan Rotundu
Isarescu: Leul sta tolanit, ca sa zic asa, pe un interval de 4,40-4,44. Intrebarea este: cat o sa dureze?
Declaratiile Gabrielei Firea, care l-a acuzat pe Klaus Iohannis ca nu are copii, sunt discriminatorii si incalca dreptul la demnitate
Secţia de Etnografie Botoşani: Comunicat de presă
Lupul moralist nu trebuie crezut
Ioan Rotundu
Marian Jean Marinescu catre premierul moldovean Iurie Leanca
Infiintati o sectie de vot si la Craiova, sunt 2.000 de moldoveni in Oltenia
Ford Romania renunta la 680 angajati. Daca nu pleaca voluntar, vor fi concediati
Cum va reusi Guvernul sa impace pomenile electorale cu promisiunea ca nu vor creste taxele si impozitele in 2015
Tinerii liberali: Comunicat de presă
Întâlnire anti-trafic de persoane la Prefectura Botoşani
Primăria Botoşani: Patinoarul, mărul discordiei dintre vicele Andrei şi directorul Eugen Ţurcanu
O O imensa lumina portocalie aparuta noaptea, pe cer
uimeste oamenii de stiinta si locuitorii din regiunea Urali
Cod galben de ploi si de ninsori in estul tarii
Financial Times, despre victoria lui Klaus Iohannis
Rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania s-ar putea dovedi cel mai bun eveniment politic din Europa anul acesta
Traian Basescu: Toti ambasadorii - Paris, Londra, Roma, Madrid - au solicitat prin MAE marirea numarului de sectii de votare
Prioritatea majora pentru Romania e un proiect de buget
Botoşani: Co-preşedinţii PNL vor tăcere, fapte şi un nou co-preşedinte la nivel naţional inutilă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă