Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9633
De la 07 Ianuarie 2003
122895282

Lumea lu’ Rotundu – Lumea gunoaielor

  • 30 May 2011, 23:00
Cei care au urmărit pe Tv SOMAX reportajul meu intitulat „Lumea gunoaielor” au putut constata câtă murdărie şi mizerie a cuprins mediul nostru natural şi câtă lipsă de educaţie şi civilizaţie avem.
Tema mi-a fost sugerată venind de la Iaşi şi văzând mizeria care domină popasul amenajat la intrarea în judeţ, la graniţa dintre comuna ieşeană Deleni şi cea botoşăneană Frumuşica. Intrarea în judeţul Botoşani este anunţată de in indicator executat STAS, adică un pătrat albastru pe care s-a scris cu alb „Judeţul Botoşani”. La vreo sută de metrui apare dintre buruieni şi arbuşti un alt panou, executat din lemn şi plastic. Panoul vrea să fie un fel de carte de vizită a judeţului, pe el fiind imprimate fotografiile bust ale celor patru mari personalităţi ale judeţului care sunt şi ale ţării: Mihai Eminescu, George Emescu, Nicolae Iorga şi Ştefan Luchian.
O lozincă urează bun sosit în judeţ, completată şi de una în limba engleză. Se spune că acest panou ar fi costat circa un miliard de lei şi este prima lucrare executată de preşedintele Mihai Ţâbuleac imediat ce a fost instalat în funcţie.
După o altă sută de metri, acest panou este urmat de un complex monumental format dintr-o masivă poartă simbolică în faţa căreia s-a amenajat o terasă cu mese din beton şi bănci, chipurile loc de odihnă şi masă. Băncile din beton nu mai au demult scândurile pe care să te aşezi.
Întreg complexul arhitectonic l-am găsitr plin de resturi menajere aruncate de turiştii care au oprit aici şi au servit masa. Pe aici au trecut şi trec destul de frecvent prefectul Roman, preşedintele Ţâbuleac, şeful Gărzii de Mediu şi cei de la Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi, dar nimeni nu s-a alarmat de mizeria existentă.
Drumul fiind unul de categorie europeană, intens circulat şi de străini, complexul monumental îi impresionează pe străini nu prin masivitate ci prin mizeria care domină locul.
La Flămânzi s-a amenajat, cu bani europeni, un Centru de primire şi selecţie a gunoaielor de pe raza comunelor Frumuşica, Prăjeni, Copălău, Coşul şi oraşul Flămânzi. Ar fi trebuit ca acele gunoaie de la intrarea în judeţ să fi ajuns aici şi supuse selecţiei. Numai că, deşi s-au investit aproape 100 miliarde lei vechi, Centrul funcţionează anapoda. În curte s-au adunat munţi de baloţi cu plastic, doze, resturi textile, bucăţi de cauciuc, munţi de PET-uri, fier vechi etc.
Inginerul care răspunde de prelucrarea gunoiului este extrem de dezamăgit. N-are cui livra o parte din gunoaiele selectate, aşa că stau munţi în curte. Numai că spaţiul de depozitare se micşorează îngrijorător de repede şi în curând nu va mai putea prelua gunoaiele din comunele arondate.
Spunea inginerul că aceste gunoaie ar trebui să ajungă la fabricile de ciment, pe post de combustibil, dar fabricile nu le preiau pentru că n-au reglementări în domeniu. Lanţul slăbiciunilor face ca o investiţie de aproape 100 miliarde lei vechi să devină îndată inutilă.
În localitatea Copălău, pe toată lungimea de vreo patru kilometri, râul Miletin care taie satul în două are albia plină de gunoaie. Localnicii nu mai pun gunoiul menajer în capătul grădinii, îl aruncă în albia râîului. Primarul Marius Ceplinschi n-a avut timp să stea de vorbă cu noi. Era grăbit să ajungă la Botoşani.
Îl aştepta preşedintele Ţâbuleac să-.i dea bani pentru nu ştiu ce investiţie. Desigur, mirosea a comision şi primarul nu voia să rateze prrilejul. Clădirea primăriei este la circa100 m de albia râului, dar mirosul greu al apei nu pătrunde prin geamurile termopan.
Locuri de popas s-au amenajat şi în pădurea Zăiceşti. Cum calci din parcare în pădure, munţi de gunoaie te întâmpină greţos. Din maşinile lor luxoase, ştabii judeţului n-au cum să vadă mizeria din pădure. Ar trebui să se dea jos şi să intre măcar un metru în adâncime, dar nu le permit pantofii lor scumpi să calce prin aceste locuri mizerabile.
La Garda de Mediu am stat de vorbă cu prim-comisarul ing. Rodica Zelincă. Domnişoara, cam trecută de măritiş, a debitat pe nerăsuflate un text care ne-a lăsat fără replică. A vorbit mult, didactic, dare nu ne-a spus nimic legat de gunoaiele văzute de noi.
Am înţeles doar că ar fi amendat Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi cu 450 milioane lei vechi tot pentru nişte gunoaie, dar nu ne-a convins că a şi încasat amenda.
De câţiva ani, Ministerul Mediului cheltuie zeci de milioane de euro anual, bani guvernamentali şi europeni, ca să avem ape curate, drumuri curate, o Românie curată. Banii se cheltuie, gunoaiele rămân!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Crescătoarea de cocoşei
Tânăr dispărut în apele râului Prut căutat de pompieri
Iincendii şi iar incendii
INFORMARE DE PRESĂ – APIA Botoşani
Caricatura zilei
ANI a solicitat confiscarea sumei de 45.355 euro din averea unui poliţist
Ungaria nu va renunţa la taxa pe bănci
însă o va reduce la jumătate din 2013
UE ar putea bloca plata ultimei transe din împrumutul acordat Greciei
Taxa auto la maşinile înmatriculate în România şi înainte de 2007
Când spiritul de grup întunecă judecata
Dacă va fi blocată în Parlament, legea minorităţilor va fi adoptată prin asumare
Daca nu vor fi restructurări, salariile din MAI vor fi reduse în medie cu 30% din decembrie
Traian Băsescu pierde procesul cu Mugurel Surupăceanu
Senatul a respins proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe
Am o mare admiraţie faţă de curajul Guvernului român de a lua măsuri de austeritate
Ticăloşia este molipsitoare
Ioan Rotundu
Deputaţii au adoptat pe articole legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur
Ovidiu Portartiuc explică programul economic al USL
Lacul de nuferi nu-i de nasul Consiliului Judeţean!
Consilierii judeţeni ne-au scumpit apa
Prefectul continuă a se răfui cu Asociaţia Moldoovis
Din iunie, naşteri sub apă la Maternitatea Botoşani
Reclamaţii pe seama publicităţii agresive
Despre detaşările în interesul serviciului la IŞLJ Botoşani
AJOFM Botoşani vrea întâlnire lunară şomeri-angajatori
Eminescu, umilit în prag de comemorare a morţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog