Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10867
De la 07 Ianuarie 2003
89200953

Lumea lu’ Rotundu în febra pregătirilor pentru Italia

  • Ioan Rotundu
  • 13 April 2019, 21:26
Despre invitaţia românilor ce muncesc în zona Italiei de Nord lansată Lumii lu’ Rotundu de a realiza un reportaj cum sărbătoresc ei Paştele ortodox în inima catolicismului am anunţat public, inclusiv programul ce ne-a fost propus. Nu puteam pleca în zonă fără să nu luăm cu noi şi câteva simboluri pascale dar mai ales cu specific botoşănean. Aşa se face că am dat comandă la meşterul popular din satul Rogojeşti, Elena Bohaiciuc, să ne închistreze 50 de ouă cu modele şi simboluri artistice specifice zonei.
Astăzi, ne-am deplasat la locuinţa meşterului popular pentru a filma o secvenţă despre tehnica închistrării ouălor iar meştera ne-a explicat cum pregăteşte ouăle pentru încondeiat, vopselele şi mai ales ne-a explicat inspiraţia de care nu duce lipsă atunci când trece de la un ou la altul, schimbând geometria desenului. Comanda noastră estre spre finalizare. Mai avea de încondeiat 10 ouă din cele 50 comandate a fi oferite românilor din Italia cu care vom intra în contact.
Este interesant de precizat că satul Rogojeşti este unul locuit de ucraineni iar tradiţiile lor artistice sunt puternic influenţate de educaţia austriacă pentru că satul, din 1775, a intrat sub ocupaţia Imperiului Habsburgic. Disciplina austriacă, rigurozitatea administraţiei acestui imperiu, a făcut din zona Bucovinei şi, implicit, satul Rogojeşti, o regiune în care civilizaţia, valorile artistice, s-au ridicat peste cele ale Principatului Moldovei.
Încondeiatul ouălor la Rogojeşti face parte din specificul zonei Bucovinei şi nu se mai întâlneşte în alte regiuni ale –ţării. Nivelul artistic şi tehnic specifice acestei zone geografice face ca ouăle închistrate la Rogojeşti să fie unice pentru judeţul Botoşani şi reprezentative zonei Bucovinei.
Intrând în casa meşterului popular Elena Bohaiciuc am descoperit pe peretele unei camere un tabloul care mi-a atras atenţia prin manierea în care a fost pictat. Privindu-l, mi-a amintit de tabloul aflat în galeria de artă a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, celebru de altfel, denumit „Matei Corvin în faţa Vienei”.
De la Bohaiciuc am aflat că tabloul este foarte vechi, de dinainte de 1900, este moştenire în familie şi că în perioada comunistă, fiind vorba de o pictură religioasă, tabloul a stat depozitat în podul casei. Pictat pe pânză şi în lucori specifice curentelor picturale de dinainte de 1900, cu certitudine că tabloul este unul valoros. Doar un specialist în domeniu va putea stabili valoarea lui.
Culmea, doamna Bohaiciuc mi-a explicat că are în pod şi un tabloul cu împăratul austriac Frantz Josef, poate mai vechi decât cel aflat expus pe perete. Am intrat prin multe muzee cu renume din România, inclusiv Bruckenthal din Sibiu, şi pot afirma că tabloul deţinut de Bohaiciuc nu este unul obişnuit. Pe cel din pod nu l-am văzut dar îl voi vedea când voi prelua ouăle încondeiate.
Despre aceste tablouri aflate în casa doamnei Bohaiciuc veţi mai auzi cu siguranţă. Am eu mirosul meu de a distinge valorile de nonvalori.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
LLumea lu' Rotundu: Monumente în paragină
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 5.04.2019
Horoscopul săptămânii 8 - 14.04.2019â
PNL vrea să-i ia lui Dragnea colacul de salvare de la CCR:
Ioan Rotundu liberalii cer o amânare a deciziei privind completurile specializate / Răspunsul Curții Constituționale
Polițist din Vaslui, obligat de instanță să plătească daune morale unui hoț prins în flagrant
Planul PSD ca să scape de Tudorel Toader
și să-l lase pe Ioannis fără spațiu de manevră. Trei mutări strategice pregătite de social-democrați
În judeţul Botoşani, serviciile Telekom la pământ… la propriu
Ioan Rotundu
Ziua în care Raluca Stâncescu îşi va primi pedeapsa pe măsura faptelor
Ioan Rotundu
Legea prinde putere şi asupra faimosului poliţist Gorgan
Ioan Rotundu
Nepotul senatorului Şoptică, unul dintre tâlhari care au prădat-o pe Diaconu
ANUNŢ - concurs angajare Primăria Ibăneşti
Nimeni nu a verificat niciodată cheltuirea banilor publici
încasați din aplicarea timbrului literar
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 12.04.2019
Rodul creaţiei artistice a maestrului sticlar Bordeianu va ajunge în Italia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă