Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7556 lei
1 USD = 4.2732 lei


Număr accesări
Astăzi:
6292
De la 07 Ianuarie 2003
71420783

Lucrarea mult aşteptată a ieşit de sub tipar

  • lansarea volumului, vineri, ora v12.00, la Biblioteca judeţeană
  • 5 June 2013, 23:00
La Editura „Agata” Botoşani a ieşit de sub tipar volumul intitulat „Scriitori şi publicişti botoşăneni. Dicţionar bibliografic” semnat de profesoara Silvia Lazarovici.
Volumul este o continuare într-o formă completată şi mult îmbogăţită a volumului „Dicţionarul scriitorilor botoşăneni” apărut în anul 2000 la Editura Geea Botoşani.
Actualul volum conţine biografia şi opera a 270 de scriitori şi publicişti născuţi sau trăitori în Botoşani. Începând cu Dimitrie Ralet, născut la Istanbul la 1817 dar care a copilărit la Botoşani ultima informaţie consemnată este moartea prof. Ionel Bejenaru, mort la 7 mai 2013. Cum s-ar spune, Dicţionarul cuprinde date până la ora când a intrat sub tipar.
Dicţionarul este important prin preţiozitatea informaţiilor conţinute şi va deveni un instrument de lucru de nelipsit de pe masa sau biroul oricărui intelectual dornic să cunoască personalităţile botoşănene şi creaţiile lor.
Nu poţi porni la drum să scrii ceva legat sau cu privire la un scriitor botoşănean, dispărut în eternitate sau încă în viaţă, fără să nu consulţi mai întâi cele două dicţionare ce poartă semnătura profesoarei Silvia Lazarovici.
Datele biografice ale personalităţilor, titlurile operelor semnate, referinţele apărute prin diferite publicaţii sau mijloace media, toate au fost adunate de-a lungul nunei strădanii care se cuantifică în zeci de ani de muncă. Toate informaţiile sunt exacte, consemnate matematic, acribia muncii de cercetare ce o caracterizează pe profesoară fiind garanţia că orice consemnare s-a făcut după o atentă şi minuţioasă verificare.
Nu se regăsesc în Dicţionar o serie de personalităţi ale vieţii culturale contemporane nouă, cum ar fi preotul cărturar Ioan Canciuc pentru că profesoara Lazarovici şi-a propus şi a realizat un dicţionar al personalităţilor creatoare de texte literare şi publicistice. Iată de ce numele unei puzderii de semnatari ai unor monografii locale, mai mult sau mai puţin reuşite nu se regăsesc ăn cuprinsul dicţionarului. Volumul cuprinde peste 500 de pagini şi a fost realizat într-o ţinută grafică reuşită, aşa cum ne-a obişnuit deja Editura ”Agata”, care a asigurat atât tehnoredactarea cât şi tipărirea.
Vineri, la ora 12.00, lansarea Dicţionarului se va realiza la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu”, loc unde profesoara Silvia Lazarovici a muncit ca bibliotecar în perioada 1978 – 2010.
Preţios prin conţinutul său, Dicţionarul va trebui să ajungă în toate bibliotecile comunale şi şcolare din judeţ, la profesorii de limbă română, la intelectualii botoşăneni mânaţi de setea cunoaşterii. Costul lucrării nu este unul ridicat dar nici de neglijat.
La evenimentul lansării sunt aşteptaţi în primul rând cei care figurează la loc de cinste în Dicţionar, ca prin prezenţa lor să onoreze efortul depus de autoare, un efort care, din păcate, va rămâne nerecompensat financiar sau moral din partea celor care conduc destinele Culturii botoşănene.
Pentru a se recompensa un astfel de efort intelectual care va dăinui secole de acum înainte nu sunt bani. Sunt bani pentru chermeze politice, pentru plătit formaţii muzicale cu glorie efemeră, pentru premiat cei care aduc servicii partidelor politice etc.
Profesoara Silvia Lazarovici se va alege doar cu recunoştinţa generaţiilor viitoare care-i vor folosi Dicţionarul ca instrument util de lucru.
Ne-am făcut prostul obicei de a recunoaşte valoarea unei personalităţi numai după ce aceasta nu mai există printre noi.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Dragoste… oarbă
Lecţia Becali
Ioan Rotundu
Salariul mediu net din aprilie
cCele mai mari salarii au fost in bănci iar cele mai mici în turism
Alimentele si băuturile nealcoolice au deţinut, anul trecut, 41,9% din consumul gospodăriilor
pentru educaţie, cheltuielile au reprezentat 0,6%
Producătorii de energie eoliană se gândesc să acţioneze în judecată statul român
Fost premier sloven condamnat la închisoare cu executare
Ponta recunoaşte că are de învăţat de la Polonia
COMUNICAT DE PRESĂ – primnarul Ovidiu Portariuc
Uvertura Mall anunţă inaugurarea clubului de bowling
Botoşani: Ce s-ar întâmpla la o reducere cu 70% a preţului alimentelor
gluma cu instalaţiile de biogaz
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă