Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17440
De la 07 Ianuarie 2003
97455519

Lucrarile de reabilitare a cetatii din Oradea au fost finalizate

  • De la 1 ianuarie poate fi vizitata de turisti
  • 21 December 2015, 23:00
Cetatea din Oradea a fost reabilitata de Primarie printr-un proiect cu fonduri europene in valoare totala de 87,6 milioane de lei, finantarea nerambursabila fiind de circa 66,3 milioane lei. Aceasta va putea fi vizitata incepand din 1 ianuarie 2016, in cadrul unor tururi ghidate, potrivit Agerpres.
Reabilitarea cetatii a inceput in 2010, aceasta fiind lasata in paragina dupa 1989. Potrivit managerului de proiect, Dumitru Sim, cele opt cladiri ale cetatii cuprind 468 de incaperi (25.380 metri patrati), la fel si curtea interioara si spatiile exterioare (26.401 mp). Toate spatiile reabilitate au denumiri proprii si vor avea destinatii speciale: Muzeul Cetatii si al Municipiului Oradea, Muzeul Painii, Lapidarium, Galeria gastronomica, Strada breslelor, Consortiu cultural si multiplex cultural, Administratia Cetatii. De asemenea, cetatea va gazdui un Centru de restaurare, Centru de studii religioase, Casa casatoriilor, Centru de excelenta in domeniul culturii si artelor.
"Cu multi ani in urma, ma intrebam: oare ce ar trebuie sa se intample in tara asta pentru ca aceasta crima impotriva istoriei si impotriva urbanismului sa fie oprita? Si a venit si vremea aceasta. Chiar daca intentii bune am avut inca din 1990, doar in 2007 am reusit sa castigam proiectul. S-a realizat un vis. De acum sarcina noastra este sa reinviem cetatea, pentru ca acest obiectiv turistic sa devina centru de gravitatie al turismului din zona, nu numai pentru oradeni, ci pentru cei din toata lumea", a precizat luni, la incheierea lucrarilor, viceprimarul Huszar Istvan, citat de Agerpres.
Proiectul "Revitalizarea Cetatii Oradea in vederea introducerii in circuitul turistic. Cetatea Oradea - Complex cultural turistic european" a fost depus in 2008 si finantat, in doua etape, prin Programul Operational Regional. Primaria Oradea va mai depune, pentru noua perioada de finantare, un proiect pentru reabilitarea zidurilor exterioare si a bastioanelor.
Cetatea Oradea, monument istoric de categoria A, este cea mai mare si mai bine pastrata cetate pentagonala din Europa Centrala. Lasata in paragina dupa 1989, cetatea - intinsa pe 15 hectare, cu opt corpuri de cladire etajate, biserica, parcuri, lac si santuri de aparare - a fost reabilitata, incepand din anul 2010, prin ample lucrari de consolidare, conservare, restaurare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Jambon
Bancul zilei: Miracolul Viagra
Horoscopul zilei de 22.12.2015
UE a prelungit sanctiunile economice impotriva Rusiei
Rusia trimite sase elicoptere de asalt in Armenia, langa granita cu Turcia
Vreme deosebit de calda in tara
Cotatia petrolului se prabuseste la minimul ultimilor 11 ani
Declaratie de avere Anca Dragu:
Trei terenuri intravilane in Bucuresti, trei case, doua masini si 27 de conturi si depozite
Moldova: Ion Sturza a fost desemnat premier
Botoşani: Moş Crăciun i-a adus primarului de Suharău im dosar la DNA
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă